EU kaji vaksin China – Sinovac

Pengawal perubatan Kesatuan Eropah (EU) dilaporkan mula mengkaji vaksin Covid-19 yang dikeluarkan syarikat farmaseutikal China, Sinovac, bagi menilai keberkesanan dan keselamatannya – langkah pertama yang menandakan blok 27 negara itu mungkin bersetuju menggunakannya.

Agensi Perubatan Eropah (EMA) berkata, keputusan memulakan penilaian itu dibuat berdasarkan kepada keputusan awal kajian klinikal dan makmal membabitkan haiwan dan manusia, yang mencadangkan bahawa vaksin itu menghasilkan imun yang bertindak balas terhadap Covid-19.

“Kajian-kajian ini menunjukkan bahawa vaksin (Sinovac) mencetuskan pengeluaran antibodi… dan membantu melindungi daripada penyakit,” kata EMA dalam satu kenyataan.

Vaksin Sinovac mengandungi virus SARS-CoV-2 tidak aktif atau mati yang membantu sistem imun tubuh badan manusia menerbitkan antibodi.

Menerusi kajian yang berbeza Sinovac menunjukkan kadar keberkesanan antara 50 hingga 90 peratus. Dos Sinovac kini diluluskan penggunaannya di China, Indonesia, Brazil dan Turki.

April lalu, Sinovac berkata, kilang pengeluaran vaksinnya yang ketiga dinamakan VoronaVac bersedia menggandakan pengeluaran tahunan kepada dua bilion dos.

Syarikat itu berkata lebih 200 juta dos vaksin Sinovac sudah dihantar ke seluruh dunia.

Selain Sinovac, EMA juga meneliti tiga lagi vaksin – satu dikeluarkan oleh firma biotech Jerman, CureVac, sementara dua lagi oleh syarikat Amerika Syarikat Novavax dan SputnikV yang dihasilkan oleh Russia.

Kajian itu menyasarkan untuk mempercepatkan proses kelulusan penggunaannya dengan membenarkan penyelidik menghantar penemuan mereka sebelum data terakhir diperoleh.

Penyelidik kini memerhati kira-kira 12,000 pekerja kesihatan di Brazil di mana mereka melaporkan keberkesanan Sinovac terhadap simptom Covid-19 adalah 50.7 peratus, dan lebih kuat terhadap penyakit teruk yang lain.

BERITA BERKAIT
POPULAR