Erdogan cari jalan pujuk Putin akhiri peperangan secara baik

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan akan berusaha untuk menyakinkan rakan sejawatnya, Vladimir Putin mengambil langkah “keluar secara terhormat” daripada kancah perang di Ukraine ketika konflik semakin meruncing.

Menurut laporan, Erdogan dipetik berkata kepada wartawan di Brussels semasa sidang kemuncak NATO, beliau akan bercakap dengan Presiden Rusia itu pada hujung minggu untuk mencuba dan meyakinkannya bagi menamatkan konflik di Ukraine.

“Saya akan mencari jalan untuk menamatkan isu (perang) ini dengan memberitahunya untuk menjadi seorang arkitek keamanan dan keluar secara terhormat,” kata Erdogan.

Beliau menambah bahawa Ukraine dan Rusia juga sudah mencapai persefahaman mengenai empat daripada enam perkara yang menjadi punca perselisihan.

Beliau berkata Presiden Ukraine Vlodymyr Zelensky berkemungkinan membatalkan hasrat Ukraine untuk menyertai NATO dan mengiktiraf bahasa Rusia sebagai salah satu bahasa rasmi Ukraine.

“Ukraine juga menyatakan komitmen untuk membuat beberapa konsesi meletak senjata,” kata Erdogan.

“Sudah tentu ia bukan perletakan senjata sepenuhnya. Ukraine dilihat positif terhadap tuntutan keselamatan secara kolektif.”

Presiden Turki itu berkata punca utama perbalahan antara kedua-dua negara adalah berhubung status Crimea dan wilayah Donbas dan Luhansk yang dikawal puak pemisah.

“Saya rasa Zelensky membuat langkah yang baik dengan menawarkan referendum di wilayah tersebut,” kata Erdogan lagi.

Disebabkan oleh sekatan di seluruh dunia, banyak syarikat antarabangsa dan berkuasa milik warga Rusia meninggalkan negara tersebut dan kini menumpang di Turki.

Dua kapal layar mewah milik jutawan Rusia, Roman Abramovich dibenarkan berlabuh di pelabuhan Turki awal minggu ini.

Istanbul juga menjadi salah satu destinasi utama bagi warga Rusia yang melarikan diri dari negara mereka ekoran sekatan akibat peperangan dengan Ukraine.

BERITA BERKAIT
POPULAR