Enam maut, 12 cedera ditembak di AS

Enam terbunuh, manakala 12 lagi cedera apabila beberapa individu melepaskan tembakan rambang di sebuah bar dan kelab malam di Sacramento, pada Ahad, kejadian kedua dalam tempoh lima minggu di ibu negeri California, Amerika Syarikat (AS).

Dalam kejadian selepas jam 2 pagi Ahad, tiga lelaki dan tiga wanita terbunuh, kata Ketua Polis Sacramento, Kathy Lester kepada pemberita.

Jurucakap polis Sarjan Zach Eaton,berkata penyiasat percaya terdapat sekurang-kurangnya dua penembak.

Suspek masih bebas dan pihak berkuasa berkata mereka telah menemui pistol curi dan sedang menyemak rakaman video yang disiarkan ke media sosial yang menunjukkan apa yang kelihatan seperti pertengkaran sebelum tembakan meletus.

Detektif cuba menentukan urutan kejadian sebelum penembakan dan Eaton berkata mereka “tidak tahu sama ada pergaduhan itu sebenarnya membawa kepada penembakan.”

Kamera polis merakam sebahagian daripada tembakan itu, kata Lester, dan penyiasat telah menemui ratusan bukti di tengah-tengah adegan yang digambarkan oleh Lester sebagai “sangat kompleks dan rumit” – sehinggakan mayat mangsa kekal di jalan beberapa jam kemudian .

Tempat kejadian berlaku merentasi beberapa blok bangunan, dengan berpuluh-puluh penanda bukti berwarna biru dan kuning diletakkan di atas jalan. Sekurang-kurangnya empat daripada yang cedera berada dalam kritikal, kata pegawai.

Kelsey Schar tinggal di tingkat empat Citizen Hotel apabila dia berkata mendengar bunyi tembakan. Dia berjalan ke tingkap dan “melihat seorang lelaki berlari dan hanya menembak,” kata Schar.

Satu video yang disiarkan di Twitter menunjukkan orang ramai berlari melalui jalan di tengah-tengah bunyi tembakan pantas di bandar itu.

Kawasan di mana keganasan berlaku di pinggir daerah pusat hiburan utama di bandar ini penuh dengan restoran dan bar. Kelab malam ditutup pada jam 2 pagi dan adalah perkara biasa untuk jalanan penuh dengan orang pada waktu itu.

Pada akhir Februari, seorang lelaki menembak mati tiga anak perempuannya dan orang keempat di sebuah gereja di pinggir bandar Sacramento sebelum membunuh dirinya sendiri. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR