Empat sekeluarga Sikh diculik di San Francisco ditemui dibunuh

October 6, 2022 · Dunia

Seorang bayi perempuan, ibu bapa dan bapa saudaranya ditemui mati di sebuah kebun buah di tengah California dua hari selepas mereka diculik dari premis perniagaan mereka, kata polis.

“Kebimbangan terburuk kami telah disahkan,” kata Sheriff Merced County Vern Warnke pada sidang akhbar malam Rabu tanpa memberikan maklumat bagaimana dan bila polis percaya keluarga itu dibunuh.

Katanya, mangsa berada berdekatan antara satu sama lain ketika ditemui seorang pekerja ladang di kawasan terpencil.

Pengumuman itu dibuat selepas pihak berkuasa pada awal Rabu mengeluarkan video pengawasan seorang lelaki menculik Aroohi Dheri yang berusia 8 bulan; ibunya Jasleen Kaur, 27; bapanya Jasdeep Singh, 36; dan bapa saudara Amandeep Singh, 39, pada Isnin.

Pihak berkuasa berkata mereka telah diculik oleh seorang perompak yang disabitkan kesalahan yang cuba membunuh dirinya sehari selepas penculikan. Jesus Salgado, 48, berada dalam keadaan kritikal ketika ditahan tetapi telah bercakap kepada polis, kata Warnke.

Motif penculikan itu diketahui, kerana suspek juga tidak meminta wang tebusan, katanya.

“Tiada perkataan buat masa ini untuk menggambarkan kemarahan yang saya rasa dan ketidakwarasan kejadian ini. Saya katakan tadi: Ada tempat istimewa di neraka untuk lelaki ini,” kata Warnke.

Penyiasat, termasuk juruteknik makmal jenayah dari Jabatan Kehakiman California, akan menjalankan siasatan di tempat kejadian sepanjang malam, kata Warnke.

Empat sekeluarga itu telah diculik dari premis perniagaan mereka di Merced, sebuah bandar dengan 86,000 penduduk, kira-kira 125 batu (200 kilometer) di tenggara San Francisco di Lembah San Joaquin, kawasan pertanian California.

Saudara-mara Salgado menghubungi pihak berkuasa melaporkan bahawa dia telah mengaku kepada mereka bahawa dia terlibat dengan penculikan itu, Warnke memberitahu KFSN-TV pada Selasa.

Salgado cuba membunuh dirinya sendiri sebelum polis tiba di sebuah rumah di Atwater berhampiran, dan dia telah dimasukkan ke hospital.

Video yang dikeluarkan awal Rabu menunjukkan suspek terlebih dahulu berjalan di tepi hartanah itu sebelum bercakap dengan salah seorang mangsa.

Klip video itu juga menunjukkan Salgado membawa lelaki itu, yang tangan diikat ke belakang, ke tempat duduk belakang trak pikap Amandeep Singh. Suspek kemudian kembali ke treler yang berfungsi sebagai pejabat perniagaan dan membawa Jasdeep Singh, yang mendukung bayinya keluar dan masuk ke dalam trak sebelum suspek kemudiannya memandu pergi.

Warnke berkata selepas penculikan itu, kad ATM milik salah seorang mangsa telah dikesan digunakan di Atwater, kira-kira 9 batu (14 kilometer) di utara Merced. – AP

Berita berkaitan
Waris bayi ditinggalkan tepi longkang sedang dicari
December 5, 2023· Isu semasa
Bayi lelaki ditemui tepi longkang dalam longkang ditinggalkan
November 26, 2023· Isu semasa
Kedutaan AS hantar tiga notis kepada Malaysia berhubung isu Palestine
October 31, 2023· Isu semasa
Ribuan rakyat berhimpun bersama pemimpin PN di depan kedutaan AS
October 28, 2023· Isu semasa
Popular
Negara EU perketat ujian terhadap pelancong China, awasi pesawat
January 4, 2023
Lagi Dunia terkini
Konflik Gaza: Angka korban mangsa kekejaman Zionis meningkat 14,532 orang
November 23, 2023 · Dunia
Ancaman Israel guna senjata nuklear dikecam negara-negara Arab
November 6, 2023 · Dunia
Israel melakukan jenayah perang, dakwa Menteri Luar Jordan
November 6, 2023 · Dunia
Internet dan telefon tidak dapat diakses di utara Semenanjung Gaza: Laporan
October 30, 2023 · Dunia
Letupan bom dan insiden berbalas tembakan di Tak Bai
October 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok