Elon Musk tangguh beli Twitter

Bilionair Elon Musk berkata beliau menangguhkan rancangan menguasai Twitter (TWTR), beberapa minggu selepas bersetuju untuk mengambil syarikat itu secara peribadi, menerusi perjanjian pembelian bernilai AS$44 bilion.

“Perjanjian Twitter ditangguhkan sementara menunggu butiran yang menyokong pengiraan bahawa akaun spam/palsu sememangnya mewakili kurang daripada lima peratus pengguna,” tweet Musk pada Jumaat (13 Mei).

Berita itu pada mulanya menyebabkan saham Twitter turun lebih daripada 20 peratus dalam dagangan prapasaran sebelum saham melantun semula. Dua jam selepas tweet pertamanya, Musk menyiarkan bahawa beliau masih komited untuk pemerolehan itu.

Dalam tweetnya mengenai penangguhan perjanjian itu, Musk memautkan kepada laporan Reuters pada 2 Mei mengenai pendedahan terbaru Twitter tentang masalah spam dan akaun palsunya.

Dalam laporan kewangan suku tahunannya, yang dikeluarkan pada 28 April, Twitter menganggarkan bahawa akaun palsu atau spam membentuk kurang daripada lima peratus daripada pengguna aktif platform dalam tempoh tiga bulan pertama tahun itu.

Twitter menyatakan bahawa anggaran itu adalah berdasarkan semakan ke atas akaun sampel dan percaya angka itu munasabah.

Bagaimanapun, Twitter mengakui bahawa semakan itu tidak disahkan secara bebas dan bilangan sebenar akaun palsu atau spam mungkin lebih tinggi.

Twitter telah mengalami masalah spam selama bertahun-tahun, dan syarikat itu sebelum ini telah mengakui bahawa mengurangkan akaun palsu dan berniat jahat, akan memainkan faktor utama dalam keupayaannya untuk terus berkembang.

Tidak jelas mengapa Musk berundur daripada perjanjian itu kerana pendedahan terkini.

Musk menukar ‘pertunjukan sarkas Twitter ini menjadi pertunjukan seram Friday the 13th’, tulis penganalisis teknologi Dan Ives dari Wedbush Securities dalam nota kepada pelanggan pada Jumaat.

Musk akan berhutang dengan Twitter AS$1 bilion sebagai yuran perpisahan jika dia membatalkan perjanjian itu.

Saham – khususnya teknologi – telah menurun dengan ketara sejak Musk dan Twitter mencapai kesepakatan mengenai pembelian syarikat itu hampir tiga minggu lalu. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR