Elon Musk akhirnya menjadi pemilik Twitter dengan bayaran AS$44 bilion

Jutawan Elon Musk telah mencapai persetujuan untuk memiliki Twitter dengan bayaran kira-kira AS$44 bilion, kata syarikat itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla yang lantang bersuara dan orang terkaya di dunia berkata beliau mahu membeli Twitter kerana berpendapat ia tidak memenuhi potensinya sebagai platform untuk ‘bebas bersuara’.

Beliau berkata Twitter perlu diubah menjadi sebuah syarikat swasta untuk membina kepercayaan dengan pengguna dan melakukan lebih baik dalam melaksanakan apa yang beliau panggil sebagai “keharusan masyarakat” untuk kebebasan bersuara.

Twitter berkata ia akan menjadi syarikat milik persendirian selepas jualan ditutup.

“Twitter mempunyai tujuan dan kaitan yang memberi kesan kepada seluruh dunia,” kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Parag Agrawal dalam ciapannya di Twitter.

“Sangat berbangga dengan pasukan kami dan diilhamkan oleh kerja senantiasa menjadi lebih penting.”

Musk menggambarkan dirinya sebagai “anggota mutlak bersuara bebas,” walaupun dia tidak begitu jelas apa yang dia maksudkan dengannya.

Beliau juga mengakui bahawa Twitter perlu mematuhi undang-undang negara yang mengawal ucapan di seluruh dunia.

Musk sendiri, bagaimanapun, kerap menyekat pengguna media sosial yang telah mengkritiknya atau syarikatnya dan telah menggunakan platform itu untuk membuli wartawan yang telah menulis artikel kritikal tentang dia atau syarikatnya.

Lembaga Twitter pada mulanya menggubal langkah anti-pengambilalihan yang dikenali sebagai ‘pil racun’ yang boleh membuat percubaan pengambilalihan menjadi sangat mahal.

Tetapi apabila Musk menggariskan komitmen kewangan yang dia sediakan untuk menyokong tawarannya sebanyak AS$46.5 bilion – dan tiada pembida lain muncul – lembaga membuka rundingan dengannya. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR