Dua tahanan Amerika di Afghanistan sudah dibebaskan

Seorang warga Amerika Syarikat (AS) dan seorang warga yang menetap di negara itu sudah dibebaskan daripada tahanan di Afghanistan, kata Jabatan Negara itu dalam satu kenyataan.

Kedua-dua individu yang ditahan itu terlibat dalam kerja-kerja kemanusiaan sebelum Taliban menangkap mereka.

Saifullah Rauf, seorang warganegara Amerika dan Anees Khalil adalah pemegang kad hijau Amerika “ditahan secara tidak adil” dan kini berada di Qatar sementara menunggu pulang ke Amerika Syarikat, kata jurucakap Jabatan Negara Ned Price dalam satu kenyataan.

Untuk rekod, hubungan Afghanistan dengan Amerika masih dingin ekoran polisi kerajaan Taliban yang melarang wanita ke sekolah selepas hampir lapan bulan sejak kumpulan Islamis merampas Kabul dan tentera Amerika meninggalkan negara itu selepas perang 20 tahun.

“Kami berterima kasih atas usaha semua mereka yang bekerja untuk memastikan” pembebasan Rauf dan Khalil, tetapi banyak kerja perlu dilakukan. Penahanan rakyat Amerika secara tidak adil tidak boleh diterima,” kata Price.

“Kami tidak akan berhenti sehingga setiap orang Amerika yang ditahan secara tidak adil di atas kehendak mereka dapat kembali bersama keluarga mereka semula.”

Penahanan kedua-dua individu tidak dihebahkan kepada umum.

Sebelum ini, tahanan warga Amerika yang terkenal dan diketahui umum adalah Mark Frerichs yang diculik pada Januari 2020.

Mereka berdua ditahan Taliban pada 18 Disember dan berada dalam tahanan selama 105 hari, menurut kenyataan itu.

Rauf berterima kasih kepada pihak yang terlibat dalam membantu membebaskan mereka, termasuk pegawai AS, keluarga mereka, kerajaan Qatar, kerajaan British dan organisasinya, Human First Coalition (sebuah kumpulan persendirian berpengkalan di AS).

BERITA BERKAIT
POPULAR