Dua subvarian Omicron kini ancam kehidupan normal di Indonesia

June 18, 2022 · Dunia

Dua subvarian Omicron, yang muncul pada awal Jun 2022, kini mula mengancam kehidupan normal yang telah kembali ke Indonesia dalam beberapa bulan terakhir, setelah sekatan dilonggarkan kerana kes Covid-19 masih terkawal.

Negara itu merekodkan 168 kes harian pada 2 Mei 2022, dan 218 pada 30 Mei, menyemarakkan harapan untuk beralih kepada endemik. Bagaimanapun, jumlah kes harian meningkat kepada 1,242 pada 15 Jun.

Susulan itu, Presiden Joko Widodo mengarahkan kerajaan meningkatkan kebolehcapaian vaksin penggalak Covid-19 bagi mengelakkan lonjakan yang dicetuskan oleh subvarian baharu, BA.4 dan BA.5.

Setakat ini, Indonesia telah memberi dos pertama dan kedua vaksin Covid-19 kepada seramai 168,183,942 orang, atau 80.75 peratus daripada sasaran nasional iaitu 208,265,720 penerima.

Pada 10 Jun, Kementerian Kesihatan (Kemenkes) memaklumkan bahawa peningkatan kes Covid-19 di Indonesia baru-baru ini telah dicetuskan oleh subvarian Omicron BA.4 dan BA.5, yang memasuki negara ini pada awal Jun 2022.

Subvarian BA.4 dan BA.5 boleh mengelak imuniti yang terbentuk melalui vaksinasi dan merebak dengan cepat. Peningkatan semasa tidak ada kaitan dengan kelonggaran sekatan semasa cuti dan telah disebabkan oleh penyebaran varian baharu.

Sehingga 15 Jun, sekurang-kurangnya 20 kes subvarian BA.4 dan BA.5 telah dikesan di Indonesia.

Bagaimanapun, Menteri Kesihatan Budi Gunadi Sadikin memberi jaminan bahawa keadaan di Indonesia masih terkawal berdasarkan dua petunjuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Kedua-dua penunjuk itu ialah kadar positif atau kadar pesakit positif daripada semua yang diuji.

Di Indonesia, kadar positif adalah di bawah lima peratus. Di peringkat nasional, ia kini ditambat pada 1.15 peratus, dengan kadar tertinggi dicatatkan di Jakarta pada tiga peratus.

Justeru, Kemkes sedang berusaha untuk mencegah peningkatan jumlah kes di Jakarta dengan mempergiatkan pengesanan kes dan penguatkuasaan protokol kesihatan.

Penunjuk kedua ialah penularan komuniti atau penularan virus SARS-CoV-2 dalam komuniti.

Walaupun ambang WHO ialah 20 bagi setiap 100 ribu penduduk setiap minggu, kadar penularan komuniti Indonesia kekal pada sekitar satu per 100 ribu penduduk.

Dari segi epidemiologi, varian BA.4 telah dikenal pasti di 61 negara, kebanyakannya di Afrika Selatan, Amerika Syarikat, United Kingdom, Denmark dan Israel, daripada 7,524 jujukan yang telah dilaporkan melalui Inisiatif Global mengenai Perkongsian Semua Data Influenza (GISAID).

Subvarian BA.5 telah dikesan di 65 negara, termasuk Amerika Syarikat, Portugal, Jerman, United Kingdom dan Afrika Selatan, melalui 10,442 jujukan yang dilaporkan melalui GSAID.

Subvarian dapat menularkan lebih cepat dalam kalangan orang ramai, tetapi setakat ini tidak ada petunjuk bahawa ia menyebabkan keterukan yang lebih tinggi berbanding dengan subvarian Omicron lain. Kadar kematian bagi varian baharu juga lebih rendah, hanya satu perdua belas atau satu persepuluh daripada varian Delta dan Omicron.

Sadikin menganggarkan bahawa kes BA.4 dan BA.5 akan memuncak kepada 25,000 kes sehari paling banyak di Indonesia, seperti yang ditunjukkan oleh pemantauan varian di negara lain.

Kemuncak kes biasanya berlaku sebulan selepas kes pertama dikenal pasti. Dalam kes ini, dianggarkan kemuncak kes BA.4 dan BA.5 di Indonesia berkemungkinan berlaku pada minggu ketiga dan keempat Julai 2022.

Sebelum ini, Indonesia telah menyaksikan tiga lonjakan Covid-19, dengan kes harian mencecah sehingga sekitar 60,000.

Gelombang pertama direkodkan dari Januari hingga Mac 2021 dan dicetuskan oleh varian Alpha. Gelombang kedua dari Mei hingga Julai 2021 disebabkan varian Delta. Gelombang ketiga telah disaksikan pada Februari–Mac 2022 disebabkan oleh varian Omicron.

Bagi mendepani gelombang keempat, Kemkes telah memperhebatkan penjujukan genom keseluruhan (WGS) untuk memeriksa kehadiran subvarian BA.4 dan BA.5 dalam 1,242 pesakit yang disahkan positif Covid-19 secara nasional setakat 15 Jun.

Kemkes masih mengumpul laporan mengenai hasil penyelidikan WGS dari lima wilayah yang mengalami trend peningkatan kes, kata jurucakap Kemkes Mohammad Syahril pada dialog bertajuk “Awas, Omicron kembali ke Indonesia.”

Kementerian itu juga telah mengeluarkan pekeliling yang meminta semua pejabat kesihatan dan hospital sentiasa berwaspada terhadap peningkatan kes BA.4 dan BA.5 dan menyediakan semua sumber untuk memberi perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat.

Sementara itu, Pasukan Petugas Covid-19 meminta pihak berkuasa menjalankan pengawasan molekul epidemiologi dengan menggunakan kaedah yang sesuai bagi menentukan punca khusus peningkatan jumlah kes di negara itu.

Jurucakap Pasukan Petugas Covid-19 Prof Wiku Adisasmito berkata sebab peningkatan kes semasa, termasuk peningkatan mobiliti orang ramai, pengabaian protokol kesihatan, dan kemunculan subvarian BA.4 dan BA.5 Omicron.

Adisasmito menggesa usaha mengenal pasti punca khusus peningkatan kes Covid-19 di Indonesia sekurang-kurangnya dalam tempoh dua hingga tiga minggu akan datang agar keadaan dapat dikawal.

Dalam pada itu, Hospital Kecemasan Wisma Atlet untuk Covid-19 telah memastikan ketersediaan kemudahan dan infrastruktur untuk bertindak balas terhadap sebarang lonjakan kes Covid-19, kata Mejar Jeneral Dr Budiman, penyelaras hospital kecemasan.

Hospital itu menyediakan sumber manusia, peralatan perubatan, ubat-ubatan, oksigen, dan peralatan perlindungan diri, serta memastikan ketersediaan 3,801 katil untuk pesakit, menurut Budiman.

Bagaimanapun, perkara yang paling penting ialah orang ramai sentiasa berwaspada dan menerapkan protokol kesihatan yang betul untuk mencegah penularan virus.

Menurut data Pasukan Petugas Pengendalian Covid-19, setakat 17 Jun, negara telah merekodkan sejumlah 6,064,424 kes Covid-19, 5,901,083 pulih dan 156,673 kematian. – Antara

Berita berkaitan
Pemuda UMNO minta PM batalkan lantikan Tajuddin sebagai Duta
4 jam lalu· Politik
Kematian pertama bawah 12 tahun akibat Covid-19 di Singapura
June 28, 2022· Dunia
Tiada lagi syarat pakai pelitup muka di Thailand
June 24, 2022· Dunia
Hampir 80,000 kes Covid-19 baharu direkodkan di India
June 20, 2022· Dunia
Popular
Indonesia tutup bar tawar arak percuma kepada ‘Mohammad’
June 29, 2022
China siasatan tarian ghairah dalam kereta api
June 29, 2022
Singapura lapor 11,504 kes Covid-19 hari ini, tertinggi dalam lebih 3 bulan
June 28, 2022
52 banduan maut rusuhan, kebakaran penjara Colombia
June 29, 2022
Lagi Dunia terkini
52 banduan maut rusuhan, kebakaran penjara Colombia
7 jam lalu · Dunia
Indonesia tutup bar tawar arak percuma kepada ‘Mohammad’
12 jam lalu · Dunia
China siasatan tarian ghairah dalam kereta api
13 jam lalu · Dunia
Singapura lapor 11,504 kes Covid-19 hari ini, tertinggi dalam lebih 3 bulan
23 jam lalu · Dunia
Russia bom depoh senjata, bukan pusat beli-belah, kata Moscow
June 28, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tajuddin sedia jadi calon Bebas atau Pas jika UMNO ‘main kasar’
June 27, 2022
[VIDEO] Zahid wajar fokus kes mahkamah, mudah-mudahan selamat, sindir Tajuddin
June 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok