Dokumen ‘Rahsia Besar’ dirampas dalam serbuan di rumah Trump

August 13, 2022 · Dunia

Ejen Biro Siasatan Persekutuan (FBI) merampas dokumen yang ditandakan sebagai “rahsia besar” semasa mereka menggeledah estet bekas Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump di Florida, menurut maklumat siasatan yang merangkumi kemungkinan pelanggaran Akta Pengintipan AS yang didedahkan kepada umum pada Jumaat (12 Ogos).

Waran geledah dan bahan berkaitan, diberikan oleh hakim Florida, menunjukkan ejen FBI membawa keluar sejumlah besar barangan hasil daripada serbuan itu, yang mencetuskan ribut politik di negara yang sudah berpecah-belah itu.

Waran berkenaan, yang diluluskan sendiri oleh Peguam Negara Merrick Garland, membenarkan FBI untuk menggeledah “pejabat 45” – merujuk kepada pejabat peribadi Presiden AS ke-45 di kediamannya di Mar-a-Lago – dan bilik simpanan.

Ia mengarahkan mereka untuk merampas dokumen dan rekod “dimiliki secara haram” yang melanggar tiga undang-undang jenayah, termasuk satu di bawah Akta Pengintipan, di mana ia adalah jenayah untuk mendapatkan atau memiliki maklumat keselamatan negara secara haram.

Trump, yang sedang menimbang satu lagi rancangan bertanding jawatan presiden pada 2024, mengecam sekeras-kerasnya serbuan FBI di rumahnya di Florida dan mendakwa bahawa semua bahan yang dirampas itu telah “dinyahklasifikasikan”.

“Mereka tidak perlu ‘merampas’ apa-apa,” katanya dalam satu kenyataan di platform Truth Socialnya.

“Mereka boleh memilikinya pada bila-bila masa mereka mahu tanpa bermain politik dan menceroboh Mar-a-Lago.”

Pakar undang-undang memberi amaran bahawa walaupun waran itu memetik Akta Pengintipan, sebarang kemungkinan pertuduhan masih tidak jelas dan Trump tidak semestinya disyaki mengintip.

“Akta Pengintipan adalah mengenai penyimpanan maklumat yang menyalahi undang-undang berkaitan dengan pertahanan negara,” kata seorang peguam keselamatan negara Bradley Moss.

Orin Kerr, seorang profesor undang-undang di University of California, Berkeley, bersetuju sambil berkata “Akta Pengintipan ialah undang-undang yang cukup luas mengenai salah pengendalian dokumen sulit, bukan hanya pengintipan.”

Antara rekod yang dirampas semasa serbuan adalah dokumen bertanda “Rahsia Besar”, “Rahsia” dan “Sulit.”

Beberapa kertas telah ditandakan “SCI” – maklumat petak sensitif – bermakna ia hanya dimaksudkan untuk dilihat di kemudahan kerajaan yang selamat.

Ejen FBI juga merampas pengikat gambar, nota tulisan tangan, maklumat tentang “Presiden Perancis,” dan pemberian pengampunan yang dibuat oleh Trump kepada Roger Stone, sekutu bekas presiden itu, menurut senarai yang ditunjukkan kepada awam.

Jabatan Kehakiman (DoJ) telah meminta seorang hakim Persekutuan untuk mengeluarkan waran geledah pada Jumaat tanpa bantahan daripada Trump.

Trump yang berusia 76 tahun tidak menyekatnya, tetapi mengadu bahawa dia menjadi mangsa “senjata politik dan penguatkuasaan undang-undang yang belum pernah terjadi sebelumnya” oleh kumpulan Demokrat kiri yang radikal.

Parti Republikan terkemuka telah mempertahankan Trump dan beberapa ahli partinya menuduh DoJ serta FBI berpihak dalam menyasarkan bekas presiden itu.

Berita berkaitan
Peguam mohon batal permohonan SPRM dapatkan dokumen berhubung penyelesaian 1MDB
November 8, 2023· Isu semasa
Imigresen tumpaskan sindiket pemalsuan dokumen warga Afrika
November 4, 2023· Isu semasa
Kedutaan AS hantar tiga notis kepada Malaysia berhubung isu Palestine
October 31, 2023· Isu semasa
Ribuan rakyat berhimpun bersama pemimpin PN di depan kedutaan AS
October 28, 2023· Isu semasa
Popular
Ahli arkeologi Mesir temukan kota kuno terbesar zaman Firaun
April 10, 2021
Lagi Dunia terkini
Konflik Gaza: Angka korban mangsa kekejaman Zionis meningkat 14,532 orang
November 23, 2023 · Dunia
Ancaman Israel guna senjata nuklear dikecam negara-negara Arab
November 6, 2023 · Dunia
Israel melakukan jenayah perang, dakwa Menteri Luar Jordan
November 6, 2023 · Dunia
Internet dan telefon tidak dapat diakses di utara Semenanjung Gaza: Laporan
October 30, 2023 · Dunia
Letupan bom dan insiden berbalas tembakan di Tak Bai
October 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Tuan Guru Hadi di Grand Finale PRK Kemaman
6 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Radzi Jidin di Grand Finale PRK Kemaman
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok