Cubaan guling Raja Jordan: Putera Hamza dikenakan tahanan rumah

May 20, 2022 · Dunia

Raja Jordan Raja Abdullah II mengeluarkan perintah mengenakan tahanan rumah terhadap adik tirinya Putera Hamza, selain menyekat komunikasi dan pergerakannya berkuat kuasa serta-merta.

Dalam dokumen yang diterbitkan pada Khamis, Raja Abdullah II berkata beliau tidak akan membenarkan sesiapa pun “mendahulukan kepentingan mereka di atas kepentingan negara, dan saya tidak akan membenarkan walaupun saudara lelaki saya mengganggu keamanan negara kita banggakan.”

Pihak berkuasa di Jordan pada April tahun lalu mengumumkan bahawa mereka telah menggagalkan usaha untuk menggugat kestabilan negara.

Dua bekas pegawai kerajaan Jordan dijatuhi hukuman penjara 15 tahun pada Julai selepas mereka didapati bersalah bersubahat untuk menjatuhkan raja dan memihak kepada Putera Hamza.

Bekas putera mahkota itu mengumumkan bulan lalu bahawa beliau “menolak gelaran putera raja,” sebulan selepas kenyataan mahkamah diraja mengatakan beliau telah memohon maaf kepada raja atas cubaan rampasan kuasa.

“Kami tidak mempunyai banyak masa untuk menangani tingkah laku dan aspirasi Hamza yang tidak menentu. Kita mempunyai banyak cabaran dan kesukaran di hadapan, dan kita semua mesti berusaha untuk mengatasinya dan memenuhi aspirasi rakyat kita dan hak mereka untuk kehidupan yang bermaruah dan stabil,” kata Raja Abdullah II.

Katanya tindakan terbaharu itu, yang diambil atas nasihat sebuah majlis yang dibentuk mengikut Undang-undang Keluarga Diraja, bertujuan untuk membuka sisi gelap dalam sejarah Jordan dan keluarga dirajanya.

Raja Jordan itu berkata beliau telah membuat kesimpulan bahawa Putera Hamza tidak akan berubah selepas lebih daripada setahun di mana “dia menghabiskan semua peluang untuk memulihkan dirinya di jalan yang betul, selaras dengan warisan keluarga diraja.”

“Hamza terus mengabaikan semua fakta dan bukti yang tidak dapat dipertikaikan, memanipulasi peristiwa untuk menguatkan naratif palsunya,” kata Raja Abdullah II.

Beliau menyambung:

“Malangnya, adik saya benar-benar percaya apa yang dia dakwa. Khayalannya bukanlah perkara baru; ahli keluarga Hashemite kami yang lain dan saya telah lama menyedari bahawa dia mengingkari ikrarnya dan berterusan dalam tindakan tidak bertanggungjawabnya yang bertujuan untuk menyemai kekacauan, tidak peduli dengan kesan kelakuannya terhadap negara dan keluarga.”

Raja menuduh Putera Hamza meletakkan kepentingan peribadi berbanding negara dan hidup “dalam batasan realitinya sendiri daripada mengiktiraf, rasa hormat, kasih sayang, dan penjagaan yang diberikan kepadanya.”

“Beliau membentangkan naratif palsu tentang peranannya dalam kes hasutan, tidak menghiraukan fakta yang diketahui umum mengenai hubungannya yang mencurigakan dan komunikasinya dengan pengkhianat Bassem Awadallah, dan Hassan bin Zeid, di mana adik saya menghubungi dua kedutaan asing untuk bertanya tentang kemungkinan negara mereka menyokong apa yang disifatkannya sebagai perubahan rejim,” kata Raja Abdullah II.

Bassem adalah bekas ketua mahkamah diraja, dan Hassan bin Zaid, seorang kerabat peringkat rendah, dijatuhi hukuman penjara 15 tahun dan kerja berat atas dakwaan penglibatan mereka dalam konspirasi untuk menggantikan Raja Abdullah II dengan Hamza.

Berita berkaitan
Kerajaan akan ganti 34 kediaman rosak teruk di Sungai Lui
January 3, 2022· Isu semasa
Cara mudah bersihkan rumah akibat banjir
December 26, 2021· Isu semasa
Apa jasa banduan Najib nak dihadiahkan hartanah RM100 juta? soal Dr M
November 18, 2021· Isu semasa
Polis serbu rumah pelakon, pengarah terlibat dadah
October 11, 2021· Isu semasa
Popular
46 jemaah haji Indonesia tertipu, syarikat kata visa dari Malaysia
July 5, 2022
Poster tuhan Hindu merokok, pegang bendera LGBT cetus kemarahan
July 5, 2022
Sri Lanka bankrap
July 5, 2022
Singapura beri amaran kesan buruk, eraksi berpanjangan kopi Pejuang
May 26, 2022
Lagi Dunia terkini
Sri Lanka bankrap
47 minit lalu · Dunia
Poster tuhan Hindu merokok, pegang bendera LGBT cetus kemarahan
2 jam lalu · Dunia
Jepun bantah kehadiran kapal perang China, Russia dekat Diaoyu
2 jam lalu · Dunia
46 jemaah haji Indonesia tertipu, syarikat kata visa dari Malaysia
10 jam lalu · Dunia
Enam maut, 36 cedera ditembak ketika perarakan di Chicago
11 jam lalu · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Banjir di Baling, penduduk dakwa jadi mangsa Projek Musang King
9 jam lalu
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok