Covid-19: Lebih 180,000 kanak-kanak di AS dijangkiti minggu lalu

August 26, 2021 · Dunia

Jangkitan Covid-19 dalam kalangan kanak-kanak di Amerika Syarikat (AS) telah mencecah satu tahap yang tidak pernah berlaku sejak musim sejuk lalu, kata laporan terbaharu Akademi Pediatrik dan Persatuan Hospital Kanak-Kanak negara itu.

Sehingga 19 Ogos lalu, lebih 4.59 juta kanak-kanak telah disahkan positif Covid-19 sejak penularan wabak berkenaan tahun lalu, kata laporan itu.

Lebih 180,000 kes dilaporkan dalam tempoh seminggu lalu, mencapai tahap lonjakan Covid-19 musim sejuk sebelumnya, katanya.

Menurut laporan itu, setelah menurun pada awal musim panas, kes kanak-kanak meningkat secara eksponen, dengan peningkatan empat kali ganda pada bulan lalu, meningkat dari sekitar 38,000 kes pada minggu yang berakhir 22 Julai hingga 180,000 pada minggu lalu.

“Pada masa ini, kes teruk jangkitan Covid-19 jarang terjadi pada kanak-kanak.

“Bagaimanapun, terdapat keperluan mendesak untuk mengumpulkan lebih banyak data mengenai kesan pandemik jangka panjang pada kanak-kanak, termasuk cara virus itu boleh membahayakan kesihatan fizikal jangka panjang mereka yang dijangkiti, serta kesannya terhadap kesihatan emosi dan mental,” kata laporan itu.

Peningkatan jangkitan dalam kalangan kanak-kanak itu muncul setelah 48.4 peratus daripada populasi AS belum menerima sepenuhnya suntikan vaksin Covid-19, ketika purata jangkitan harian meningkat lebih 151,000 kes, menurut data dikeluarkan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS.

Pakar kesihatan prihatin terhadap kes dalam kalangan kanak-kanak tatkala pelajar telah kembali ke sekolah, dengan banyak peraturan tidak mewajibkan pemakaian pelitup muka dan ramai yang belum divaksin.

Sebelum ini Pentadbir Ubat-Ubatan dan Makanan (FDA) AS meluluskan vaksin Pfizer untuk kegunaan penuh (bukan lagi kecemasan) kepada remaja berusia 16 tahun ke atas.

Moderna pula telah menghantar permohonan kepada FDA pada Rabu bagi mendapatkan kelulusan penuh pemberian vaksin kepada individu berusia 18 tahun dan ke atas.

Moderna mengatakan pihaknya telah meminta keutamaan daripada agensi tersebut untuk melakukan semakan. Vaksin Moderna kini tersedia di bawah kebenaran penggunaan kecemasan untuk individu yang berumur 18 tahun ke atas. Syarikat itu mula menyerahkan data untuk kelulusan FDA pada Jun lalu.

Namun, kanak-kanak di bawah 16 tahun masih belum diluluskan sepenuhnya untuk menerima vaksin Covid-19. Kebenaran yang diberikan hanya untuk penggunaan kecemasan meliputi remaja 12 tahun ke atas.

Kanak-kanak berusia 5 hingga 11 tahun adalah kumpulan seterusnya yang layak untuk menerima vaksin Covid-19 dan kebenaran penggunaan kecemasan yang dikemas kini dari FDA akan menjadikan sekurang-kurangnya 28 juta kanak-kanak – mewakili 9% populasi AS – layak untuk menerima vaksin, menurut data Persekutuan yang diperoleh CNN.

Tetapi proses pengesahan vaksin untuk kumpulan umur tersebut mungkin tidak akan selesai sehingga akhir tahun ini, kata Pakar Bedah Umum AS, Dr Vivek Murthy.

Jangkaan masa adalah masalahnya, kerana penularan varian Delta yang lebih mudah menjangkiti semakin meningkat. Cuaca sejuk kering pada musim sejuk memudahkan lagi virus untuk merebak dalam kalangan kanak-kanak di dalam kelas, kata anggota jawatankuasa penasihat FDA, Dr Paul Offit.

“Anda akan mempunyai sekumpulan orang yang rentan sepenuhnya dalam satu tempat. Ianya bukan resepi yang bagus,” katanya.

Katanya walaupun pemberian vaksin untuk kanak-kanak lebih baik, adalah penting bagi pakar kesihatan untuk meluangkan masa mereka memastikan vaksin diuji dengan ketat dan selamat.

“Kami bertindak secepat mungkin. Tidak mudah untuk melakukannya dengan pantas ketika anda berbicara tentang melakukan ujian vaksin secara besar-besaran,” kata Offit. – Agensi

Berita berkaitan
Kes baharu Covid-19 sebanyak 3,927 dengan enam kematian baharu
August 6, 2022· Isu semasa
Dua peguam Zahid dijangkiti Covid-19, bicara kes rasuah YAB ditangguh
August 5, 2022· Isu semasa
Kadar pengangguran masih tinggi walaupun turun pada 2022
August 3, 2022· Isu semasa
Influenza menyerang!
August 2, 2022· Isu semasa
Popular

Sorry. No data so far.

Lagi Dunia terkini
Enam kanak-kanak antara 24 maut keganasan terbaharu rejim Zionis
August 7, 2022 · Dunia
1,000 terperangkap dalam banjir di lembah kering Death Valley
August 6, 2022 · Dunia
2022 tahun paling kering, panas dalam sejarah Itali
August 5, 2022 · Dunia
AS isytihar cacar monyet sebagai kecemasan kesihatan awam
August 5, 2022 · Dunia
Singapura tak setuju kelonggaran LGBT seperti disaran Pelosi
August 5, 2022 · Dunia
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
2 jam lalu
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok