Covid-19: Data terbaharu dedah keberkesanan pil Merck merosot

Merck & Co (MRK.N) berkata data terbaharu yang dikemas kini daripada kajiannya terhadap pil eksperimen Covid-19 mendapati keberkesanannya merosot dalam mengurangkan kemasukan ke hospital dan kematian, berbanding yang dilaporkan sebelum ini.

Pengeluar ubat itu pada Jumaat berkata data terbaharu daripada 1,433 pesakit menunjukkan keberkesanan molnupiravir yang dibangunkan bersama rakan kongsi Ridgeback Biotherapeutics, berkurang kepada 30 peratus dalam kemasukan ke hospital dan kematian.

Oktober lalu, data daripada 775 pesakit menunjukkan keberkesanannya mencapai kira-kira 50 peratus.

Keberkesanan pil Merck yang lebih rendah memberi implikasi besar dari segi sama ada mana-mana negara akan terus membeli pil tersebut.

Susulan itu saham Merck jatuh 3.5 peratus kepada AS$79.39 pada awal dagangan Jumaat.

Data interim daripada 1,200 peserta dalam kajian Pfizer Inc (PFE.N) untuk pil percubaannya, Paxlovid, menunjukkan keberkesanannya hanya 89 peratus dalam kemasukan ke hospital dan kematian.

Merck mengeluarkan data itu sebelum Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) menerbitkan satu set dokumen pada Jumaat untuk memberi taklimat kepada panel pakar luar yang akan bertemu pada Selasa bagi membincangkan sama ada untuk mengesyorkan kelulusan kepada molnupiravir.

Pil seperti molnupiravir dan Paxlovid mungkin menjadi senjata baharu dalam memerangi wabak Covid-19 kerana ia boleh diambil seawal rawatan di rumah untuk membantu mencegah kemasukan ke hospital dan kematian.

Ia juga boleh menjadi alat penting di negara dan kawasan yang mempunyai akses terhad kepada vaksin atau kadar inokulasi yang rendah.

Kedua-dua ubat yang dikaji itu mempunyai mekanisme tindakan yang berbeza.

Molnupiravir direka untuk memperkenalkan ralat ke dalam kod genetik virus, manakala Paxlovid direka untuk menyekat enzim yang diperlukan oleh virus Covid-19 untuk membiak.

Merck memfailkan permohonan kebenaran AS bagi molnupiravir pada 11 Oktober lalu setelah memperoleh data sementara, dan menyerahkan data yang dikemas kini kepada FDA minggu ini. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR