Covid-19: China rekod 20,472 kes baharu, tertinggi sejak 2019

China melaporkan 20,472 kes baharu Covid-19 pada Rabu (6 Apr), jumlah harian tertinggi yang dicatatkan sejak permulaan wabak itu pada 2019, ketika berjuta-juta penduduk di Shanghai dikurung bagi memulakan pusingan baharu ujian.

Ia adalah jumlah jangkitan harian tertinggi yang diberikan oleh pihak berkuasa, walaupun semasa kemuncak wabak awal yang berpusat di sekitar Wuhan, kata Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan.

Strategi ‘sifar-Covid’ negara itu mengalami tekanan besar apabila kes meningkat, dengan kira-kira 25 juta penduduk Shanghai – bandar terbesar China dan enjin ekonomi – diarahkan untuk tinggal di rumah, ketika pihak berkuasa berusaha untuk membendung wabak itu.

Sehingga Mac, China telah mengekalkan kes harian yang rendah dengan penutupan segera kawasan tempatan, ujian besar-besaran, dan sekatan ketat terhadap perjalanan antarabangsa.

Tetapi beban kes telah mencecah beribu-ribu setiap hari dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dengan pegawai mengatakan mereka telah mengesan mutasi varian Omicron yang sangat mudah menular.

Bandar itu dikurung secara berperingkat minggu lalu dan aduan telah meningkat dalam talian mengenai kekurangan makanan segar, disebabkan gangguan logistik dan pembelian panik, yang menyebabkan ramai penduduk bangun awal untuk cuba mengatasi barisan pada aplikasi runcit.

Badan penyiaran China, CCTV melaporkan bahawa bandar itu akan melancarkan pusingan baharu ujian ke atas seluruh penduduk mulai Rabu.

“Situasi pencegahan dan kawalan Shanghai sangat teruk”, kata pegawai Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan Lei Zhenglong pada Rabu, sambil menambah bahawa wabak itu masih “dalam fasa kemuncaknya”.

Ia adalah amaran keras terbaharu yang menunjukkan tempoh berkurung yang lama mungkin akan berlaku, sementara pegawai kesihatan bandar telah menukar pusat konvensyen menjadi hospital Covid-19 sementara untuk 40,000 pesakit.

Namun China menghadapi kadar vaksinasi yang rendah, terutamanya dalam kalangan warga emas, menyebabkan para pegawai perlu melakukan tindakan berwibawa tinggi untuk mengimbangi dan mengekalkan kesihatan awam dengan memastikan ekonomi terus bergerak.

Omicron hanya boleh disekat dengan vaksinasi “melindungi populasi berisiko tinggi seperti warga emas, kata Wang Guiqing, pakar penyakit berjangkit di Universiti Peking.

Di Shanghai, kemudahan kuarantin dipenuhi dengan individu yang diuji positif – walaupun mereka tidak menunjukkan gejala – kerana pegawai bandar berpegang teguh pada protokol virus.

Ini termasuk mengasingkan bayi dan kanak-kanak yang positif Covid daripada ibu bapa yang diuji negatif, dasar yang telah menimbulkan kebimbangan dan kesedihan dalam keluarga.

Pegawai bandar berkata ibu bapa beberapa pesakit kanak-kanak dengan “keperluan khas” kini akan dibenarkan untuk kekal bersama anak-anak mereka yang positif Covid-19.

China, negara di mana Covid-19 pertama kali dikesan di pusat bandar Wuhan pada akhir 2019, adalah antara negara terakhir yang melaksanakan pendekatan sifar Covid-19.

Wabak itu telah mengambil dimensi ekonomi yang semakin serius, dengan pengeluaran kilang China jatuh ke paras terendah dalam dua tahun pada Mac dan aktiviti perkhidmatan mengalami ‘penurunan ketara dalam jualan, menurut indeks bebas yang dikeluarkan oleh kumpulan media China Caixin. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR