Covid-19: China lulus rawatan antibodi monoklonal dua ubat

Pihak berkuasa kawalan ubat China memberikan kelulusan kecemasan untuk rawatan khusus Covid-19, yang pertama di negara itu setelah mendapati ujian makmal mampu mengurangkan kemasukan ke hospital dan kematian dengan ketara dalam kalangan pesakit berisiko tinggi.

Langkah itu dibuat ketika pengawal selia ubat-ubatan di seluruh dunia memberi lampu hijau kepada rawatan – terutamanya untuk kumpulan berisiko tinggi – di tengah-tengah kebimbangan mengenai penularan varian baharu Omicron.

China juga sedang bergelut dengan semakin banyak kajian yang menunjukkan vaksin buatannya mempunyai kadar keberkesanan yang lebih rendah daripada kebanyakan vaksin lain yang dibuat di luar negara.

Dalam notis rasmi yang diterbitkan pada Rabu, Pentadbiran Produk Perubatan Kebangsaan China berkata ia telah memberikan ‘kelulusan kecemasan’ untuk rawatan antibodi monoklonal.

Antibodi monoklonal adalah sejenis protein yang melekat pada spike protein Covid-19, sekali gus mengurangkan keupayaannya untuk memasuki sel badan manusia.

Rawatan itu melibatkan gabungan dua ubat, diberikan melalui suntikan, dan boleh digunakan untuk merawat kes tertentu yang berisiko bertambah teruk, kata pihak berkuasa dadah.

Ubat itu dibangunkan bersama oleh Universiti Tsinghua, The Third People’s Hospital of Shenzhen dan Brii Biosciences.

Data percubaan menunjukkan bahawa terapi gabungan itu boleh mengurangkan risiko kemasukan ke hospital dan kematian dalam pesakit berisiko tinggi iaitu sekitar 80 peratus, kata Universiti Tsinghua dalam satu kenyataan di media sosial lewat Rabu.

China adalah antara negara terbaharu meluluskan rawatan sedemikian, manakala pengawal selia Britain memberi kelulusan untuk satu rawatan antibodi pada minggu lalu.

Terdahulu, hari ini Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) meluluskan kombinasi antibodi pencegahan keluaran AstraZeneca PLC yang telah menunjukkan keberkesanan yang kuat dalam mengurangkan risiko gejala Covid-19

Antibodi monoklonal adalah satu-satunya rawatan berupa ubat yang dibenarkan untuk kes Covid-19 ringan hingga sederhana terhadap individu yang tidak perlu dimasukkan ke hospital.

Ubat-ubatan, yang diberikan melalui suntikan, menyediakan pengganti sementara untuk antibodi yang dihasilkan oleh sistem imun bagi melawan virus selepas jangkitan atau vaksinasi. – Agensi

China telah memberikan “kelulusan kecemasan” untuk rawatan antibodi monoklonal Covid-19. – Gambar AFP

BERITA BERKAIT
POPULAR