China perkuat kuasa tentera dengan kapal pengangkut pesawat canggih

June 18, 2022 · Dunia

Beijing melancarkan kapal pengangkut pesawat generasi baharu, Fujian, pada Jumaat (17 Jun) – kapal pertama seumpama itu direka dan dibina di China – tatkala negara itu berusaha memperluaskan jangkauan dan kuasa tentera lautnya.

Kapal pengangkut Type 003 yang ketiga dimiliki China, meninggalkan dok keringnya di limbungan kapal di luar Shanghai pada waktu pagi dan diikat di jeti berhampiran, lapor media kerajaan.

Dilengkapi dengan teknologi persenjataan dan pelancaran pesawat terbaharu, keupayaan kapal Type 003 dianggap menyaingi kapal pengangkut Barat, ketika Beijing berusaha untuk menjadikan tentera lautnya, memiliki pelbagai jenis kapal pengangkut.

“Ini adalah satu peristiwa penting bagi kompleks industri ketenteraan China,” kata Ridzwan Rahmat, seorang penganalisis syarikat perisikan pertahanan Janes yang berpangkalan di Singapura.

“Ini menunjukkan bahawa jurutera China kini mampu mengeluarkan sepenuhnya peralatan dikaitkan dengan peperangan laut moden, termasuk korvet, frigat, kapal pemusnah, kapal serangan amfibia, dan kini kapal pengangkut pesawat,” katanya.

“Keupayaan untuk membina kapal perang yang sangat kompleks sudah pasti akan menghasilkan pelbagai faedah untuk industri pembinaan kapal China.”

Pengangkut pertama China ialah kapal Soviet yang digunakan semula, dan yang kedua dibina di China tetapi berdasarkan reka bentuk Soviet. Kedua-duanya dibina menggunakan kaedah pelancaran “lompat ski” untuk pesawat, dengan tanjakan di hujung landasan pendek untuk membantu pesawat berlepas.

Type 003 menggunakan pelancaran lastik, yang menurut pakar adalah sistem jenis elektromagnet seperti yang dibangunkan pada asalnya oleh Tentera Laut Amerika Syarikat (AS).

Agensi berita rasmi China. Xinhua, mengesahkan kapal itu menggunakan sistem elektromagnet dalam laporan pada pelancaran pada Jumaat.

Sistem sedemikian mengurangkan tekanan pada pesawat berbanding sistem pelancaran lastik jenis wap yang lebih lama, dan penggunaan lastik bermakna kapal itu akan dapat melancarkan pelbagai jenis pesawat , yang diperlukan bagi China untuk memperluas kuasa ketenteraannya pada julat yang lebih besar, kata Rahmat.

“Lambung ini membolehkan pesawat yang digunakan untuk membawa muatan senjata yang lebih banyak selain tangki bahan api luaran,” kata Rahmat.

“Apabila ia beroperasi sepenuhnya, kapal pengangkut ketiga Tentera Laut Tentera Pembebasan Rakyat China (PLAN) juga akan dapat membawa set pesawat serangan yang lebih lengkap.”

Selama lebih sedekad PLAN berusaha memodenkan tentera lautnya untuk menjadi lebih seperti “pasukan air biru” – yang mampu beroperasi secara global dan bukannya dihadkan untuk kekal lebih dekat dengan tanah besar China.

Pada masa yang sama, AS telah meningkatkan tumpuannya di rantau itu, termasuk Laut China Selatan. Wilayah maritim yang luas menjadi tegang kerana enam kerajaan menuntut semua atau sebahagian daripada laluan air yang penting secara strategik.

Dalam tuntutannya ke atas hampir keseluruhan Laut China Selatan, termasuk laluan air, kepulauan dan sumbernya, China paling agresif.

Kapal perang Tentera Laut AS pernah belayar melepasi pulau buatan China yang dilengkapi dengan landasan udara dan kemudahan ketenteraan lain.

China menegaskan wilayahnya meluas ke pulau-pulau itu, manakala Tentera Laut AS berkata mereka menjalankan misi di wilayah itu untuk memastikan aliran bebas perdagangan antarabangsa.

Dalam laporannya kepada Kongres A.S tahun lalu mengenai keupayaan ketenteraan China, Jabatan Pertahanan berkata program kapal induk adalah penting untuk pembangunan berterusan tentera laut China untuk menjadi pasukan global, “secara beransur-ansur meluaskan jangkauan operasinya melangkaui Asia Timur dan pada julat yang semakin luas.”

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, China telah memperluaskan kehadirannya ke Lautan Hindi, Pasifik Barat dan seterusnya, menubuhkan pangkalan luar negara pertamanya sejak sedekad lalu di Djibouti, di mana AS, Jepun dan lain-lain turut mengekalkan kehadiran tentera di negara Tanduk Afrika itu.

Beijing juga baru-baru ini menandatangani perjanjian keselamatan dengan Kepulauan Solomon yang dikhuatiri ramai boleh memberikannya sebuah pos di Pasifik Selatan, dan sedang bekerjasama dengan Kemboja untuk mengembangkan kemudahan pelabuhan di negara itu, sekali gus membenarkan kehadirannya di Teluk Thailand.

Xinhua melaporkan Fujian, dengan badan bernombor 18, mempunyai ruang muatan penuh sebanyak 80,000 tan. Dalam laporan pada Mac yang disediakan oleh Perkhidmatan Penyelidikan Kongres AS bagaimanapun, penganalisis berkata bahawa imej satelit mencadangkan ruang Type 003 adalah kira-kira 100,000 tan, serupa dengan kapal pengangkut Tentera Laut A.S.

PLAN pada masa ini mempunyai kira-kira 355 kapal, termasuk kapal selam, dengan AS menganggarkan pasukan itu akan berkembang kepada 420 kapal menjelang 2025, dan 460 kapal menjelang 2030.

Walaupun mempunyai angkatan laut terbesar di dunia dari segi angka, PLAN buat masa ini masih tidak mempunyai keupayaan yang hampir sama dengan Tentera Laut AS dan masih jauh ketinggalan dari segi jumlah kapal induk. – Agensi

Berita berkaitan
Sime Darby jual syarikat-syarikat Pelabuhan Weifang bernilai RM1.27 bilion
9 jam lalu· Isu semasa
China gesa dunia hulur bantuan kepada Afghanistan
June 24, 2022· Dunia
Hab kereta api penumpang terbesar Asia kembali beroperasi di Beijing
June 20, 2022· Dunia
Ringgit ditutup rendah, prestasi lemah berbanding dolar AS
June 14, 2022· Isu semasa
Popular
Tiga maut tembakan di pusat beli-belah Copenhagen, suspek ditahan
July 4, 2022
Jepun bantah tentera laut China belayar dekat pulau jadi rebutan
July 4, 2022
81 peratus kes Covid di Indonesia BA.4, BA.5, SOP diperketat semula
July 4, 2022
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
July 3, 2022
Lagi Dunia terkini
81 peratus kes Covid di Indonesia BA.4, BA.5, SOP diperketat semula
3 jam lalu · Dunia
Banjir: Puluhan ribu penduduk Sydney diarah pindah
4 jam lalu · Dunia
Jepun bantah tentera laut China belayar dekat pulau jadi rebutan
6 jam lalu · Dunia
Tiga maut tembakan di pusat beli-belah Copenhagen, suspek ditahan
13 jam lalu · Dunia
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
July 3, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok