Cacar monyet: New York isytihar darurat, WHO beri amaran kematian

July 31, 2022 · Dunia

Gabenor New York, Kathy Hochul hari ini mengisytiharkan darurat kecemasan akibat penularan cacar monyet di negeri itu, sementara Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pula memberi amaran lebih banyak kematian akibat wabak itu di Eropah.

New York sedang mengalami salah satu daripada kadar penularan cacar monyet tertinggi di Amerika Syarikat (AS) dengan 1,383 kes dilaporkan sehingga Jumaat, kata Hochul dalam perintah eksekutif.

Virus itu diisytiharkan sebagai ancaman segera kepada kesihatan awam oleh Pesuruhjaya Kesihatan Negeri New York pada Khamis.

Sementara itu, pejabat Eropah WHO pada Sabtu berkata lebih banyak kematian berkaitan cacar monyet dijangka berlaku, berikutan laporan pesakit pertama penyakit itu dilaporkan di luar Afrika, sambil menekankan bahawa komplikasi teruk masih jarang berlaku.

“Dengan penularan cacar monyet yang berterusan di Eropah, kami menjangkakan untuk melihat lebih banyak kematian,” kata Catherine Smallwood, Pegawai Kecemasan Kanan di WHO Eropah, dalam satu kenyataan.

Smallwood menekankan bahawa matlamatnya ialah “menghalang penularan dengan cepat di Eropah dan menghentikan wabak ini”. Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa dalam kebanyakan kes penyakit itu sembuh sendiri tanpa memerlukan rawatan.

“Pemberitahuan kematian akibat cacar monyet tidak mengubah penilaian kami terhadap wabak di Eropah. Kami tahu bahawa walaupun mengehadkan diri dalam kebanyakan kes, cacar monyet boleh menyebabkan komplikasi yang teruk,” kata Smallwood.

Kementerian Kesihatan Sepanyol merekodkan kematian kedua berkaitan cacar monyet pada Sabtu, sehari selepas negara itu dan Brazil melaporkan kes kematian pertama mereka. Pengumuman itu menandakan apa yang dianggap sebagai kematian pertama yang dikaitkan dengan wabak semasa di luar Afrika.

Pihak berkuasa Sepanyol tidak memberikan punca kematian khusus sementara menunggu keputusan bedah siasat, manakala Brazil mengatakan bahawa lelaki yang meninggal dunia itu mempunyai “keadaan serius lain”.

“Sebab biasa pesakit mungkin memerlukan penjagaan hospital termasuk bantuan dalam menguruskan kesakitan, jangkitan sekunder, dan dalam sebilangan kecil kes keperluan untuk menguruskan komplikasi yang mengancam nyawa seperti ensefalitis,” jelas Smallwood.

Menurut WHO, lebih 18,000 kes telah dikesan di seluruh dunia di luar Afrika sejak awal Mei, dengan kebanyakannya di Eropah.

WHO minggu lalu mengisytiharkan wabak cacar monyet sebagai kecemasan kesihatan global.

Ketika kes meningkat di seluruh dunia, WHO pada Rabu menyeru kumpulan yang paling terjejas oleh virus itu – lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki – untuk mengehadkan pasangan seksual mereka.

Tanda-tanda awal penyakit ini termasuk demam panas, kelenjar limfa yang bengkak dan ruam seperti cacar air. Penyakit ini biasanya sembuh dengan sendirinya selepas dua hingga tiga minggu, tetapi kadang-kadang mengambil masa sebulan. – Agensi

Berita berkaitan
Kempen vaksinasi cacar monyet bermula di Itali
August 9, 2022· Dunia
Biden umum bantuan senjata terbesar ke Ukraine
August 9, 2022· Dunia
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
August 8, 2022· Isu semasa
India sahkan kematian pertama jangkitan cacar monyet
August 2, 2022· Dunia
Popular
Kecundang 4-0 kini United berdepan kritikan hebat bekas pemain
August 14, 2022
Salman Rushdie ditikam 10 kali
August 14, 2022
Baht Thailand melantun pantas disokong sektor pelancongan
August 15, 2022
Dokumen ‘Rahsia Besar’ dirampas dalam serbuan di rumah Trump
August 13, 2022
Lagi Dunia terkini
Trafik penumpang SIA cecah 2 juta kali pertama sejak wabak Covid
2 jam lalu · Dunia
Baht Thailand melantun pantas disokong sektor pelancongan
3 jam lalu · Dunia
Budak tiga tahun disembunyikan dalam peti sejuk beku selamat
11 jam lalu · Dunia
41 maut, 45 cedera gereja terbakar
23 jam lalu · Dunia
Kecundang 4-0 kini United berdepan kritikan hebat bekas pemain
24 jam lalu · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
8 jam lalu
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
10 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok