Cacar monyet: New York isytihar darurat, WHO beri amaran kematian

July 31, 2022 · Dunia

Gabenor New York, Kathy Hochul hari ini mengisytiharkan darurat kecemasan akibat penularan cacar monyet di negeri itu, sementara Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pula memberi amaran lebih banyak kematian akibat wabak itu di Eropah.

New York sedang mengalami salah satu daripada kadar penularan cacar monyet tertinggi di Amerika Syarikat (AS) dengan 1,383 kes dilaporkan sehingga Jumaat, kata Hochul dalam perintah eksekutif.

Virus itu diisytiharkan sebagai ancaman segera kepada kesihatan awam oleh Pesuruhjaya Kesihatan Negeri New York pada Khamis.

Sementara itu, pejabat Eropah WHO pada Sabtu berkata lebih banyak kematian berkaitan cacar monyet dijangka berlaku, berikutan laporan pesakit pertama penyakit itu dilaporkan di luar Afrika, sambil menekankan bahawa komplikasi teruk masih jarang berlaku.

“Dengan penularan cacar monyet yang berterusan di Eropah, kami menjangkakan untuk melihat lebih banyak kematian,” kata Catherine Smallwood, Pegawai Kecemasan Kanan di WHO Eropah, dalam satu kenyataan.

Smallwood menekankan bahawa matlamatnya ialah “menghalang penularan dengan cepat di Eropah dan menghentikan wabak ini”. Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa dalam kebanyakan kes penyakit itu sembuh sendiri tanpa memerlukan rawatan.

“Pemberitahuan kematian akibat cacar monyet tidak mengubah penilaian kami terhadap wabak di Eropah. Kami tahu bahawa walaupun mengehadkan diri dalam kebanyakan kes, cacar monyet boleh menyebabkan komplikasi yang teruk,” kata Smallwood.

Kementerian Kesihatan Sepanyol merekodkan kematian kedua berkaitan cacar monyet pada Sabtu, sehari selepas negara itu dan Brazil melaporkan kes kematian pertama mereka. Pengumuman itu menandakan apa yang dianggap sebagai kematian pertama yang dikaitkan dengan wabak semasa di luar Afrika.

Pihak berkuasa Sepanyol tidak memberikan punca kematian khusus sementara menunggu keputusan bedah siasat, manakala Brazil mengatakan bahawa lelaki yang meninggal dunia itu mempunyai “keadaan serius lain”.

“Sebab biasa pesakit mungkin memerlukan penjagaan hospital termasuk bantuan dalam menguruskan kesakitan, jangkitan sekunder, dan dalam sebilangan kecil kes keperluan untuk menguruskan komplikasi yang mengancam nyawa seperti ensefalitis,” jelas Smallwood.

Menurut WHO, lebih 18,000 kes telah dikesan di seluruh dunia di luar Afrika sejak awal Mei, dengan kebanyakannya di Eropah.

WHO minggu lalu mengisytiharkan wabak cacar monyet sebagai kecemasan kesihatan global.

Ketika kes meningkat di seluruh dunia, WHO pada Rabu menyeru kumpulan yang paling terjejas oleh virus itu – lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki – untuk mengehadkan pasangan seksual mereka.

Tanda-tanda awal penyakit ini termasuk demam panas, kelenjar limfa yang bengkak dan ruam seperti cacar air. Penyakit ini biasanya sembuh dengan sendirinya selepas dua hingga tiga minggu, tetapi kadang-kadang mengambil masa sebulan. – Agensi

Berita berkaitan
Timbalan Presiden, bekas Presiden Paraguay dikenakan sekatan AS akibat rasuah
January 27, 2023· Dunia
Turkiye kutuk keputusan benarkan bakar Al-Quran di Eropah
January 22, 2023· Dunia
Sempadan China dibuka semula ketika kes Covid-19 semakin meningkat
January 8, 2023· Dunia
Kes denggi meningkat 233 kes, 2 kematian
November 10, 2022· Isu semasa
Popular
Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS
January 25, 2023
China sahkan sehingga 80 peratus penduduk dijangkiti Covid-19
January 21, 2023
Lagi Dunia terkini
Tiga tahun berlalu tapi Covid-19 masih kekal kecemasan global
January 31, 2023 · Dunia
Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS
January 25, 2023 · Dunia
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023 · Dunia
10 maut, 10 cedera ditembak ketika sambut Tahun Baharu Cina
January 23, 2023 · Dunia
China sahkan sehingga 80 peratus penduduk dijangkiti Covid-19
January 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Kerajaan negeri perlu tegas, bukan takut dengan pembela peneroka haram
1 jam lalu
[VIDEO] Anwar dalam diam ‘sedekah’ jawatan pada anak sendiri
16 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok