Bubble Gun direka kurangkan ketakutan terhadap jarum

October 18, 2021 · Dunia

Penyelidik Belanda sedang membangunkan alat suntikan tanpa jarum yang mana diharapkan dapat meredakan ketakutan bagi golongan yang takut jarum, khususnya untuk pemberian vaksin.

‘Bubble Gun’ direka menggunakan laser untuk menekan titisan kecil vaksin atau ubat-ubatan ke lapisan luar kulit seseorang dijangka dapat dikeluarkan dua atau tiga tahun lagi.

David Fernandez Rivas dari Universiti Twente dan Institut Teknologi Massachusetts sudah membangunkan kajian kepada kaedah suntikan terbaharu ini.

Katanya, proses suntikan itu lebih pantas daripada gigitan nyamuk dan penerima tidak akan berasa sakit kerana hujung saraf di dalam kulit tidak akan disentuh untuk proses tersebut.

“Suntikan akan dilakukan dengan mempercepatkan proses titisan cairan kecil vaksin atau ubat-ubatan yang menembusi lapisan kulit dan kaedah ini mempunyai banyak manfaat.

“Pertama, ia dapat menghilangkan rasa takut. Selain itu, kita semua selalu didedahkan dengan benda asing disebabkan jarum yang digunakan dan sistem imun badan kita berfungsi dengan sangat baik apabila kita menyuntik ke atas lapisan kulit yang tebal ini,” katanya.

Henk Schenk turut mengesyorkan proses ini akan memberikan terapi bagi membantu orang ramai yang menderita penyakit trypanophobia iaitu perasaan takut dengan jarum.

Katanya, ia bukanlah hal yang luar biasa, kira-kira hampir satu dari lima orang di Belanda menderita penyakit itu dan wabak pandemik Covid-19 secara tidak langsung mendedahkan kajian tersebut.

Kajian terperinci mengenai penggunaan kaedah ‘bubble gun’ memerlukan tempoh masa setahun hingga tiga tahun sebelum ianya dapat digunakan oleh masyarakat umum, namun hasil kajian akan bergantung sepenuhnya pada tahap kemajuan kajian dan isu berkaitan perundangan.

Selain itu, permohonan dana untuk memulakan kajian ke atas manusia secara sukarela akan dilaksanakan mulai bulan ini, jelas Rivas.

Sebuah syarikat baharu akan turut sama berkerjasama dengan industri farmaseutikal untuk menguji dan memasarkan ‘bubble gun’ apabila ianya diluluskan di pasaran global kelak. – Agensi

Berita berkaitan
EU wajibkan pengambilan dos penggalak terhadap pelancong
November 26, 2021· Dunia
Kerajaan percepat program vaksinasi, 100 peratus dos lengkap pada 0kt 2021
July 18, 2021· Isu semasa
Calon SPM, STPM 2021 diberi vaksin Pfizer-BioNTech mulai Julai
June 18, 2021· Isu semasa
Individu tak hadir terima vaksin perlu buat penjadualan semula
June 6, 2021· Isu semasa
Popular
Suspek bunuh 4 lelaki Islam ditahan
August 10, 2022
Lapan maut, 6 hilang hujan lebat di kota metropolitan Korea Selatan
August 9, 2022
Lagi Dunia terkini
Suspek bunuh 4 lelaki Islam ditahan
13 jam lalu · Dunia
Banyak penempatan di Jakarta diisytihar zon merah Covid-19
15 jam lalu · Dunia
Lapan maut, 6 hilang hujan lebat di kota metropolitan Korea Selatan
August 9, 2022 · Dunia
Menteri Luar beri amaran China mungkin ceroboh Taiwan
August 9, 2022 · Dunia
Kempen vaksinasi cacar monyet bermula di Itali
August 9, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
7 jam lalu
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok