Britain siar senarai penuh, alasan sekatan ke atas bank, jutawan Russia

Britain pada Selasa (22 Februari 2022) telah mengenakan sekatan ke atas Gennady Timchenko dan dua jutawan lain yang mempunyai hubungan rapat dengan Vladimir Putin, serta lima bank negara itu, setelah Presiden Russia itu mengarahkan tenteranya memasuki dua wilayah di timur yang mengisytiharkan kemerdekaan daripada Ukraine.

(Senarai penuh sekatan Britain terhadap Russia boleh diakses di bahagian bawah berita ini)

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson berkata Russia sedang menuju ke arah “status pariah” dan dunia kini mesti bersedia untuk peringkat seterusnya rancangan Putin, sambil mengatakan bahawa Kremlin sedang meletakkan asas untuk pencerobohan berskala penuh ke atas Ukraine.

Semalam, Johnson memberitahu Parlimen negara itu, lima bank Russia yang dikenakan sekatan ialah Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank dan Black Sea Bank.

Boris juga berkata sekatan turut dikenakan ke atas Timchenko, Boris Rotenberg dan Igor Rotenberg iaitu tiga individu yang ‘mempunyai nilai bersih yang sangat tinggi’.

“Kami mahu menghalang syarikat Russia daripada mengumpul dana dalam pound sterling atau dalam dolar,” kata Johnson.

Ratusan bilion dolar telah mengalir ke London dan wilayah lain di Britain dari Russia sejak kejatuhan Kesatuan Soviet pada 1991.

Berikut ialah senarai dan sebab individu serta bank Russia dikenakan sekatan:

Gennady Timchenko

Alasan diberikan: “Timchenko ialah pemegang saham utama dalam Bank Rossiya. Bank Rossiya ialah pemegang kepentingan utama dalam Kumpulan Media Nasional yang menyokong dasar Russia yang menggugat kestabilan Ukraine.”

Britain berkata Bank Rossiya berkembang di Crimea selepas pendudukan Russia pada 2014 dan menyokong penyatuan semenanjung oleh Russia.

“Oleh itu, Timchenko sedang atau telah melibatkan diri, memberikan sokongan atau mempromosikan sebarang dasar atau tindakan yang menjejaskan kestabilan Ukraine atau menjejaskan atau mengancam integriti wilayah, kedaulatan atau kemerdekaan Ukraine.”

Britain berkata Timchenko adalah “salah seorang yang paling berkuasa di Russia” dan mempunyai hubungan rapat dengan Putin. Britain berkata dia adalah warganegara Russia, Finland dan Armenia dan mempunyai kepentingan dalam Novatek dan Sibur Holding.

Dia telah dikenakan sekatan oleh Amerika Syarikat (AS) pada 2014.

Boris Rotenberg

Alasan diberikan: Boris Rotenberg “adalah seorang ahli perniagaan terkemuka Rusia yang mempunyai hubungan peribadi yang rapat dengan Putin. Rotenberg ialah pemegang saham utama SMP Bank dan menganggotai Lembaga Pengarahnya.”

Rotenberg ialah pemilik bersama SGM, syarikat pembinaan terbesar untuk saluran paip gas dan talian bekalan kuasa elektrik di Russia, kata Britain.

“Saudara-saudara Rotenberg, mengenali Putin sejak mereka masih kecil di St Petersburg,” kata Britain.

“Seorang bekas jurulatih judo profesional, dia adalah bekas rakan latihan Presiden Russia. Boris juga ahli St. Petersburg Connection, pelobi tenaga yang berkuasa di bawah pimpinan Putin.”

Dia telah dikenakan sekatan oleh AS pada 2014.

Igor Rotenberg

Alasan diberikan: “Igor Rotenberg ialah ahli perniagaan terkemuka Russia yang mempunyai hubungan kekeluargaan yang rapat dengan Presiden Putin. Rotenberg ialah Pengerusi Lembaga Pengarah Sistem Telematik Nasional (NTS).

Anak sulung Arkady Rotenberg, seorang ahli perniagaan dan jutawan Russia.

“Igor kini mengawal syarikat penggerudian Gazprom Bureniye. Rotenbergs berkait rapat dengan Vladimir Putin,” kata Britain.

Dia dikenakan sekatan oleh AS pada 2018.

Entiti yang dikenakan sekatan pula ialah:

Bank Rossiya

Alasan diberikan: Britain berkata bank itu dimiliki oleh jutawan yang mempunyai hubungan terus dengan Presiden Putin dan telah membuka cawangan di Crimea selepas Russia mengambil alih wilayah itu dari Ukraine pada 2014.

Bank “telah terlibat dalam menyediakan perkhidmatan kewangan, atau menyediakan dana, sumber ekonomi, barangan atau teknologi dan terlibat dalam, memberikan sokongan untuk, atau mempromosikan sebarang dasar atau tindakan yang boleh menyumbang kepada ketidakstabilan Ukraine atau menjejaskan atau mengancam integriti wilayah, kedaulatan atau kemerdekaan Ukraine”.

Black Sea Bank

Alasan diberikan: “Sebuah bank Crimea yang telah diwujudkan sejurus selepas pendudukan haram Crimea pada 2014. Ia telah memanfaatkan kebimbangan sektor itu terhadap sekatan Barat dan kekurangan bank di Crimea.”

Syarikat Saham Bersama Genbank Alasan diberikan: “Genbank ialah sebuah institusi kewangan Rusia yang beroperasi secara meluas di wilayah Crimea yang diduduki.

Dengan menyediakan perkhidmatan perbankan dan kewangan lain di wilayah lampiran Crimea ia menyumbang kepada menjejaskan atau mengancam integriti wilayah, kedaulatan dan kemerdekaan Ukraine.”

Genbank

Alasan diberikan: “Genbank ialah sebuah institusi kewangan Russia yang beroperasi secara meluas di wilayah yang diduduki di Crimea.

“Dengan menyediakan perkhidmatan perbankan dan kewangan lain di wilayah Crimea ia menyumbang kepada usaha menjejaskan atau mengancam integriti wilayah, kedaulatan dan kemerdekaan Ukraine.”

IS Bank

Alasan diberikan: Britain berkata bank itu telah beroperasi di seluruh Crimea selepas bank Ukraine dihentikan daripada beroperasi di wilayah yang diduduki Russia itu.

“Ia telah menyediakan perkhidmatan kewangan, dengan itu memudahkan penyepaduan Crimea ke dalam Persekutuan Russia melalui sistem kewangan.”

Promsvyazbank

Alasan diberikan: Britain berkata bank milik kerajaan menyediakan pembiayaan kepada tentera Russia.

“Dalam peranannya sebagai bank penting untuk kompleks industri ketenteraan Russia, termasuk menyelenggara hampir 70 peratus kontrak negara yang ditandatangani oleh Kementerian Pertahanan sebagai pelanggan kerajaan, Promsvyazbank menyediakan perkhidmatan kewangan atau menyediakan dana dan sumber ekonomi yang boleh menyumbang untuk menggugat kestabilan Ukraine.” – Reuters

BERITA BERKAIT
POPULAR