Britain berdepan mogok rangkaian kereta api, terbesar sejak tiga dekad

June 21, 2022 · Dunia

Rangkaian kereta api Britain minggu ini berdepan tindakan mogok terbesarnya dalam tempoh lebih tiga dekad berhubung gaji pekerja susulan inflasi yang melambung hingga mengurangkan pendapatan, sekali gus mencetuskan kebimbangan tindakan perindustrian yang lebih meluas.

Rundingan terakhir yang diadakan untuk mengelak mogok, pada petang Isnin (20 Jun) gagal. Ini bermakna lebih 50,000 ahli Kesatuan Sekerja Rel, Maritim dan Pengangkutan (RMT) Britain tidak akan bertugas selama tiga hari.

Setiausaha Agung RMT Mick Lynch memberitahu pemberita cadangan daripada syarikat pengendali kereta api dan London Underground adalah “tidak boleh diterima”.

Mogok – pada Selasa, Khamis dan Sabtu – berisiko menyebabkan gangguan yang ketara kepada acara utama termasuk festival muzik Glastonbury.

Pihak sekolah memberi amaran bahawa beribu-ribu remaja yang mengambil peperiksaan peringkat nasional juga akan terjejas.

RMT menjelaskan bahawa mogok itu terpaksa dilakukan tatkala isu gaji dan inflasi yang telah mencecah paras tertinggi 40 tahun, gagal ditangani dengan berkesan.

Pekerjaan juga berdepan risiko, dengan jumlah penumpang masih belum pulih sepenuhnya selepas perkhidmatan itu dibuka semula setelah ditutup susulan pandemik Covid-19.

Perdana Menteri Boris Johnson berkata kesatuan sekerja menjejaskan orang awam yang didakwanya cuba membantu perkhidmatan itu.

“Dengan meneruskan mogok kereta api ini, mereka menghalau penumpang yang akhirnya menyokong pekerjaan pekerja kereta api, sambil turut memberi kesan kepada perniagaan dan komuniti di seluruh negara,” katanya dalam satu kenyataan.

Negara-negara di seluruh dunia sedang dilanda inflasi yang tinggi selama beberapa dekad ketika perang Russia dan Ukraine serta kelonggaran sekatan Covid-19 menaikkan harga bahan bakar dan makanan.

Mogok yang melibatkan 50,000 pekerja akan menjadi pertikaian terbesar dalam rangkaian kereta api Britain sejak 1989, menurut RMT.

Kesatuan itu juga telah mengumumkan ahlinya tidak akan bertugas selama 24 jam di Tube – rangkaian kereta api bawah tanah London – yang dirancang pada Selasa.

Pengendali kereta api, bagaimanapun, memberi amaran tentang gangguan sepanjang minggu, dengan laluan tidak terjejas oleh tindakan mogok namun mengurangkan perkhidmatan.

“Perbincangan tidak berjalan sejauh yang saya harapkan dan oleh itu kita mesti bersedia untuk mogok kereta api nasional yang tidak perlu dan kesan buruk yang akan berlaku,” kata Ketua Eksekutif Network Rail, Andrew Haines, yang menjaga landasan kereta api negara itu.

“Kami, dan rakan sekerja operasi kereta api, sedang bersiap sedia untuk menjalankan perkhidmatan terbaik yang kami mampu untuk penumpang dan pengguna kargo minggu depan walaupun ada tindakan RMT.”

Tindakan itu berkemungkinan akan menambah kekacauan perjalanan dalam sektor penerbangan, selepas syarikat terpaksa mengurangkan penerbangan kerana kekurangan kakitangan, menyebabkan kelewatan yang lama dan kekecewaan penumpang.

Beribu-ribu pekerja telah dipecat dalam industri penerbangan semasa pandemik tetapi sektor itu kini bergelut untuk mengambil semula pekerja apabila permintaan perjalanan meningkat semula berikutan penarikan balik perintah berkurung.

Pada Isnin, Persatuan Peguam Jenayah, yang mewakili peguam kanan di England dan Wales, mengundi untuk mogok mulai minggu depan kerana tidak berpuas hati berhubung pembiayaan bantuan guaman.

Menteri Kehakiman James Cartlidge menyifatkan tindakan itu “mengecewakan”, kerana sistem mahkamah menghadapi masalah tertunggak yang ketara dalam banyak kes.

Mogok akan diadakan selama empat minggu bermula pada Isnin dan Selasa, menambah satu hari setiap minggu sehingga mogok lima hari mulai 18 Julai.

Tenaga pengajar dan pekerja di Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS) yang dikendalikan kerajaan dilaporkan turut mempertimbangkan tindakan mogok, manakala beberapa kesatuan pengangkutan lain sedang mengumpul sokongan ahli untuk kemungkinan tindakan mogok.

Kerajaan dan RMT terlibat dalam perang mulut pada hujung minggu, selepas Lynch berkata mogok akan diteruskan kerana “tiada penyelesaian yang berdaya maju” telah ditemui untuk pertikaian itu.

Tetapi Setiausaha Pengangkutan Grant Shapps menuduh Lynch enggan bertemu untuk perbincangan lanjut pada Sabtu, sebaliknya menghadiri perarakan bantahan terhadap kenaikan kos sara hidup.

“Dengan melakukan tindakan ini, RMT menghukum berjuta-juta orang yang tidak bersalah, bukannya berbincang secara tenang tentang pembaharuan yang wajar dan perlu dilakukan untuk melindungi rangkaian rel kita,” kata Shapps. – Agensi

Berita berkaitan
Tambang naik, syarikat e-hailing dipanggil beri penjelasan
May 22, 2022· Isu semasa
2,000 lebih kematian Covid-19 direkodkan di Britain dalam seminggu
April 16, 2022· Dunia
Polis New York tangkap suspek tembak di stesen keretapi bawah tanah
April 14, 2022· Dunia
Empat pesawat tentera Russia dipintas tentera Britain
February 3, 2022· Dunia
Popular
Hampir 80,000 kes Covid-19 baharu direkodkan di India
June 20, 2022
Kawalan ketat keselamatan di Hong Kong menjelang lawatan Presiden Xi
July 1, 2022
Penduduk Asia Pasifik lebih cepat menua
July 2, 2022
Aktiviti Ramadan kembali hidup di Masjidil Haram, Masjid Nabawi
April 2, 2022
Lagi Dunia terkini
Eropah berdepan peningkatan jangkitan cacar monyet: WHO
10 jam lalu · Dunia
Pesakit cacar monyet di UK alami gejala berbeza: Kajian
15 jam lalu · Dunia
Penduduk Asia Pasifik lebih cepat menua
17 jam lalu · Dunia
Kes Covid-19 meningkat hampir di seluruh dunia: WHO
July 1, 2022 · Dunia
Kes melonjak: Pakar gesa Thailand tangguh isytihar pascapandemik
July 1, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok