Berlian hitam ‘angkasa lepas’ 555 karat dijual lelong RM17.9 juta

The Enigma, berlian potongan terbesar di dunia dengan 555 karat, dijual di London semalam, 9 Februari 2022, pada harga £3.16 juta (kira-kira RM17.9 juta), baru-baru setelah dipamerkan buat kali pertama.

Berlian hitam, atau carbanado, yang jarang ditemui, dipercayai tercipta apabila meteorit atau asteroid menghentam bumi lebih 2.6 bilion tahun yang lalu.

Berlian 555.55 karat, 55 segi itu mencecah £3.16 juta, tidak termasuk premium pembeli, pada jualan dalam talian yang diadakan oleh firma pelelong terkenal di London, Sotheby’s.

Carbonados biasanya ditemui pada lapisan yang dengan permukaan bumi, mencadangkan asal-usul luar bumi.

“Jenis berlian hitam khusus ini dianggap tercipta sama ada daripada kesan meteorik yang menghasilkan pemendapan wap kimia semula jadi atau berasal dari luar angkasa – daripada letupan supernova yang membentuk asteroid berlian yang akhirnya berlanggar dengan Bumi,” kata Sotheby’s.

Salah satu bahan yang paling sukar untuk dipotong, berlian itu tidak pernah ditunjukkan oleh pemiliknya yang tidak dinamakan sejak 20 tahun lalu.

Pakar mengambil masa tiga tahun untuk menukar berlian kasar itu menjadi permata 55 segi dan baru-baru ini dipamerkan di Dubai, Los Angeles dan London.

Bentuknya diilhamkan oleh simbol kuasa dan perlindungan berbentuk tapak tangan Timur Tengah, Hamsa, yang juga dikaitkan dengan nombor lima.

“Harga Enigma tidak begitu mencecah paras tertinggi. Tetapi apa yang tidak boleh dinafikan ialah Enigma adalah berlian dengan hak untuk bermegah yang tiada tandingannya,” kata Tobias Kormind, pengarah urusan barangan kemas dalam talian terbesar di Eropah, Mayfair.

“Saiz, bentuk dan sumber berlian Enigma menjadikannya hebat dan menakjubkan. Kebanyakan berlian dipotong menjadi salah satu daripada 10 bentuk popular tetapi bentuk Enigma menyerupai tangan,” katanya.

Enigma bukanlah berlian berkualiti permata, dan carbonados biasanya tidak digunakan dalam barang kemas atau dijual di lelongan, tetapi semakin popular baru-baru ini.

Ia biasanya digunakan dalam penggerudian industri kerana kekerasannya yang luar biasa.

Sotheby’s menggelar berlian itu sebagai ‘keajaiban kosmik’ menjelang lelongan itu yang turut menerima bidaan menggunakan mata wang kripto. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR