Barat AS bertahun kemarau teruk dihentam ribut musim sejuk

Ribut musim sejuk yang kuat menghentam barat Amerika Syarikat (AS) pada Isnin, menimbunkan salji berlebihan di pergunungan California yang sebelum itu kering akibat kemarau, sehingga menyebabkan kesukaran untuk merentas kawasan yang luas itu.

Satu meter salji dalam tempoh 24 jam dicatat di banjaran Sierra Nevada, menjadikan jumlah keseluruhan sepanjang Disember kepada 4.9m sekali gus memecahkan rekod.

“Kami pastinya tidak menjangkakan musim sejuk yang basah,” kata Ketua Saintis Pusat Makmal Salji Sierra Nevada di UC Berkeley, California, Dr Andrew Schwartz.

“Kebetulan kami mengalami lebih banyak salji tahun ini daripada yang kami jangkakan, yang merupakan satu kejutan,” kata Dr Schwartz kepada AFP.

Bahagian barat AS tidak mengalami hujan selama bertahun-tahun, menyebabkan kawasan luar bandar yang luas menjadi kering dan terdedah kepada kebakaran hutan.

Masih terlalu awal untuk mengisytiharkan kemarau berakhir, kata Dr Schwartz, tetapi “nampaknya barat AS mendapat bantuan”.

Kesan segera ribut itu kurang positif, dengan puluhan ribu penduduk mengalami gangguan elektrik dan jalan raya tersekat.

Pacific Gas and Electric melaporkan bahawa talian elektrik telah terputus disebabkan cuaca ekstrem yang dahsyat, dengan lebih banyak lagi dijangka akan muncul.

“Ribut musim sejuk diramalkan akan membawa lebih banyak salji, hujan dan angin – krew elektrik telah memulihkan perkhidmatan kepada hampir 50,000 pelanggan sejak pagi Krismas dan bersedia untuk bertindak terhadap kemungkinan gangguan pada masa hadapan,” kata syarikat itu.

Di Seattle, utara Washington, salji tebal menyebabkan kelewatan dan pembatalan untuk pengembara, dengan pengendali lapangan terbang terpaksa mengeluarkan salji yang membeku di atas pesawat, setelah suhu di bandar itu menjunam.

“Selepas setahun menghadapi cabaran yang tidak pernah berlaku sebelum ini, Seattle menghadapi tempoh yang panjang dengan suhu sejuk yang berbahaya dan salji,” tweet Datuk Bandar Jenny Durkan.

“Kami telah mengisytiharkan kecemasan bagi membolehkan Seattle mengumpul sumber penuh yang diperlukan untuk melindungi penduduk, menyediakan ruang yang hangat dan menyokong pekerja barisan hadapan.”

Sebahagian besar Oregon juga berada di bawah amaran ribut musim sejuk, dengan salji seterusnya dijangka akan berlaku semalaman pada Isnin.

“Salji kembali malam ini!” tweet perkhidmatan cuaca di Portland, bandar terbesar Oregon.

“Salji paling lebat dijangka lewat malam ini hingga awal pagi Selasa dengan 1 hingga 3 inci untuk lembah dan pantai.”

Ketika barat AS bekerja keras di bawah cuaca sejuk yang ekstrem, Texas dilanda cuaca panas luar biasa, dengan merkuri pada Hari Krismas menunjukkan bacaan pada 34 darjah C di Rio Grande Village.

Saintis mendakwa pemanasan global yang disebabkan oleh manusia sedang merosakkan iklim, menjadikan ribut lebih kuat dan tidak dapat diramalkan, dan menjana suhu tinggi di tempat yang tidak dijangka. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR