Bank Indonesia naikkan kadar faedah 50 mata asas

September 22, 2022 · Dunia

Bank pusat Indonesia hari ini (Khamis, 22 September 2022) menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) lebih daripada jangkaan kerana ia berusaha untuk mengekang inflasi selepas kerajaan menaikkan harga bahan api bersubsidi awal bulan ini, sambil turut menyokong mata wang rupiah.

Dalam keputusannya hari ini, Bank Indonesia (BI) menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas (bps) kepada 4.25 peratus.

Daripada 30 ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters, 27 telah menjangkakan pergerakan 25 mata asas, manakala baki tiga lagi bertaruh pada kenaikan kadar 50 bps yang lebih besar.

Keputusan menetapkan kadar itu dibuat selepas kerajaan menaikkan harga bahan api kira-kira 30 peratus awal bulan ini, satu langkah yang dikatakan Gabenor BI Perry Warjiyo akan mendorong inflasi ke puncak di atas 6 peratus dan inflasi teras pada 4.6 peratus menjelang akhir tahun, sebelum mereda.

“Keputusan untuk menaikkan kadar faedah adalah langkah awal dan berpandangan ke hadapan untuk menurunkan jangkaan inflasi dan memastikan inflasi teras kembali ke dalam julat sasarannya menjelang separuh kedua 2023,” kata Warjiyo pada sidang media secara maya.

Kenaikan kadar itu juga harus membimbing kadar pertukaran rupiah kembali untuk mencerminkan nilai asasnya, katanya, sambil menambah bahawa mata wang itu sepatutnya mengukuh berikutan eksport Indonesia yang kukuh.

Rupiah, bersama mata wang Asia lain, berada di bawah tekanan pada Khamis selepas Rizab Persekutuan AS (Fed) menaikkan kadar faedah sebanyak 75 bps.

Bank pusat Indonesia memulakan kitaran kenaikan OPRnya bulan lepas, yang pertama sejak 2018, di tengah-tengah tekanan harga yang meningkat.

Kadar inflasi tahunan ialah 4.69 peratus pada Ogos, dan Warjiyo berkata ia akan meningkat kepada 5.89 peratus bulan ini berikutan kesan serta-merta kenaikan harga bahan api.

“Inflasi kita secara relatifnya terkawal berbanding dengan negara lain dan, sudah tentu, keperluan untuk meningkatkan kadar faedah secara agresif adalah tidak perlu di Indonesia,” kata Warjiyo.

Julat sasaran BI untuk inflasi ialah 2 peratus hingga 4 peratus untuk 2022 dan 2023.

“BI menetapkan skala kenaikan kadar faedah untuk mengukuhkan jangkaan inflasi selepas kenaikan subsidi bahan api serta menyokong pasaran kewangan ketika Fed menimbang pek mata wang serantau, termasuk rupiah,” kata Radhika Rao, pakar ekonomi kanan di DBS Bank di Singapura.

BI mengekalkan pandangannya bahawa ekonomi terbesar Asia Tenggara itu terus pulih daripada kesan pandemik Covid-19 dan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar 2022 akan berat sebelah ke arah hujung atas julat unjuran 4.5 peratus hingga 5.3 peratus.

Ekonomi Indonesia berkembang 5.44 peratus tahun ke tahun pada suku kedua, lebih daripada jangkaan, dirangsang oleh eksport dan penggunaan swasta selepas kelonggaran sekatan Covid-19. – Agensi

Berita berkaitan
Kadar inflasi di Indonesia meningkat mendadak
October 3, 2022· Dunia
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
October 1, 2022· Isu semasa
Ringgit dibuka tinggi sedikit berbanding semalam berbanding dolar
September 29, 2022· Isu semasa
Ringgit jatuh lagi berbanding dolar AS, menghampiri RM4.70
September 28, 2022· Isu semasa
Popular
129 maut pergaduhan bola sepak di Indonesia, ratusan cedera
October 2, 2022
Kadar inflasi di Indonesia meningkat mendadak
October 3, 2022
Ramai wanita bekerja di Jepun bunuh diri
November 3, 2021
Lagi Dunia terkini
Ketua Pengarah Penjara Kashmir dibunuh kumpulan pemisah
October 4, 2022 · Dunia
Sejarah hitam bola sepak Indonesia, Presiden arah siasatan segera
October 2, 2022 · Dunia
129 maut pergaduhan bola sepak di Indonesia, ratusan cedera
October 2, 2022 · Dunia
Thailand kembali kepada normal
October 1, 2022 · Dunia
23 pelajar sedang duduki ujian ke universiti maut serangan bom
September 30, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
11 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok