Bank Dunia beri amaran ekonomi global 2023 menuju kemelesetan

January 11, 2023 · Dunia

Bank Dunia mengurangkan unjuran pertumbuhan 2023 pada Selasa (10 Januari) kepada paras yang terumbang-ambing di ambang kemelesetan bagi kebanyakan negara, apabila kesan kenaikan kadar bank pusat semakin meningkat, perang Russia di Ukraine masih berterusan, dan enjin ekonomi utama dunia terbantut.

Pemberi pinjaman pembangunan itu berkata ia menjangkakan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) global sebanyak 1.7 peratus pada 2023, kadar paling perlahan di luar kemelesetan 2009 dan 2020 sejak 1993.

Dalam laporan Prospek Ekonomi Global sebelumnya pada Jun 2022, Bank Dunia meramalkan pertumbuhan global 2023 pada 3.0 peratus.

Ia meramalkan pertumbuhan global pada 2024 meningkat kepada 2.7 peratus – di bawah anggaran 2.9 peratus untuk 2022 – dan berkata pertumbuhan purata bagi tempoh 2020-2024 akan berada di bawah dua peratus – kadar lima tahun paling perlahan sejak 1960.

Bank itu berkata kelembapan besar dalam ekonomi, termasuk pengurangan mendadak kepada unjurannya kepada 0.5 peratus bagi kedua-dua Amerika Syarikat (AS) dan zon Eropah, boleh membayangkan kemelesetan global baharu kurang daripada tiga tahun selepas yang terakhir.

“Memandangkan keadaan ekonomi yang rapuh, sebarang perkembangan buruk baharu – seperti inflasi yang lebih tinggi daripada jangkaan, kenaikan kadar faedah yang mendadak untuk membendungnya, penularan semula pandemik Covid-19, atau ketegangan geopolitik yang semakin meningkat – boleh mendorong ekonomi global ke dalam kemelesetan, ” kata bank itu dalam satu kenyataan yang mengiringi laporan itu.

Tinjauan akan menjadi sukar terutamanya kepada pasaran baharu muncul dan ekonomi membangun, kata Bank Dunia, ketika mereka bergelut dengan beban hutang yang meningkat, mata wang yang lemah dan pertumbuhan pendapatan, dan pelaburan perniagaan yang perlahan, yang kini diramalkan pada kadar pertumbuhan tahunan 3.5 peratus.

“Kelemahan dalam pertumbuhan dan pelaburan perniagaan akan menambahkan lagi keterbalikan yang sudah dahsyat dalam pendidikan, kesihatan, kemiskinan dan infrastruktur serta peningkatan permintaan daripada perubahan iklim,” kata Presiden Bank Dunia David Malpass dalam satu kenyataan.

Pertumbuhan China pada 2022 merosot kepada 2.7 peratus, kadar kedua paling perlahan sejak pertengahan 1970-an selepas 2020, apabila sekatan sifar Covid-19, kegawatan pasaran hartanah dan kemarau melanda penggunaan, pengeluaran dan pelaburan, kata laporan Bank Dunia.

Ia meramalkan lantunan semula kepada 4.3 peratus untuk 2023, tetapi itu adalah 0.9 mata peratusan di bawah ramalan Jun berikutan keterukan gangguan Covid-19 dan permintaan luar yang lemah.

Bank Dunia menyatakan bahawa beberapa tekanan inflasi mula reda apabila 2022 semakin hampir, dengan tenaga dan harga komoditi yang lebih rendah, tetapi memberi amaran bahawa risiko gangguan bekalan baharu adalah tinggi, dan inflasi teras yang meningkat mungkin akan berterusan.

Ini boleh menyebabkan bank pusat bertindak balas dengan menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) lebih daripada yang dijangkakan pada masa ini, memburukkan kelembapan global, tambah Bank Dunia.

Sehubungan itu, Bank Dunia meminta peningkatan sokongan daripada masyarakat antarabangsa untuk membantu negara berpendapatan rendah menangani kejutan makanan dan tenaga, orang yang terlantar akibat konflik, dan risiko krisis hutang yang semakin meningkat.

Ia berkata pembiayaan dan geran konsesi baharu diperlukan bersama-sama dengan memanfaatkan modal swasta dan sumber domestik untuk membantu meningkatkan pelaburan dalam penyesuaian iklim, modal insan dan kesihatan, kata laporan itu.

Laporan itu dibuat ketika lembaga Bank Dunia minggu ini dijangka mempertimbangkan “peta jalan evolusi” baharu bagi institusi itu untuk meluaskan kapasiti pinjamannya untuk menangani perubahan iklim dan krisis global yang lain.

Pelan itu akan membimbing rundingan dengan pemegang saham, yang diketuai oleh AS, untuk rombakan terbesar dalam model perniagaan bank itu sejak penubuhannya pada akhir Perang Dunia II. – Reuters

Berita berkaitan
Rakyat bimbang kenaikan OPR berterusan
February 2, 2023· Isu semasa
Untung jadi anak papa, Wan Saiful tanya siapa lagi dilantik secara diam-diam?
January 31, 2023· Politik
Lantikan Izzah, lagi NGO kritik PM kerana berunsur “nepotisme”
January 30, 2023· Politik
MP PH kata lantik Nurul Izzah salah dari segi moral
January 30, 2023· Isu semasa
Popular
‘Kami boleh dengar suara di bawah runtuhan pangsapuri 11 tingkat’
February 8, 2023
Angka terbaharu korban gempa berkembar Turkiye, Syria lepasi 7,800
February 8, 2023
Lagi Dunia terkini
Angka terbaharu korban gempa berkembar Turkiye, Syria lepasi 7,800
2 jam lalu · Dunia
‘Kami boleh dengar suara di bawah runtuhan pangsapuri 11 tingkat’
6 jam lalu · Dunia
Gempa: Erdogan isytihar darurat 3 bulan di 10 wilayah, 13 juta terjejas
16 jam lalu · Dunia
Gempa Turkiye, Syria: Lebih 4,800 maut, 5,775 bangunan ranap
22 jam lalu · Dunia
Angka korban gempa bumi berkembar di Turkiye, Syria meningkat
February 7, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Kedah buru sindiket jual tanah, penerima geran jangan tamak
5 jam lalu
[VIDEO] 505 peneroka Pendang akan terima geran tanah
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok