Banjir: Puluhan ribu penduduk Sydney diarah pindah

July 4, 2022 · Dunia

Arahan perpindahan baharu dikeluarkan kepada puluhan ribu penduduk Sydney pada Isnin (4 Julai) setelah hujan lebat membanjiri beberapa pinggir bandar, dengan pegawai memberi amaran lebih banyak kejadian cuaca liar akan menyusul.

Sistem tekanan rendah yang sengit di luar pantai timur Australia diramalkan membawa hujan lebat di seluruh New South Wales hingga Isnin, selepas beberapa tempat di negeri itu dilanda dengan kadar hujan untuk kira-kira sebulan pada hujung minggu.

Sejak Ahad, kira-kira 30,000 penduduk di New South Wales telah diberitahu untuk sama ada berpindah atau diberi amaran bahawa mereka mungkin menerima arahan pemindahan.

Kekecewaan memuncak di beberapa pinggir bandar di barat bandar terbesar Australia selepas banjir menenggelamkan rumah, ladang dan jambatan di sana, untuk kali ketiga tahun ini.

“Ia memusnahkan dan kami tidak mempercayainya,” kata Datuk Bandar Camden Theresa Fedeli.

“Kebanyakan daripada mereka baru sahaja keluar daripada banjir terakhir, memulihkan kediaman mereka, membuka semula perniagaan dan malangnya kami mengatakan ia berlaku lagi.”

Operasi sedang dijalankan untuk menyelamatkan 21 anak kapal kargo, yang kehilangan kuasa di selatan Sydney dan berisiko dihanyutkan ke darat, lapor media tempatan.

“Ia adalah masa yang sangat sukar selama beberapa bulan untuk mengalami kejadian banjir ini. Ia menjadikannya lebih mencabar,” kata Perdana Menteri New South Wales Dominic Perrottet semasa taklimat media.

Rakaman di media sosial menunjukkan stesen minyak, rumah, kereta telah tenggelam, manakala papan tanda jalan sebahagiannya di bawah air manakala tong sampah terapung di jalan raya yang dinaiki air. Kenderaan tentera dilihat masuk ke jalan yang ditenggelami air untuk memindahkan keluarga yang terkandas.

Beberapa bandar pedalaman, termasuk Picton, kira-kira 90 kilometer di barat daya Sydney, telah mula menyusun beg pasir.

Kira-kira 100mm hujan berlaku dalam tempoh 24 jam akan datang di kawasan lebih 300 kilometer di sepanjang pantai New South Wales dari Newcastle ke selatan Sydney, kata miro meteorologi.

“Kami menjangkakan hujan akan berlaku semula mulai petang ini,” kata ahli meteorologi biro Jonathan How.

Lebih daripada 200mm hujan dilaporkan di banyak kawasan, dengan beberapa daripadanya mencecah sehingga 350mm sejak Sabtu.

Keadaan itu boleh mencetuskan banjir kilat dan tanah runtuh, dengan tadahan sungai sudah hampir kepada kapasiti penuh selepas fenomena La Nina, biasanya dikaitkan dengan peningkatan hujan, melanda pantai timur Australia sejak dua tahun lalu.

Perubahan iklim secara meluas dipercayai menjadi faktor penyumbang kepada kejadian cuaca buruk yang kerap berlaku, kata Majlis Iklim, sambil menambah Australia “kurang bersedia”.

Menteri pengurusan kecemasan persekutuan Murray Watt berkata perubahan iklim mesti diambil “serius” berikutan kejadian banjir yang kerap berlaku.

“Realitinya kita hidup dalam iklim yang berubah-ubah,” kata Watt kepada televisyen ABC.

Cuaca buruk menyebabkan pelancaran roket NASA yang dijadualkan pada Isnin dari Pusat Angkasa Arnhem di utara Australia ditangguhkan 24 jam, kata pengendali Equatorial Launch Australia. – Agensi

Berita berkaitan
Laporan penuh banjir Baling dibentang pada 4 Ogos
July 30, 2022· Isu semasa
Isu ladang durian, Sanusi minta Mukhriz-Ahmad Bashah berhenti tuduh menuduh
July 13, 2022· Isu semasa
Amaran ribut petir beberapa kawasan di Kedah, pasukan penyelamat siap-sedia
July 12, 2022· Isu semasa
Mukhriz dakwa Ahmad Bashah yang lulus ladang Musang King di Baling
July 12, 2022· Isu semasa
Popular

Sorry. No data so far.

Lagi Dunia terkini
Enam kanak-kanak antara 24 maut keganasan terbaharu rejim Zionis
August 7, 2022 · Dunia
1,000 terperangkap dalam banjir di lembah kering Death Valley
August 6, 2022 · Dunia
2022 tahun paling kering, panas dalam sejarah Itali
August 5, 2022 · Dunia
AS isytihar cacar monyet sebagai kecemasan kesihatan awam
August 5, 2022 · Dunia
Singapura tak setuju kelonggaran LGBT seperti disaran Pelosi
August 5, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022
[VIDEO] Melayu jangan terpengaruh dengan Gerakan Dr M, kata Naib Presiden UMNO
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok