Baht Thailand melantun pantas disokong sektor pelancongan

August 15, 2022 · Dunia

Mata wang baht Thailand melantun pantas dalam beberapa minggu lalu berikutan keyakinan berhubung pertumbuhan ekonomi yang diterajui sektor pelancongan negara itu, sehingga ia telah mencapai sasaran akhir tahun oleh penganalisis.

Baht melonjak 2.3 peratus kepada kira-kira 35.45 setiap dolar Amerika Syarikat (AS) bulan ini, mendahului keuntungan di Asia dengan margin yang luas. Di samping peningkatan unjuran ketibaan pelancong, pendahuluan itu juga didorong oleh defisit akaun semasa yang mengecil akibat kejatuhan harga minyak.

Lonjakan itu bermakna baht telah mencecah paras unjuran 35.2 untuk suku keempat oleh penganalisis menerusi tinjauan dibuat Bloomberg.

Kenaikan pesat itu juga menyuburkan perdebatan sama ada dolar AS telah memuncak, ketika penganalisis mula mempertimbangkan masa yang sesuai untuk kembali ke pasaran baharu muncul, yang telah menyaksikan aliran keluar modal ketika AS memulakan kenaikan kadar secara agresif.

“Kami menjangkakan lebih banyak kenaikan untuk baht Thailand, walaupun kami berhati-hati untuk melonjak pada paras semasa memandangkan kenaikan mendadak sejak beberapa minggu lalu,” kata Ketua Strategi Pasaran Baharu Muncul TD Securities di Singapura, Mitul Kotecha.

Memetik Bloomberg, beliau berkata pemulihan mata wang itu didorong oleh gabungan kelemahan dolar, peralihan dasar bank pusat Thailand, tanda-tanda pemulihan dalam pelancongan dan data ekonomi yang lebih kukuh.

Pergerakan dalam baht pada Isnin (15 Ogos) menyerlahkan bagaimana ia masih terdedah kepada ketidaktentuan ekonomi global.

Mata wang itu merosot 0.5 peratus sepanjang hari, penurunan terbesar dalam tempoh lebih tiga minggu selepas China mengurangkan kadar faedah utama dan setelah laporan menunjukkan bahawa pertumbuhan ekonomi lebih lemah daripada yang dijangkakan oleh ahli ekonomi.

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Thailand meningkat 2.5 peratus dalam tempoh April hingga Jun berbanding tahun sebelumnya, di bawah anggaran median untuk pengembangan 3.1 peratus dalam tinjauan Bloomberg.

Awal bulan ini, jurucakap kerajaan berkata Thailand menjangka menarik 10 juta pelancong antarabangsa tahun ini, berbanding ramalan 6.1 juta pada April.

Tahap pelawat dilihat meningkat kepada 30 juta orang tahun depan, masih di bawah 40 juta yang melancong ke negara itu pada tahun sebelum penularan Covid-19.

Pemulihan ini penting bagi Thailand, memandangkan sektor berkaitan pelancongan menyumbang kira-kira satu perlima daripada ekonomi negara sebelum wabak itu.

Keputusan kerajaan bulan ini untuk menurunkan Covid-19 kepada kategori yang sama dengan influenza adalah satu lagi faktor positif, kerana ia menunjukkan bahawa prospek kesihatan awam negara semakin stabil.

Berita berkaitan
Ringgit menyusut, menghampiri paras RM4.70 berbanding dolar
September 20, 2023· Isu semasa
Ringgit boleh menyusut ke paras RM3.70 berbanding dolar hujung 2024
July 24, 2023· Isu semasa
Dua wanita dalam insiden kekecohan bersama Menteri sudah pulang: Azam
July 5, 2023· Isu semasa
Kemasukan pelancong ramai dapat kukuhkan nilai ringgit: Mat Maslan
July 4, 2023· Isu semasa
Popular
Erdogan pertahan jawatan Presiden Turkiye
May 29, 2023
Jepun labur lagi AS$25 bilion tangani kadar kelahiran rendah
June 14, 2023
Gunung Semeru di Indonesia meletus, muntahkan abu
June 22, 2023
Lagi Dunia terkini
Mangsa maut gempa bumi di Maghribi cecah 2,800 orang
September 12, 2023 · Dunia
Suhu dunia rekod hari paling panas
July 5, 2023 · Dunia
Gunung Semeru di Indonesia meletus, muntahkan abu
June 22, 2023 · Dunia
Letusan gunung berapi di Filipina punca penduduk jatuh sakit
June 19, 2023 · Dunia
Suhu bumi paling panas direkodkan awal Jun
June 16, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Saya bukan orang jahat, SPRM tanya empat soalan REE, kata Sanusi
September 25, 2023
[VIDEO] Untuk menang PRK Pelangai, jentera PN bersemangat bila pemimpin ada keyakinan
September 25, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok