Baht Thailand melantun pantas disokong sektor pelancongan

August 15, 2022 · Dunia

Mata wang baht Thailand melantun pantas dalam beberapa minggu lalu berikutan keyakinan berhubung pertumbuhan ekonomi yang diterajui sektor pelancongan negara itu, sehingga ia telah mencapai sasaran akhir tahun oleh penganalisis.

Baht melonjak 2.3 peratus kepada kira-kira 35.45 setiap dolar Amerika Syarikat (AS) bulan ini, mendahului keuntungan di Asia dengan margin yang luas. Di samping peningkatan unjuran ketibaan pelancong, pendahuluan itu juga didorong oleh defisit akaun semasa yang mengecil akibat kejatuhan harga minyak.

Lonjakan itu bermakna baht telah mencecah paras unjuran 35.2 untuk suku keempat oleh penganalisis menerusi tinjauan dibuat Bloomberg.

Kenaikan pesat itu juga menyuburkan perdebatan sama ada dolar AS telah memuncak, ketika penganalisis mula mempertimbangkan masa yang sesuai untuk kembali ke pasaran baharu muncul, yang telah menyaksikan aliran keluar modal ketika AS memulakan kenaikan kadar secara agresif.

“Kami menjangkakan lebih banyak kenaikan untuk baht Thailand, walaupun kami berhati-hati untuk melonjak pada paras semasa memandangkan kenaikan mendadak sejak beberapa minggu lalu,” kata Ketua Strategi Pasaran Baharu Muncul TD Securities di Singapura, Mitul Kotecha.

Memetik Bloomberg, beliau berkata pemulihan mata wang itu didorong oleh gabungan kelemahan dolar, peralihan dasar bank pusat Thailand, tanda-tanda pemulihan dalam pelancongan dan data ekonomi yang lebih kukuh.

Pergerakan dalam baht pada Isnin (15 Ogos) menyerlahkan bagaimana ia masih terdedah kepada ketidaktentuan ekonomi global.

Mata wang itu merosot 0.5 peratus sepanjang hari, penurunan terbesar dalam tempoh lebih tiga minggu selepas China mengurangkan kadar faedah utama dan setelah laporan menunjukkan bahawa pertumbuhan ekonomi lebih lemah daripada yang dijangkakan oleh ahli ekonomi.

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Thailand meningkat 2.5 peratus dalam tempoh April hingga Jun berbanding tahun sebelumnya, di bawah anggaran median untuk pengembangan 3.1 peratus dalam tinjauan Bloomberg.

Awal bulan ini, jurucakap kerajaan berkata Thailand menjangka menarik 10 juta pelancong antarabangsa tahun ini, berbanding ramalan 6.1 juta pada April.

Tahap pelawat dilihat meningkat kepada 30 juta orang tahun depan, masih di bawah 40 juta yang melancong ke negara itu pada tahun sebelum penularan Covid-19.

Pemulihan ini penting bagi Thailand, memandangkan sektor berkaitan pelancongan menyumbang kira-kira satu perlima daripada ekonomi negara sebelum wabak itu.

Keputusan kerajaan bulan ini untuk menurunkan Covid-19 kepada kategori yang sama dengan influenza adalah satu lagi faktor positif, kerana ia menunjukkan bahawa prospek kesihatan awam negara semakin stabil.

Berita berkaitan
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
5 jam lalu· Isu semasa
Selepas Muhyiddin gesa tangani isu inflasi dan nilai ringgit, baharu Anwar desak
13 jam lalu· Politik
Melancong ke luar negara jejas pelancongan domestik kerana aliran keluar ringgit
September 22, 2022· Isu semasa
Ringgit dibuka rendah berbanding dolar, mengekalkan tren kejatuhan
September 22, 2022· Isu semasa
Popular
Arab Saudi umum Mohammed Salman sebagai PM baharu
September 28, 2022
Wanita Iran potong rambut, bakar tudung protes kematian gadis
September 22, 2022
Hujan lebat, petir di India ragut 36 nyawa dalam tempoh 24 jam
September 25, 2022
Harga minyak global jatuh bawah AS$84 setong sejak 14 Jan
September 26, 2022
Lagi Dunia terkini
Arab Saudi umum Mohammed Salman sebagai PM baharu
5 jam lalu · Dunia
Permata gergasi Fortune Pink bernilai RM161 juta dilelong November
24 jam lalu · Dunia
Kapal angkasa NASA hentam asteroid disiar secara langsung
September 27, 2022 · Dunia
Yusuf Qaradawi menghembuskan nafas terakhir pada usia 96 tahun
September 26, 2022 · Dunia
Harga minyak global jatuh bawah AS$84 setong sejak 14 Jan
September 26, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
18 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok