AS tangguh ujian peluru berpandu antara benua Minuteman III

Amerika Syarikat (AS) membatalkan ujian peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) Minuteman III yang pada mulanya bertujuan hanya untuk menangguhkan usaha mengurangkan ketegangan nuklear dengan Russia ketika perang di Ukraine, kata Tentera Udara pada Jumaat.

Pentagon pertama kali mengumumkan penangguhan ujian pada 2 Mac selepas Kremlin berkata Russia meletakkan pasukan nuklearnya dalam keadaan berjaga-jaga yang sangat tinggi.

Washington berkata pada masa itu adalah penting AS dan Russia “mengingati risiko salah pengiraan dan mengambil langkah untuk mengurangkan risiko tersebut.”

Tetapi AS telah menyatakan secara terbuka niatnya hanya untuk menangguhkan sedikit masa ujian, bukan membatalkannya.

Jurucakap Tentera Udara AS, Ann Stefanek berkata keputusan untuk membatalkan ujian peluru berpandu LGM-30G Minuteman III adalah disebabkan oleh sebab yang sama seperti ketika ia ditangguhkan buat kali pertama.

Ujian Minuteman III seterusnya dijadualkan akhir tahun ini.

“Tentera Udara yakin dengan kesediaan pasukan strategik AS,” kata Stefanek.

Mengubah jadual ujian untuk pasukan ICBM AS boleh menjadi kontroversi.

Senator AS Jim Inhofe, anggota tertinggi Republikan dalam Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Senat, pada Mac menyatakan kekecewaan susulan penangguhan ujian yang menurutnya penting untuk memastikan senjata nuklear AS kekal berkesan.

Jeffrey Lewis, seorang penyelidik peluru berpandu di James Martin Center for Nonproliferation Studies (CNS), mengecilkan kesan pembatalan itu.

“Ada nilai untuk melakukan ujian tetapi saya tidak fikir terlepas satu ujian dalam skema yang luas perkara itu menjadi masalah yang sangat besar,” kata Lewis, sambil menambah Minuteman III sangat boleh dipercayai.

Minuteman III yang berkeupayaan nuklear adalah bahagian penting daripada senjata strategik tentera AS dan mempunyai jarak jarak 6,000 batu lebih (9,660 kilometer lebih) dan boleh bergerak pada kelajuan kira-kira 15,000 batu sejam (24,000 kph).

Peluru berpandu yang ditempatkan di dalam silo bawah tanah itu dikendalikan kru pelancar.

Februari lalu, Presiden Rusia Vladimir Putin berkata pasukan nuklear negaranya harus diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga, sekali gus meningkatkan kebimbangan bahawa pencerobohan Russia ke atas Ukraine boleh membawa kepada perang nuklear.

Tetapi pegawai AS berkata mereka tidak melihat sebab setakat ini untuk mengubah tahap amaran nuklear Washington. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR