AS pertikai dakwaan Russia tarik balik tentera dari sempadan Ukraine

Amerika Syarikat (AS) mendakwa Russia mula menyimpan bekalan darah, mendorong tentera lebih dekat ke sempadan Ukraine dan menerbangkan lebih banyak pesawat tempur, kata Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin pada Khamis, 17 Februari sambil menolak dakwaan Moscow telah mengundurkan tenteranya.

“Saya sendiri adalah seorang askar tidak lama dahulu. Saya tahu secara langsung bahawa anda tidak melakukan perkara seperti ini tanpa sebab,” kata Austin, seorang jeneral Tentera Darat yang bersara.

“Dan anda pastinya tidak melakukannya jika anda bersiap sedia untuk berkemas dan pulang,” katanya lagi.

Moscow menafikan merancang untuk menyerang Ukraine dan berkata ia telah menarik balik sesetengah tentera.

Kementerian Pertahanan Russia mengeluarkan video yang dikatakan menunjukkan lebih banyak unit telah berundur dari sempadan Ukraine.

Maxar Technologies, sebuah syarikat swasta AS yang telah menjejaki pembentukan barisan tentera Russia di sempadan Ukraine berkata imej satelit menunjukkan bahawa sementara Russia telah menarik balik beberapa peralatan ketenteraan dari berhampiran Ukraine, perkakasan lain telah tiba.

“Kami melihat mereka terbang dengan lebih banyak pesawat tempur dan pasukan sokongan. Kami melihat mereka meningkatkan persediaan di Laut Hitam. Kami juga melihat mereka menyimpan bekalan darah mereka,” kata Austin.

Reuters pertama kali melaporkan bahawa Russia telah memindahkan bekalan darah ke sempadan Ukraine dan kenyataan Austin nampaknya merupakan pengesahan pertama laporan perisikan itu.

Kuasa dunia itu kini terlibat dalam salah satu krisis berbahaya dalam hubungan Timur-Barat selama beberapa dekad, ketika Russia berusaha menghalang Ukraine daripada menyertai pakatan tentera negara Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).

Pemberontak yang disokong Russia dan tentera Ukraine semalam berbalas tembakan, melintasi garisan gencatan senjata di timur Ukraine, dengan Kyiv berkata insiden itu kelihatan seperti ‘provokasi’ ketika Russia menempatkan lebih 100,000 tenteranya di sempadan Ukraine.

Austin, yang bercakap dari markas NATO di Brussels, mengatakan laporan penembakan itu membimbangkan.

“Kami masih mengumpul butiran maklumat kejadian itu, tetapi kami pernah berkata sebelum ini bahawa Russia mungkin melakukan sesuatu seperti ini untuk mewajarkan tindakan ketenteraan ke atas Ukraine,” katanya. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR