AS lulus vaksin Covid-19 untuk kanak-kanak bawah lima tahun

June 18, 2022 · Dunia

Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS) pada Jumaat (17 Jun) memberikan kebenaran kecemasan untuk penggunaan vaksin Pfizer dan Moderna Covid-19 kepada kumpulan umur terakhir yang menunggu imunisasi di kebanyakan negara.

Agensi itu membenarkan vaksin dua dos Moderna untuk kanak-kanak berumur enam bulan hingga lima tahun, dan tiga dos suntikan Pfizer untuk mereka yang berumur antara enam bulan dan empat tahun.

“Ramai ibu bapa, penjaga dan doktor telah menunggu vaksin untuk kanak-kanak yang lebih muda dan tindakan ini akan membantu melindungi mereka yang berumur sehingga enam bulan,” kata ketua Pentadbiran Makanan dan Dadah Robert Califf dalam satu kenyataan.

“Kami menjangkakan bahawa vaksin untuk kanak-kanak yang lebih muda akan memberikan perlindungan daripada hasil yang paling teruk Covid-19, seperti kemasukan ke hospital dan kematian.”

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) kini mesti mengesyorkan vaksin itu sebelum ia digunakan – lampu hijau terakhir yang akan diberikan selepas mesyuarat jawatankuasa penasihat pakar yang dijangka diadakan tidak lama lagi.

Tetapi kerajaan AS berkata sebaik sahaja keputusan FDA dibuat, 10 juta dos boleh dihantar ke seluruh negara dengan segera, diikuti oleh berjuta-juta lagi dalam minggu-minggu berikutnya.

Kedua-dua vaksin itu adalah berdasarkan ‘RNA messenger’, yang menyampaikan kod genetik untuk protein spike Covid-19 kepada sel manusia yang kemudiannya membesar di permukaannya, melatih sistem imun supaya bersedia. Teknologi itu kini dianggap sebagai platform vaksinasi Covid-19 yang terkemuka.

Vaksin juga telah diuji terhadap beribu-ribu kanak-kanak. Mereka didapati menyebabkan tahap kesan sampingan ringan yang sama seperti dalam kumpulan umur yang lebih tua selain mencetuskan tahap antibodi yang sama.

Keberkesanan terhadap jangkitan adalah lebih tinggi bagi Pfizer, dengan syarikat itu meletakkannya pada 80 peratus, berbanding anggaran Moderna sebanyak 51 peratus untuk kanak-kanak berumur enam bulan hingga dua tahun dan 37 peratus bagi mereka yang berumur dua hingga lima tahun.

Tetapi angka Pfizer berdasarkan kes yang sangat sedikit dan oleh itu dianggap sebagai permulaan. Ia juga memerlukan tiga dos untuk mencapai perlindungannya, dengan dos ketiga diberikan lapan minggu selepas kedua – diberikan tiga minggu selepas dos pertama.

Vaksin Moderna harus memberikan perlindungan yang kuat terhadap penyakit teruk selepas dua dos, dengan sela masa empat minggu, dan syarikat sedang mengkaji menambah penggalak yang akan meningkatkan tahap keberkesanan terhadap jangkitan ringan.

Bagaimanapun, keputusan Moderna untuk menggunakan dos yang lebih tinggi dikaitkan dengan tahap demam susulan tindak balas terhadap vaksin berbanding Pfizer.

Terdapat kira-kira 20 juta kanak-kanak berumur empat tahun ke bawah di AS. – Agensi

Berita berkaitan
Kematian pertama bawah 12 tahun akibat Covid-19 di Singapura
June 28, 2022· Dunia
Tiada lagi syarat pakai pelitup muka di Thailand
June 24, 2022· Dunia
Kanak-kanak tertelan dadah semakin stabil, sudah bernafas: PDRM
June 22, 2022· Isu semasa
Hampir 80,000 kes Covid-19 baharu direkodkan di India
June 20, 2022· Dunia
Popular
Hampir 80,000 kes Covid-19 baharu direkodkan di India
June 20, 2022
Aktiviti Ramadan kembali hidup di Masjidil Haram, Masjid Nabawi
April 2, 2022
Kawalan ketat keselamatan di Hong Kong menjelang lawatan Presiden Xi
July 1, 2022
Penduduk Asia Pasifik lebih cepat menua
July 2, 2022
Lagi Dunia terkini
Eropah berdepan peningkatan jangkitan cacar monyet: WHO
11 jam lalu · Dunia
Pesakit cacar monyet di UK alami gejala berbeza: Kajian
16 jam lalu · Dunia
Penduduk Asia Pasifik lebih cepat menua
17 jam lalu · Dunia
Kes Covid-19 meningkat hampir di seluruh dunia: WHO
July 1, 2022 · Dunia
Kes melonjak: Pakar gesa Thailand tangguh isytihar pascapandemik
July 1, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok