AS isytihar cacar monyet sebagai kecemasan kesihatan awam

August 5, 2022 · Dunia

Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden pada Khamis mengisytiharkan cacar monyet sebagai kecemasan kesihatan awam, satu langkah yang sepatutnya memperuntukkan dana baharu, membantu dalam pengumpulan data dan membenarkan penempatan kakitangan tambahan dalam memerangi penyakit itu.

Pengisytiharan menyusul selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bulan lalu menetapkan wabak itu sebagai kecemasan – sesuatu yang dikhaskan untuk penyakit yang paling membimbangkan.

Langkah itu dibuat ketika kes di seluruh AS mencecah lebih 6,600, kira-kira satu perempat daripadanya di New York, dan pakar memberi amaran tindakan pantas diperlukan jika wabak itu ingin dibendung pada peringkat awal.

“Kami bersedia untuk mengambil tindak balas ke peringkat seterusnya dalam menangani virus ini, dan kami menggesa setiap warga Amerika untuk mengambil serius penyakit cacar monyet serta bersama-sama bertanggungjawab untuk membantu menangani virus ini,” kata Setiausaha Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia (HHS) Xavier Becerra.

Pemerhati percaya jumlah sebenar kes mungkin jauh lebih tinggi daripada angka rasmi yang dicadangkan, kerana gejala dalam wabak global semasa, yang bermula pada Mei lalu, telah termasuk tanda-tanda kecil, seperti lesi tunggal, sebagai tambahan kepada ruam yang lebih biasa.

AS setakat ini telah memberikan kira-kira 600,000 vaksin JYNNEOS, tetapi jumlah ini masih jauh daripada kira-kira 1.6 juta orang yang dianggap berisiko tinggi dan yang paling memerlukan vaksin itu.

Kira-kira 99 peratus kes cacar monyet di AS setakat ini adalah dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, kata HHS minggu lalu, dan ini adalah sasaran pihak berkuasa penduduk dalam strategi vaksinasi nasional.

Berbeza dengan wabak sebelumnya di Afrika, virus itu kini kebanyakannya merebak melalui aktiviti seksual – tetapi Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengatakan cara jangkitan lain juga boleh berlaku, termasuk berkongsi peralatan tempat tidur, pakaian, dan hubungan bersemuka yang berpanjangan.

Pihak berkuasa sedang menjalankan jangkauan khusus kepada komuniti, termasuk menasihati mereka tentang jenis gejala baharu dan mencadangkan mengurangkan bilangan pasangan seksual mereka sehingga diberi vaksin.

Terdapat sebilangan kecil – tetapi semakin meningkat – jumlah wanita dan kanak-kanak yang turut terjejas akibat hubungan seksual atau kontak rapat di dalam rumah.

Pada Khamis juga, pesuruhjaya Pentadbiran Makanan dan Dadah AS Robert Califf berkata agensinya sedang mempertimbangkan untuk mengubah cara vaksin disuntik, menggunakan pendekatan yang membolehkan lima kali lebih ramai orang diberi vaksin berdasarkan bekalan yang sama.

Vaksin itu kini diberikan di bawah kulit, tetapi teknik baharu itu melibatkan pemberian di dalam kulit, pada sudut yang lebih cetek. – Agensi

Berita berkaitan
Kanser serviks kerap serang wanita muda
18 jam lalu· Isu semasa
Kes strok orang muda meningkat
February 2, 2023· Isu semasa
Pengerusi PAC sebelum ini dari DAP sahkan perolehan vaksin teratur, nak spin apa lagi?
January 25, 2023· Isu semasa
Merungkai putar belit portal berita pro-DAP
January 25, 2023· Rencana
Popular
Bekas Presiden Pakistan meninggal
February 5, 2023
Komander Al-Qassam Gaza terbunuh sudah lama tunggu syahid
May 13, 2021
Lagi Dunia terkini
Bekas Presiden Pakistan meninggal
13 jam lalu · Dunia
Tiga tahun berlalu tapi Covid-19 masih kekal kecemasan global
January 31, 2023 · Dunia
Timbalan Presiden, bekas Presiden Paraguay dikenakan sekatan AS akibat rasuah
January 27, 2023 · Dunia
Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS
January 25, 2023 · Dunia
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok