AS isytihar cacar monyet sebagai kecemasan kesihatan awam

August 5, 2022 · Dunia

Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden pada Khamis mengisytiharkan cacar monyet sebagai kecemasan kesihatan awam, satu langkah yang sepatutnya memperuntukkan dana baharu, membantu dalam pengumpulan data dan membenarkan penempatan kakitangan tambahan dalam memerangi penyakit itu.

Pengisytiharan menyusul selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bulan lalu menetapkan wabak itu sebagai kecemasan – sesuatu yang dikhaskan untuk penyakit yang paling membimbangkan.

Langkah itu dibuat ketika kes di seluruh AS mencecah lebih 6,600, kira-kira satu perempat daripadanya di New York, dan pakar memberi amaran tindakan pantas diperlukan jika wabak itu ingin dibendung pada peringkat awal.

“Kami bersedia untuk mengambil tindak balas ke peringkat seterusnya dalam menangani virus ini, dan kami menggesa setiap warga Amerika untuk mengambil serius penyakit cacar monyet serta bersama-sama bertanggungjawab untuk membantu menangani virus ini,” kata Setiausaha Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia (HHS) Xavier Becerra.

Pemerhati percaya jumlah sebenar kes mungkin jauh lebih tinggi daripada angka rasmi yang dicadangkan, kerana gejala dalam wabak global semasa, yang bermula pada Mei lalu, telah termasuk tanda-tanda kecil, seperti lesi tunggal, sebagai tambahan kepada ruam yang lebih biasa.

AS setakat ini telah memberikan kira-kira 600,000 vaksin JYNNEOS, tetapi jumlah ini masih jauh daripada kira-kira 1.6 juta orang yang dianggap berisiko tinggi dan yang paling memerlukan vaksin itu.

Kira-kira 99 peratus kes cacar monyet di AS setakat ini adalah dalam kalangan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, kata HHS minggu lalu, dan ini adalah sasaran pihak berkuasa penduduk dalam strategi vaksinasi nasional.

Berbeza dengan wabak sebelumnya di Afrika, virus itu kini kebanyakannya merebak melalui aktiviti seksual – tetapi Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengatakan cara jangkitan lain juga boleh berlaku, termasuk berkongsi peralatan tempat tidur, pakaian, dan hubungan bersemuka yang berpanjangan.

Pihak berkuasa sedang menjalankan jangkauan khusus kepada komuniti, termasuk menasihati mereka tentang jenis gejala baharu dan mencadangkan mengurangkan bilangan pasangan seksual mereka sehingga diberi vaksin.

Terdapat sebilangan kecil – tetapi semakin meningkat – jumlah wanita dan kanak-kanak yang turut terjejas akibat hubungan seksual atau kontak rapat di dalam rumah.

Pada Khamis juga, pesuruhjaya Pentadbiran Makanan dan Dadah AS Robert Califf berkata agensinya sedang mempertimbangkan untuk mengubah cara vaksin disuntik, menggunakan pendekatan yang membolehkan lima kali lebih ramai orang diberi vaksin berdasarkan bekalan yang sama.

Vaksin itu kini diberikan di bawah kulit, tetapi teknik baharu itu melibatkan pemberian di dalam kulit, pada sudut yang lebih cetek. – Agensi

Berita berkaitan
Kempen vaksinasi cacar monyet bermula di Itali
24 jam lalu· Dunia
Potong usus jadi pilihan VIP: Untuk cantik atau sihat?
August 8, 2022· Isu semasa
Jepun lulus vaksin baharu cegah cacar monyet
July 30, 2022· Dunia
RUU larang jual rokok, peranti vape dibentang di Dewan Rakyat
July 27, 2022· Isu semasa
Popular
Suspek bunuh 4 lelaki Islam ditahan
August 10, 2022
Lapan maut, 6 hilang hujan lebat di kota metropolitan Korea Selatan
August 9, 2022
Wanita Arab Saudi dibenar jadi pemandu teksi, Uber
January 7, 2022
Banyak penempatan di Jakarta diisytihar zon merah Covid-19
August 10, 2022
Lagi Dunia terkini
Suspek bunuh 4 lelaki Islam ditahan
2 jam lalu · Dunia
Banyak penempatan di Jakarta diisytihar zon merah Covid-19
4 jam lalu · Dunia
Lapan maut, 6 hilang hujan lebat di kota metropolitan Korea Selatan
17 jam lalu · Dunia
Menteri Luar beri amaran China mungkin ceroboh Taiwan
20 jam lalu · Dunia
Biden umum bantuan senjata terbesar ke Ukraine
24 jam lalu · Dunia
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok