AS beri amaran Al-Qaeda balas dendam setelah al-Zawahiri dibunuh

August 3, 2022 · Dunia

Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS) pada Selasa (2 Ogos) memberi amaran kepada rakyatnya yang melancong ke luar negara tentang kemungkinan tindakan balas oleh Al-Qaeda dan penyokongnya selepas pemimpin organisasi itu terbunuh dalam serangan peluru berpandu AS.

Dalam Kemas Kini Amaran Seluruh Dunia, jabatan itu berkata ia percaya “terdapat potensi lebih tinggi untuk keganasan anti-Amerika memandangkan kematian Ayman al-Zawahiri pada 31 Julai 2022.”

“Maklumat semasa menunjukkan bahawa organisasi pengganas terus merancang serangan terhadap kepentingan AS di pelbagai wilayah di seluruh dunia.”

“Memandangkan serangan pengganas sering berlaku tanpa amaran, warga AS amat digalakkan untuk mengekalkan tahap kewaspadaan yang tinggi dan mengamalkan kesedaran situasi yang baik apabila melancong ke luar negara,” tambah jabatan itu.

Zawahiri terbunuh pada Ahad di Kabul, ibu negara Afghanistan, apabila dia melangkah keluar ke balkoni kediamannya dan dron menembak peluru berpandu Hellfire, menurut seorang pegawai kanan pentadbiran, yang menambah bahawa tidak ada korban lain.

Operasi AS itu melibatkan beberapa bulan tugas risikan untuk mengesan keluarganya di Kabul dan mengenal pasti sasaran, menurut jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby.

“Misi ini benar-benar terbentuk dalam tempoh enam, tujuh bulan yang lalu. Ia benar-benar seperti yang anda dengar presiden berkata, bahawa kami mendapat petunjuk bahawa Zawahiri telah berpindah ke Afghanistan,” kata Kirby kepada CNN pada Selasa.

Zawahiri, 71, kelahiran Mesir, mengambil alih Al-Qaeda selepas Osama bin Laden, pengasas pertubuhan itu, dibunuh oleh tentera AS di Pakistan pada 2011.

Presiden AS Joe Biden, dalam ucapan pada malam Isnin menggambarkan Zawahiri sebagai pemain penting dalam perancangan serangan 9/11 ke atas AS dan “dalang” di sebalik pelbagai serangan terhadap rakyat AS, termasuk pengeboman kedutaan AS pada 1998 di Kenya dan Tanzania, dan kapal USS Cole pada 2000.

Biden berkata serangan itu menunjukkan AS komited untuk menghalang Afghanistan daripada sekali lagi menjadi syurga bagi kumpulan pengganas setahun selepas penarikan pasukan AS. – Bloomberg

Berita berkaitan
Hujan berterusan diramal di Johor dan negeri pantai timur
January 19, 2023· Isu semasa
Kelantan, Terengganu diramal berdepan hujan sangat lebat
December 18, 2022· Isu semasa
Paras air melebihi tahap bahaya di 6 negeri, Selangor paling banyak – JPS
November 17, 2022· Isu semasa
Amaran banjir kilat 7 negeri dikeluarkan
November 8, 2022· Isu semasa
Popular
Jeddah banjir besar selepas 13 tahun
November 24, 2022
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023
Lagi Dunia terkini
Tahun baharu bawa gelombang pembunuhan mengerikan di AS
January 25, 2023 · Dunia
Lagi kejadian tembakan di AS: Tujuh pekerja ladang Asia dibunuh
January 24, 2023 · Dunia
10 maut, 10 cedera ditembak ketika sambut Tahun Baharu Cina
January 23, 2023 · Dunia
Turkiye kutuk keputusan benarkan bakar Al-Quran di Eropah
January 22, 2023 · Dunia
China sahkan sehingga 80 peratus penduduk dijangkiti Covid-19
January 21, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] KJ pilih bersama UMNO, tolak pelawaan sertai Perikatan Nasional
14 jam lalu
[VIDEO] Tak sedar formula gagal, Rafizi tuduh Perikatan akan main isu harga barang
January 26, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok