Arab Saudi pantau jemaah guna permit palsu masuk masjid

Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi memantau beberapa kes pelanggaran oleh jemaah yang dipercayai menggunakan permit palsu atau tanpa kebenaran untuk memasuki Masjidil Haram.

Timbalan menterinya, Dr Abdel Fattah bin Suleiman Mashat berkata, penyelarasan dengan pihak berkuasa dilakukan, sambil memaklumkan kepada jemaah berkenaan mengenai kesalahan mereka.

Sebelum ini, Arab Saudi mengenakan syarat mewajibkan umat Islam yang hendak memasuki Masjidil Haram memiliki permit yang boleh diperoleh menerusi aplikasi Eatmarna.

Umat Islam hanya akan diberi tempoh waktu tertentu untuk berada dan beribadat di dalam masjid itu, sebagai langkah mencegah penyebaran virus Covid-19 dan memastikan keselamatan jemaah.

Beliau menggesa umat Islam yang hendak memasuki Masjidil Haram supaya mendapatkan permit yang sah daripada aplikasi itu, dan mengelak berurusan dengan pihak lain yang aka mengeluarkan permit palsu.

“Semua jemaah yang memiliki permit juga dikehendaki menggunakan kemudahan pengangkutan yang disediakan oleh kementerian,” katanya. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR