Arab Saudi benar sejuta jemaah bawah usia 65 tunai haji tahun ini

Arab Saudi memutuskan untuk meningkatkan jumlah jemaah haji dari dalam dan luar negara tahun ini kepada satu juta, lapor agensi berita Arab Saudi, SPA, hari ini.

Serentak itu, Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi juga mengumumkan ibadah haji bagi tahun 1443H/2022 hanya dibenarkan kepada individu berumur 65 tahun dan ke bawah sahaja.

Dalam satu kenyataan hari ini kementerian itu berkata pemerintah Arab Saudi berhasrat memastikan jumlah maksimum umat Islam di seluruh dunia dapat menunaikan haji dan mengunjungi Masjid Nabawi dalam suasana yang selamat dan rohani.

ÔÇťAdalah amat penting bagi kerajaan Penjaga Dua Masjid Suci untuk memelihara keselamatan dan keselamatan jemaah haji serta pengunjung Masjid Nabawi,” kata kementerian itu.

Jumlah jemaah yang datang dari negara tertentu untuk haji tahun ini akan mengikut kuota yang diperuntukkan kepada setiap negara dan dengan mengambil kira pematuhan semua protokol kesihatan.

Kementerian telah menjelaskan bahawa ibadah haji tahun ini akan dijalankan mengikut peraturan berikut:

  1. Haji tahun ini terbuka kepada mereka yang berumur di bawah 65 tahun dan telah menerima vaksin Covid-19 yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Saudi; dan
  2. Jemaah haji yang datang dari luar dikehendaki mengemukakan keputusan ujian PCR Covid-19 negatif yang dilakukan dalam tempoh 72 jam sebelum berlepas.

Kementerian telah mengarahkan agar semua jemaah haji perlu mematuhi arahan kesihatan dan langkah berjaga-jaga bagi memelihara kesihatan dan keselamatan mereka ketika menunaikan ibadah haji. – SPA

BERITA BERKAIT
POPULAR