Aidilfitri: Warga Jakarta mula mudik, kesesakan 10 kilometer

Puluhan juta umat Islam Indonesia mula pulang ke kampung halaman mereka untuk menyambut Aidilfitri awal Mei ini, dengan kesesakan lalu lintas sehingga 10 kilometer sudah mula terbentuk di beberapa laluan keluar dari ibu kota Jakarta.

Keputusan membenarkan perjalanan beramai-ramai pulang, yang dikenali secara tempatan sebagai “mudik”, dibuat selepas pihak berkuasa melarang tradisi itu dalam dua tahun lalu bagi membendung penularan Covid-19 di negara Asia Tenggara yang mempunyai 270 juta orang itu.

Rakaman dron minggu ini menunjukkan barisan panjang kereta merangkak di kedua-dua belah plaza tol di salah satu lebuh raya utama di luar Jakarta.

Penumpang juga mula berpusu-pusu di stesen kereta api dan bas untuk melengkapkan perjalanan pulang ke rumah.

Wahyuni, 24, yang sedang menunggu di stesen kereta api Pasar Senen di Jakarta untuk menuju ke kampung halamannya di Lampung di pulau Sumatera.

Awal bulan ini, Presiden Joko Widodo berkata di Twitter, data menunjukkan sekurang-kurangnya 79 juta rakyat Indonesia berhasrat pulang ke kampung untuk menyambut Aidilfitri tahun ini.

Sejak dua tahun lalu, negara majoriti Islam terbesar di dunia telah bergelut dengan salah satu kadar jangkitan Covid-19 tertinggi di Asia, tetapi dalam beberapa bulan kebelakangan ini ia telah melonggarkan sekatan dan protokol kesihatan selepas kes mula turun mendadak.

Sesetengah pengembara tempatan, bagaimanapun, tetap berhati-hati tentang risiko daripada Covid-19, walaupun menunjukkan tahap vaksinasi yang lebih tinggi dan beban kes yang lebih rendah. – Reuters

BERITA BERKAIT
POPULAR