265 pesakit meninggal sebulan ketika kuarantin di rumah

Sebuah badan pemantau pandemik Covid-19 Indonesia – Komuniti LaporCovid-19 dan Yayasan Bantuan Guaman Indonesia (YLBHI) – melaporkan sepanjang 2 Jun hingga 2 Julai, 265 pesakit yang melakukan kuarantin kendiri di rumah meninggal dunia.

“Berdasarkan penjejakan yang dilakukan oleh pasukan LaporCovid19 di Twitter, berita dalam talian, dan laporan langsung orang ramai, kami mendapati sekurang-kurangnya 265 orang meninggal akibat Covid-19 ketika mereka melakukan pengasingan diri di rumah,” kata laporan kedua-duanya yang dikeluarkan hari ini.

Laporan itu mengatakan kebanyakan pesakit meninggal ketika mereka mengasingkan diri, berusaha mendapatkan katil hospital, dan menunggu di bilik kecemasan hospital.

“Ia berlaku di 47 bandar di 10 wilayah membabitkan Jakarta, Banten, Jawa Barat, Jawa Tengah, Yogyakarta, Jawa Timur, Lampung, Kepulauan Riau, Riau, dan Nusa Tenggara Timur,” kata laporan itu.

LaporCovid-19 berkata jumlah itu bagaimanapun tidak menunjukkan keadaan sebenar di lapangan kerana tidak semua pihak yang melaporkan kepada mereka, di dalam media sosial atau media massa.

“Ini mesti segera dijangkakan untuk mencegah lebih banyak kematian di luar kemudahan kesihatan,” kata mereka.

Mereka melihat fenomena ini sebagai keruntuhan sistem kesihatan, yang menyebabkan kesulitan kepada pesakit Covid-19 dalam mendapatkan rawatan yang sempurna.

“Selain itu, maklumat tidak tepat mengenai pelbagai risiko, menimbulkan rasa takut di kalangan masyarakat hingga membuat mereka enggan ke hospital, dan memilih untuk melakukan pengasingan diri,” kata laporan itu.

Masyarakat juga menganggap pemerintah Indonesia gagal memenuhi hak-hak kesihatan rakyatnya dalam keadaan pandemik sementara undang-undang menyatakan sebaliknya. Setiap warganegara Indonesia berhak mendapatkan layanan perubatan yang tepat.

“Ini jelas merupakan sebahagian daripada pelanggaran hak asasi manusia,” kata mereka. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR