21 maut, puluhan cedera gempa 6.8 magnitud gegar barat daya China

September 5, 2022 · Dunia

Sekurang-kurangnya 21 terbunuh dan berpuluh-puluh lagi cedera apabila gempa bumi yang kuat dan cetek melanda kawasan pergunungan wilayah Sichuan di barat daya China petang tadi (Isnin, 5 September 2022).

Ia adalah bencana terbaharu yang melanda penduduk yang bergelut dengan kemarau berpanjangan, kekurangan bekalan elektrik dan wabak Covid-19 yang menyebabkan ibu kota itu dikurung.

Gempa bumi berukuran 6.8 magnitud, yang melanda pada jam 12.52 tengah hari, mempunyai pusat gempa berhampiran pusat pelancongan di daerah Luding, kira-kira 260 kilometer (161 batu) dari ibu kota wilayah Chengdu, kata Pentadbiran Gempa Bumi China.

Empat belas daripada kematian adalah di daerah Shimian di bandar Yaan, dan selebihnya di daerah Luding, lapor stesen penyiaran negara, CCTV.

Sekurang-kurangnya 31 orang cedera, dengan usaha menyelamat diteruskan hingga malam.

Beberapa jalan utama, talian telekomunikasi dan rumah telah rosak dan pegawai masih berusaha untuk menentukan sejauh mana kesannya, kata pentadbir daerah.

Sekurang-kurangnya enam gegaran susulan sederhana direkodkan sehingga jam 4 petang tadi, dengan lebih banyak dijangkakan, kata pihak berkuasa gempa.

Gegaran melanda pada kedalaman 16km di tenggara wilayah Ganzi di Sichuan, bersebelahan dengan Taman Geologi Negara Hailuogou, kawasan tumpuan pelancong. Tiga daripada tujuh mangsa di daerah Luding adalah pekerja taman, lapor media kerajaan.

Pusat gempa berada kira-kira 40km dari pusat Luding, menempatkan kira-kira 84,000 penduduk, dan kira-kira 50km dari bandar Kangding. Beberapa kampung berada dalam radius 5km dari zon gempa, dengan bantuan bencana diutamakan di kawasan perbandaran Detuo, Moxi dan Yanzigou.

Ketua misi menyelamat perkhidmatan bomba wilayah, Wei Qing, berkata pasukannya bekerja di taman Hailuogou di perbandaran Moxi dan bangunan serta jalan menuju ke kawasan itu mengalami kerosakan struktur.

Alat pengesan nyawa telah digunakan untuk mengesan mangsa terselamat yang terperangkap di bawah rumah yang runtuh, kata Wei kepada CCTV.

Purata ketinggian zon gempa ialah 2,680 meter (8,790 kaki), dengan purata kepadatan 22 penduduk setiap km persegi, lapor CCTV. Hampir 350,000 penduduk telah terjejas.

Pihak berkuasa di Chengdu mengenakan penutupan segera dari petang Khamis di tengah-tengah penularan wabak Covid-19 yang semakin meningkat.

Penduduk diberitahu untuk tinggal di rumah, dengan seorang setiap isi rumah dibenarkan keluar setiap hari untuk membeli keperluan.

Presiden Xi Jinping mengarahkan usaha menyelamat habis-habisan untuk meminimumkan angka korban dan sebarang bencana berikutnya yang disebabkan oleh gempa bumi, lapor CCTV.

Sichuan, yang terletak di sepanjang garis sesar utama, adalah antara wilayah yang paling sering dilanda gempa bumi di China.

Pada 2008, gempa bumi berukuran 8.2 magnitud kira-kira 80km dari Chengdu menyebabkan lebih 69,000 orang terkorban. Satu lagi pada 2013, mencecah pada magnitud 7.0 berhampiran Yaan, meragut hampir 200 nyawa. – Agensi

Berita berkaitan
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
October 1, 2022· Isu semasa
Selepas dibebaskan, Zahid kini kata undang-undang ditegakkan
September 23, 2022· Politik
Gambar baharu Jho Low diambil penyiasat persendirian didedahkan: Laporan
September 23, 2022· Isu semasa
Gempa bumi landa tengah New Zealand dan Mexico
September 22, 2022· Dunia
Popular
129 maut pergaduhan bola sepak di Indonesia, ratusan cedera
October 2, 2022
Rizab gas dimiliki Rusia selama 62 tahun
September 29, 2022
Thailand kembali kepada normal
October 1, 2022
Sejarah hitam bola sepak Indonesia, Presiden arah siasatan segera
October 2, 2022
Lagi Dunia terkini
Sejarah hitam bola sepak Indonesia, Presiden arah siasatan segera
7 jam lalu · Dunia
129 maut pergaduhan bola sepak di Indonesia, ratusan cedera
10 jam lalu · Dunia
Thailand kembali kepada normal
22 jam lalu · Dunia
23 pelajar sedang duduki ujian ke universiti maut serangan bom
September 30, 2022 · Dunia
Rizab gas dimiliki Rusia selama 62 tahun
September 29, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Sekolah jadi pusat mengundi atau penempatan mangsa banjir, soal Rina Harun
14 minit lalu
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
October 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok