2 juta warga UK alami ‘long Covid’

June 2, 2022 · Dunia

Dianggarkan dua juta orang di United Kingdom (UK), yang mewakili sekitar tiga peratus daripada populasi negara itu, telah melaporkan mengalami apa yang dipanggil kesan berpanjangan Covid-19 atau ‘long Covid’.

Menurut Pejabat Statistik Kebangsaan (ONS), kira-kira 1.4 juta daripada mereka berkata mereka pertama kali menghidap Covid-19, atau mengesyaki menghidap virus itu, sekurang-kurangnya 12 minggu sebelumnya.

ONS juga mendapati 826,000 daripada mereka mula-mula menghidap Covid-19 sekurang-kurangnya setahun sebelumnya, manakala 376,000 berkata mereka mula-mula menghidapnya sekurang-kurangnya dua tahun sebelumnya.

Angka ONS adalah berdasarkan laporan orang ramai yang menderita akibat Covid-19 yang lama daripada sampel wakil isi rumah persendirian dalam tempoh empat minggu hingga 1 Mei.

Keletihan adalah simptom yang paling biasa – dialami oleh 55 peratus daripada mereka yang menghidap Covid-19 – diikuti oleh sesak nafas (32 peratus), batuk (23 peratus) dan sakit otot (23 peratus).

Peratusan terbesar ialah mereka yang berumur 35 hingga 69 tahun, wanita, mereka yang tinggal di kawasan yang serba kekurangan dan mereka yang bekerja dalam profesion tertentu seperti penjagaan sosial, pengajaran dan pendidikan atau penjagaan kesihatan, kata ONS.

Mereka yang mempunyai keadaan kesihatan lain yang mengehadkan aktiviti atau hilang upaya juga lebih lazim dalam kalangan penghidap Covid-19 yang lama, tambahnya.

UK, yang merupakan salah satu negara yang paling teruk terjejas oleh wabak itu, telah melonggarkan semua sekatan tahun ini kerana kes dan kemasukan ke hospital telah menurun di tengah-tengah kadar vaksinasi yang agak tinggi.

Negara dengan kira-kira 67 juta orang telah merekodkan hampir 18.8 juta kes positif, dan hampir 178,000 kematian akibat virus itu, sejak ia melanda lebih dua tahun lalu.

Penilaian ONS mendapati hampir satu pertiga daripada dua juta orang yang melaporkan ‘long Covid’ mula-mula menghidap Covid-19, atau mengesyaki mereka menghidapnya, semasa gelombang Omicron yang bermula akhir tahun lalu.

Mengikuti satu lagi kajian UK yang diterbitkan pada April lalu menunjukkan bahawa jumlahnya hanya sekitar satu perempat orang telah pulih sepenuhnya daripada Covid-19 selepas setahun penuh.

Penyelidikan oleh Institut Penyelidikan Kesihatan dan Penjagaan Kebangsaan yang melibatkan lebih daripada 2,300 orang, juga mendapati bahawa wanita adalah 33 peratus kurang berkemungkinan untuk pulih sepenuhnya berbanding lelaki. – Agensi

Berita berkaitan
Kematian pertama bawah 12 tahun akibat Covid-19 di Singapura
June 28, 2022· Dunia
Tiada lagi syarat pakai pelitup muka di Thailand
June 24, 2022· Dunia
Hampir 80,000 kes Covid-19 baharu direkodkan di India
June 20, 2022· Dunia
Malaysia-India setuju iktiraf bersama sivil vaksinasi
June 18, 2022· Uncategorized
Popular
81 peratus kes Covid di Indonesia BA.4, BA.5, SOP diperketat semula
July 4, 2022
Jepun bantah tentera laut China belayar dekat pulau jadi rebutan
July 4, 2022
Kematian pertama bawah 12 tahun akibat Covid-19 di Singapura
June 28, 2022
Tiga maut tembakan di pusat beli-belah Copenhagen, suspek ditahan
July 4, 2022
Lagi Dunia terkini
81 peratus kes Covid di Indonesia BA.4, BA.5, SOP diperketat semula
5 jam lalu · Dunia
Banjir: Puluhan ribu penduduk Sydney diarah pindah
6 jam lalu · Dunia
Jepun bantah tentera laut China belayar dekat pulau jadi rebutan
8 jam lalu · Dunia
Tiga maut tembakan di pusat beli-belah Copenhagen, suspek ditahan
15 jam lalu · Dunia
Menteri Ekonomi Argentina letak jawatan selepas pinjaman IMF diluluskan
July 3, 2022 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok