1MDB: Kes bekas eksekutif Goldman Sachs bermula di AS hari ini

Perbicaraan kes bekas pegawai bank Goldman Sachs yang didakwa berhubung skandal berbilion-bilion dolar melibatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bermula di Mahkamah Persekutuan di Brooklyn, Amerika Syarikat (AS), pada Isnin, selepas ditangguh hampir tiga tahun.

Peguam Roger Ng sendiri menggambarkan rompakan AS$4.5 bilion daripada dana 1MDB sebagai “mungkin satu-satunya rompakan terbesar dalam sejarah dunia.”

Tetapi mereka berpendapat bahawa pendakwa raya AS menjadi bekas jurubank itu sebagai kambing hitam kerana kegagalan “seluruh korporat” Goldman yang membolehkan penipuan besar itu dilakukan.

Malah, peguamnya berhujah, Ng yang membangkitkan mengenai Low Taek Jho, pembiaya dan pelarian Malaysia yang dikenali sebagai Jho Low yang dituduh mendalangi skim pengubahan wang haram dan rasuah secara besar-besaran.

Pendakwa raya persekutuan berkata penyelewengan dana itu dibuat dengan perbelanjaan mewah untuk pembelian barang kemas, hasil seni, kapal layar super dan hartanah mewah. Malah, ia turut membantu membiayai filem Hollywood, termasuk filem Leonardo DiCaprio pada 2013 “The Wolf of Wall Street.”

Bekas ketua perbankan pelaburan di Malaysia, Ng adalah satu-satunya jurubank Goldman yang dibicarakan dalam skandal 1MDB. Prosiding di mahkamah persekutuan Brooklyn dijangka berlangsung beberapa minggu.

Ng, 49, mengaku tidak bersalah atas tuduhan bersubahat untuk mencuci wang dan melanggar undang-undang antirasuah. Pendakwa raya persekutuan berkata dia bersubahat dengan Low untuk mencuci dana yang dicuri melalui sistem kewangan AS.

Mereka berkata Ng memainkan peranan penting dalam skim di mana wang haram juga digunakan untuk merasuah pegawai asing.

Marc Agnifilo, peguam bela Ng, enggan mengulas. Agnifilo menulis dalam kertas mahkamah bahawa Ng “sama sekali tidak terlibat dalam jenayah yang dilakukan oleh orang lain.”

Satu-satunya peranan Ng, katanya, ialah memperkenalkan Low kepada pihak atasan di Goldman yang “jauh lebih terlibat”.

Jualan bon yang dianjurkan oleh Goldman Sachs untuk dana pelaburan 1MDB memberi laluan kepada rakan sekutu bekas Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak, untuk mencuri dan mencuci berbilion-bilion dolar selama beberapa tahun.

Najib menubuhkan 1MDB apabila beliau mengambil alih kuasa pada 2009, kononnya untuk mempercepatkan pembangunan ekonomi Malaysia.

Tetapi dana itu mengumpul berbilion-bilion hutang dan, pada 2018, akhirnya menjatuhkan kerajaannya. Pada 2020, dia disabitkan di Malaysia atas tuduhan salah guna kuasa dan tuduhan lain dan dijatuhi hukuman penjara 12 tahun.

Seorang lagi bekas eksekutif Goldman, Tim Leissner, mengaku bersalah pada 2018 kerana membayar berjuta-juta dolar dalam bentuk rasuah dan sogokan kepada pegawai kerajaan di Malaysia dan Abu Dhabi.

Dia diperintahkan membayar AS$43.7 juta sebagai sebahagian daripada pengakuan bersalahnya dan dijangka memberi keterangan terhadap Ng. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR