14.9 juta warga Indonesia dijangka pulang ke kampung di Jawa Barat

Sekurang-kurangnya 14.9 juta rakyat Indonesia dijangka pulang ke kampung halaman masing-masing di Jawa Barat sempena sambutan Aidilfitri 2022 awal bulan depan.

Gabenor Jawa Barat M Ridwan Kamil menjelaskan daripada 85.5 juta penduduk yang akan bergerak menjelang sambutan Hari Raya itu, 14.9 juta adalah penduduk Jawa Barat yang seluas 35,378 kilometer persegi.

Sementara itu, dianggarkan 9.2 juta penduduk Jawa Barat akan pulang ke kampung halaman di dalam wilayah itu atau ke wilayah-wilayah lain di seluruh Indonesia.

Pemerintah Indonesia akan melaksanakan kewaspadaan Tahap 1 semasa musim perayaan, termasuk protokol kesihatan bagi mencegah penularan Covid-19, katanya.

Beliau menegaskan sebanyak 500 pos perintah akan didirikan oleh kerajaan wilayah Jawa Barat, dengan kerjasama Polis Wilayah Jawa Barat, untuk mengawasi ‘mudik lebaran 2022’.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Jawa Barat, Brig Jeneral Bariza Sulfi, berkata terdapat tiga trend berhubung mudik Aidilfitri 2022 di wilayah Jawa Barat.

“Ada tiga trend untuk pulang kampung (tempoh) di Jawa Barat tahun ini. Pertama Jawa Barat sebagai destinasi kepulangan, kedua Jawa Barat sebagai laluan pulang, dan ketiga Jawa Barat sebagai destinasi pelancongan,” katanya.

Menurutnya, ketiga-tiga trend itu perlu dijadikan garis panduan untuk mengendalikan aliran mudik Aidilfitri agar pelaksanaannya dapat berjalan lancar.

Tahun ini, mengambil perhatian terhadap peningkatan dalam situasi Covid-19, kerajaan Indonesia membenarkan orang ramai pulang ke kampung halaman mereka untuk menyambut Aidilfitri.

Perjalanan itu akan dibenarkan selagi mereka melengkapkan suntikan dos utama vaksin Covid-19 dan penggalak.

Kementerian Pengangkutan menganggarkan 85.5 juta rakyat, atau 31.6 peratus daripada jumlah penduduk, akan mengambil bahagian dalam mudik lebaran tahun ini.

Jawa Barat mempunyai sembilan bandar utama iaitu Bekasi; Depok; Bogor; Sukabumi; Cimahi; Bandung; Tasikmalaya; Banjar; dan Cirebon. – Agensi

BERITA BERKAIT
POPULAR