13 individu, 3 entiti biayai keganasan di negara Teluk disenarai hitam

June 8, 2022 · Dunia

Negara anggota Pusat Sasaran Pembiayaan Pengganas (TFTC), termasuk Arab Saudi, telah sebulat suara menamakan 13 orang dan tiga entiti sebagai dikaitkan dengan organisasi pengganas.

Pengumuman itu bertepatan dengan ulang tahun kelima TFTC, yang menyasarkan aktiviti pembiayaan keganasan untuk mengukuhkan keupayaan serantau negara anggota.

Satu kenyataan daripada Presidensi Keselamatan Arab Saudi berkata tiga daripada individu itu mempunyai kaitan dengan Pengawal Revolusi Iran, empat orang dan sebuah syarikat didapati mempunyai kaitan dengan Daesh, dan enam orang dikaitkan dengan pembiayaan Boko Haram.

Kenyataan di Twitter itu turut menetapkan dua kumpulan — Saraya Al-Ashtar dan Saraya Al-Mukhtar — sebagai kumpulan pengganas.

Klasifikasi itu adalah lanjutan daripada komitmen negara anggota untuk terus mencapai matlamat menghapuskan pembiayaan keganasan.

Ia juga menghantar mesej kepada masyarakat antarabangsa mengenai kerjasama yang membuahkan hasil antara negara-negara Majlis Kerjasama Teluk (GCC) dan Amerika Syarikat (AS) dalam menyasarkan aktiviti pembiayaan keganasan melalui entiti pelbagai hala itu.

TFTC dianggotai negara anggota GCC — Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arab Saudi, dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) – dan AS untuk menentang rangkaian pengubahan wang haram dan pembiayaan pengganas serantau.

Individu yang dinamakan dalam senarai TFTC ialah Ali Al-Qusayer seorang rakyat Lubnan, serta Miqdad Amini dan Murtada Minai (Iran). Mereka mempunyai hubungan Al-Quds di bawah Pengawal Revolusi Iran serta Hizbullah.

Rakyat Afghanistan Esmatullah Khaluzi dan warga Syria Alaa Khanfurah pula mempunyai hubungan dengan operasi Daesh.

Terdapat juga enam warga Nigeria dalam senarai itu – Abdurrahman Adu Musa, Salihu Youssef Admu, Bashir Ali Youssef, Mohammed Ibrahim Issa, Ibrahim Ali Al-Hasan, dan Suraju AbuBakr Mohammed. Mereka beroperasi untuk Boko Haram, menubuhkan sebuah sel di UAE untuk mengumpul wang bagi kumpulan itu.

Warga Syria Baraa Al-Qaterji dan Hussam Rushdi Al-Qaterji, yang menubuhkan Al-Qaterji Co, disenaraikan kerana memudahkan perdagangan bahan api untuk Daesh dan bekerjasama dengan organisasi pengganas seperti Pengawal Revolusi Iran.

Kenyataan itu berkata Saraya Al-Ashtar dan Saraya Al-Mukhtar adalah kumpulan pengganas yang berpangkalan di Bahrain yang menerima sokongan kewangan, ketenteraan dan logistik daripada Pengawal Revolusi Iran.

Dalam kenyataan berasingan oleh Jabatan Perbendaharaan AS berkata matlamat Saraya al-Mukhtar adalah “untuk membuka jalan bagi Iran memperluaskan pengaruh di Bahrain dan negara Arab lain.

“Kumpulan itu telah merancang serangan terhadap kakitangan AS di Bahrain dan telah berulang kali menawarkan ganjaran wang tunai untuk pembunuhan pegawai Bahrain,” tambahnya.

Saraya al-Ashtar, juga dikenali sebagai Briged al-Ashtar (AAB), “telah mengaku bertanggungjawab atas banyak serangan pengganas terhadap polis dan sasaran keselamatan di Bahrain,” kata kenyataan itu, sambil menambah bahawa kumpulan itu “juga menyeru keganasan terhadap warga Bahrain, Kerajaan British, Arab Saudi dan AS di media sosial.”

TFTC telah menyelaraskan enam peringkat pengelasan bersama terhadap 82 individu dan entiti pengganas sejak penubuhannya pada 2017.

Klasifikasi ini telah menyasarkan Daesh dan sekutunya, Al-Qaeda, Pengawal Revolusi Iran, dan militan Hizbullah.

TFTC berkata klasifikasi itu menyasarkan gangguan pembiayaan keganasan dan ia akan terus menyelaraskan tindakan dan usaha untuk mengganggu jenis pembiayaan ini, meningkatkan penyelarasan perisikan untuk mendedahkan pembiayaan keganasan, dan membina kapasiti negara anggota untuk menyasarkan aktiviti yang menimbulkan ancaman kepada keselamatan negara mereka.

Kenyataan itu berkata sehubungan itu semua dana dan aset milik orang atau entiti yang dinamakan dalam klasifikasi mesti dibekukan dan dilarang untuk menjalankan sebarang urusan langsung atau tidak langsung dengan mereka sama ada untuk faedah mereka atau bagi pihak mereka. – Agensi

Berita berkaitan
Wilayah tenggara Iran digegar gempa bumi
February 21, 2023· Dunia
Perisik dua kerakyatan bakal dihukum mati pemerintah Iran
May 4, 2022· Dunia
Ebrahim Raisi belum angkat sumpah Presiden sudah dituduh kes jenayah
June 20, 2021· Dunia
Popular
Biden tersungkur pada majlis konvokesyen tentera udara
June 2, 2023
Penahanan Imran Khan tidak sah, kata Mahkamah Agung
May 12, 2023
Lagi Dunia terkini
Biden tersungkur pada majlis konvokesyen tentera udara
June 2, 2023 · Dunia
Erdogan pertahan jawatan Presiden Turkiye
May 29, 2023 · Dunia
Montana jadi negeri pertama di Amerika haramkan TikTok
May 18, 2023 · Dunia
Selepas kalah PRU, PM Thailand janji akan berundur secara baik
May 16, 2023 · Dunia
Rakyat Thailand mula mengundi hari ini
May 14, 2023 · Dunia
Video / Foto
[VIDEO] Zahid sebak laungan bebas Bossku bergema depan Anwar
June 9, 2023
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
June 8, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok