14Ogos2020

Agenda Daily

ikon-yusof

Risikonya ke Mogadishu

BARU Mogadishu bukanlah macam New York ataupun Paris dan tidak pula lebih indah dari Bangkok atau Jakarta.  Somalia sekadar sebuah negara di benua Afrika dan hanya kaya dengan orang-orang miskin dan kebuluran berbanding kekayaan hasil mahsul.

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh YUSOF HARUN
redx

Bomoh Siam, Mi Siam…dan terkini selamat datang ‘politik ala-Siam’

BARU ‘Bomoh siam’, ‘mi siam’ bukanlah sesuatu yang asing bagi generasi lama rakyat Malaysia, khususnya orang Melayu. 
 
Sebelum berlakunya ‘kebangkitan Islam’ lewat 1970-an, 1980-an dan seterusnya dan sebelum wujudnya peralatan berteknologi tinggi yang sekaligus mengubah cara berfikir generasi baru

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh
ikon-yusofharun150xx

Mat Sabu Perdana Menteri ketujuh?

BIAR bagaimana selesapun sekalipun Anwar Ibrahim bersyok sendiri dengan merasakan dialah paling layak menduduki kerusi Perdana  Menteri jika Pakatan Rakyat  memerintah, namun hakikat sebenarnya ia masih berbalam di awang-awangan.

Walaupun masih ada peminat setia Anwar menganggap dia adalah de facto Prime Minister namun beberapa halangan kini bukan saja sudah menunggu malah sudahpun menjadi penghalang. Bak kata orang, ia bukan lagi batu loncatan kepada Pak Sheikh tetapi kini sudah bertukar menjadi batu hempapan.

Maka kerana itu, dan tidak seperti satu ketika dulu, semakin ramai pemimpin Pakatan Rakyat dari PAS dan DAP sudah mula meragui sekiranya Anwar adalah the best among the worsts.

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh YOSOF HARUN
ikon-yusofharun150xx

Bersih 2.0 patut gunakan Chlorox

Membaca hujah pelbagai pihak fasal isu perhimpunan haram yang akan diadakan oleh Bersih 2.0 menyebabkan saya tergelak sendirian.

Mujurlah saya berseorangan.  Kalau ada isteri saya di rumah tentu dia kata saya sudah menjadi kurang siuman.  Tapi saya belumlah lagi menjadi seperti itu.  Namun, sama ada anda suka atau tidak, membaca hujah-hujah pembangkang mengenai pelbagai isu sama ada yang direka cipta oleh mereka sendiri atau yang dipadankan dari sesuatu keputusan kerajaan tetapi dipersembahkan sebagai isu oleh puak-puak ini boleh menyebabkan rakyat menjadi keliru dan kadang-kadang bertindak kurang siuman.

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh YUSOF HARUN
ikon-yusofharun150xx

Jangan tertipu dengan ungkapan Bahasa Jiwa Bangsa

Nampaknya sejak dulu lagi apabila ada sahaja menteri, khususnya Menteri Pendidikan atau Pelajaran mengumumkan sesuatu tentang peri pentingnya mempelajari dan memahirkan diri dengan bahasa Inggeris, maka niat baik menteri berkenaan akan dianggap

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh YUSOF HARUN
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 424  tetamu dalam talian