14Ogos2020

Agenda Daily

ikon-yusofharun150xx

Tikus Putih, Ngeh & Nga

“Mampukah Wakil Rakyat mengatakan sesuatu yang lebih bersifat intelektual dan bermanfaat untuk negara dan rakyat?” tanya seorang sahabat penulis.  Sementara banyak tulisannya di akhbar pembangkang mengkritik UMNO secara konstruktif, dia belum pernah lagi memuji apatah lagi mengidola sebarang pemimpin dari mana-mana parti Pakatan Rakyat.  Kepadanya, “Pemimpin pembangkang satu sen pun tak guna.  Sudahlah mentadbir tak pandai, cakap pun tak pandai.”

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh YUSOF HARUN
ikon-yusofharun150xx

Haji dan Politik Melayu

BARU Pertelingkahan politik Melayu, sejak wujudnya PAS, parti serpihan UMNO yang ditubuhkan kira-kira sedekad selepas penubuhan UMNO oleh mereka yang melanggan kepada kepercayaan syurga terletak di bawah tapak kaki pemimpin mendefinisikan semula makna politik mengatasi sekadar kesejahteraan rakyat dan negara dalam konteks pentadbiran lazim.

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh YUSOF HARUN
ikon-yusofharun150xx

Bila Nik Aziz potong stim

BARU Sedang pemimpin, ahli dan penyokong parti pembangkang bukan-Melayu, terutama DAP mengalu-alukan setiap kenyataan Mursyidul Am PAS, YAB Datuk Nik Aziz Nik Mat tentang apa berkaitan isu membabitkan Islam, yang mana kadangkala kenyataan berkenaan seolah-olah bercanggah dengan Islam atau setidak-tidaknya mengelirukan orang Islam sendiri, Menteri Besar Kelantan itu tiba-tiba potong stim apabila melahirkan hasrat partinya PAS melaksanakan hukum hudud sekiranya Pakatan Rakyat berjaya menguasai kerajaan Persekutuan dalam pilihanraya umum yang akan diadakan bila-bila masa dari sekarang.

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh YUSOF HARUN
ikon-yusofharun150xx

Sultan Selangor dan isu murtad

BARU Bukanlah sesuatu yang aneh  isu sebiji peluru yang dihantar ke rumah seorang professor menjadi seperti isu sebuah gereja yang dikerumuni JAIS. Kecoh satu negara dibuatnya. Dan dengan tidak semena-mena isu liwat serta  proses mahkamah dan juga pita video perlakuan seks seorang tokoh pembangkang menjadi ibarat secebis kisah kecil  dari hikayat 1,001 malam.

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh YUSOF HARUN
ikon-yusofharun150xx

Pemansuhan ISA: Lembu punya susu, sapi…

BARU Nampaknya begitu bersorak-sorai para pembangkang merai dan merayakan permansuhan ISA.  Rata-rata mereka merasakan keputusan kerajaan itu adalah disebabkan tekanan yang telah mereka berikan kepada kerajaan selama ini justeru sudah sedia untuk mempermodalkan peristiwa pemansuhannya sebagai bahan kempen Pilihanraya Umum ke-13.

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh YUSOF HARUN
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 345  tetamu dalam talian