16Januari2021

Agenda Daily

Anugerah Hak Asasi Manusia Suu Kyi ditarik balik

Muzium Peringatan Holokaus Amerika Syarikat (AS) menarik semula anugerah berprestij hak asasi manusia yang diberikan kepada pemimpin Myanmar, Aung San Suu Kyi kerana didakwa hanya berdiam diri dalam tragedi penghapusan etnik masyarakat Muslim Rohingya.

Suu Kyi yang memenangi Hadiah Nobel Keamanan

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh AFP

Myanmar teruskan penghapusan etnik - PBB

Myanmar meneruskan penghapusan etnik terhadap penduduk Rohingya melalui ‘kempen menyemai ketakutan dan memaksa kebuluran’ di Negeri Rakhine, kata seorang utusan hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) semalam, enam bulan selepas

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh AFP

Cuaca sejuk melampau landa seluruh Eropah

Cuaca sejuk melam­pau di seluruh Eropah yang telah me­ngorbankan lebih 60 nyawa sejak minggu lalu berterusan hingga semalam menyebabkan benua tersebut terus membeku sepanjang minggu akibat luruan angin sejuk dari Siberia.

Selepas salji

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh AFP

Fenomena 'Raksasa dari Timur’ bunuh ribuan tapak sulaiman

Beribu-ribu tapak sulaiman ditemui terdampar di pantai Ramsgate di sini yang dipercayai berlaku selepas haiwan marin tersebut dihanyutkan akibat cuaca sejuk melampau yang dikenali sebagai ‘Raksasa dari Timur’.

Fenomena luar biasa itu menyebabkan

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh AGENSI

Saudi hapuskan ‘kanser’ rasuah

Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed bin Salman menegaskan bahawa tindakan membanteras rasuah dilaksanakan secara besar-besaran bagi memenuhi sasaran kewangan negara.

Beliau dalam temu bual dengan akhbar Washington Post yang disiarkan semalam turut

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh REUTERS
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 324  tetamu dalam talian