24Januari2021

Agenda Daily

Duterte bawa Filipina keluar dari ICC

President Rodrigo Duterte berkata bahawa beliau mengeluarkan Filipina daripada Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) yang meneliti perang dadah pe­mimpin berkenaan.

Tindakan itu dilakukan ketika Fili­pina menjadi negara pertama di Asia Tenggara berada di bawah siasatan awal pasukan pendakwa

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh AFP

Guru di Amerika mula latihan menembak

Sekumpulan guru di Texas Amerika Syarikat mula mempelajari teknik menggunakan pistol susulan insiden tembakan di sebuah sekolah tinggi di Parkland, Florida yang mengorbankan 17 orang termasuk tiga pendidik.

Seramai 16 guru dan kakita­ngan

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh AGENSI

Xi Jinping Presiden China seumur hidup...

China meluluskan cadangan pemansuhan had penggal perkhidmatan pe­mimpin negara, sekali gus bakal menyaksikan Xi Jinping berpeluang memegang jawatan sebagai Presiden China untuk seumur hidupnya.

Jinping dijangka menamatkan penggal

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh

Myanmar rampas tanah milik etnik Rohingya - AI

Myanmar membina struktur keselamatan di kampung-kampung Rohingya yang telah dibakar, kata pertubuhan hak asasi manusia, Amnesty International (AI) , mencetuskan kesangsian berhubung rancangan Yangon untuk menerima semula beratus-ratus ribu pelarian

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh AFP

Rusuhan anti-Islam di Sri Lanka ...

Polis melepaskan tembakan gas pemedih mata untuk menyuraikan perusuh di kawasan perintah berkurung di tengah Sri Lanka, beberapa jam selepas pengisytiharan darurat dibuat bagi membendung keganasan anti-Islam, kata seorang pegawai semalam.

Jurucakap

Baca Selanjutnya...

  • Ditulis oleh AFP
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 535  tetamu dalam talian