09Julai2020

Agenda Daily

Pengecualian visa ke Amerika dapat dilaksanakan dalam 18 bulan - Zahid

paspotmalaysiaMalaysia hanya memerlukan masa tidak sampai dua tahun atau 18 bulan untuk menyesuaikan sistem di Jabatan Imigresen dan menyelaraskan pelaksanaan jika diterima menyertai Program Pengecualian Visa Amerika Syarikat, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata tidak banyak yang perlu ditambah baik ke atas sistem di Jabatan Imigresen bagi urusan keluar masuk pelancong dan rakyat tempatan untuk disesuaikan dengan program itu.

"Antara penambaikannya ialah terhadap sistem pemeriksaan penumpang (APSS) dan alat pengimbas dokumen," katanya pada sidang media selepas Majlis Perhimpunan Bulanan Kementerian Dalam Negeri di Putrajaya, Khamis.

Semasa lawatan kerja Presiden Amerika Barack Obama ke Malaysia April lalu, Malaysia melahirkan minat untuk menyertai program tersebut, dan Obama bersetuju untuk menimbangkannya.

Program Pengecualian Visa itu membolehkan rakyat negara yang menyertainya melakukan perjalanan ke Amerika tanpa visa dan berada di sana selama 90 hari atau kurang.

Setakat ini, 37 negara menyertai program itu, antaranya Brunei Darussalam, Singapura, Taiwan dan Jepun.

Bernama melaporkan Ahmad Zahid berkata pada masa sekarang Malaysia memulakan program untuk penyelesaian secara menyeluruh melalui piawaian yang dijadikan garis panduan oleh 37 buah negara itu.

"Kita bukan sahaja tambah baik dari segi pemprosesan perkakasan dan peralatan tapi dari segi pemantauan dan proses menyegerakan sistem masuk atau keluar rakyat Malaysia dan pelawat," katanya.

Beliau berkata jika Malaysia mendapat pengecualian itu, akan ada tiga tahap kemasukan iaitu pertama untuk pegawai kerajaan, kedua ahli perniagaan dan ketiga untuk pelancong.

Sementara itu dalam ucapannya, beliau berkata sebanyak 44,851 pendatang asing telah diperiksa dari awal tahun hingga Mei ini, dan daripada jumlah itu 13,191 ialah pendatang tanpa izin serta 198 majikan ditahan dan diambil tindakan.

"Tiga warganegara yang dikesan mendominasi kesalahan di bawah peraturan Imigresen ialah Indonesia (5,118), Myanmar (2,061) dan Bangladesh (1,654)," katanya.-5/6/2014

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 419  tetamu dalam talian