24Mei2019

ECRL bukan pelaburan tapi pinjaman China, kata Jomo

Kerajaan Pakatan Harapan mengiktiraf kepentingan pelaburan langsung asing (FDI) dan pindahan teknologi dari luar negara, kata salah seorang ahli Majlis Penasihat Kerajaan Pakatan Harapan Prof Jomo Kwame Sundaram.

Beliau berkata Malaysia menghargai pelaburan yang memberi sumbangan kepada kemajuan negara, seperti telekomunikasi 5G, aplikasi kecerdasan buatan, teknologi kewangan, tenaga boleh diperbaharui, ubatan baharu dan kenderaan elektrik.
                                                                                                                            
“Kerajaan baharu jelas menyokong pelaburan perindustrian yang produktif, terutamanya dengan komitmen perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mempercepatkan kemajuan teknologi Malaysia,” katanya dalam sepucuk surat kepada Financial Times.

Bernama melaporkan Jomo berkata selepas kemerdekaan negara pada 1957, kerajaan Malaysia sentiasa mempelawa FDI masuk ke negara ini.

“Membawa perbahasan politik negara tentang pelaburan dari China berisiko mengelirukan banyak pihak.

“Sebagai contoh, projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang bernilai RM67 billion (US$17 bilion) tidak berdaya maju dari segi ekonomi dan kos yang melangkaui bajet bagi projek besar seumpama itu adalah satu norma antarabangsa,” katanya.

Jomo berkata projek ECRL bukan pelaburan dari China, tetapi merupakan pinjaman yang amat besar dari bank eksport-import China bagi 85 peratus daripada kos yang diunjurkan bagi terma-terma keutamaan, sambil menambah ramai rakyat juga membantah projek tersebut dan juga liabiliti hutang berkaitannya.

“Projek tersebut diberikan oleh kerajaan sebelum ini kepada sebuah syarikat China tanpa sebarang persaingan, apatah lagi proses yang telus, dengan pelbagai keistimewaan khusus termasuk pengecualian cukai.

“Pada 9 Mei, rakyat Malaysia telah menunjukkan dengan jelas pendirian mereka menolak FDI tidak bertanggungjawab dan hutang yang meragukan yang boleh membebankan dan meruntuhkan ekonomi, namun tentangan terhadap projek tersebut bukan bermakna bantahan keseluruhan terhadap pelaburan dari China,” katanya.-4/5/2018

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 349  tetamu dalam talian