06Ogos2020

Agenda Daily

Pencerahan mengenai Negara Islam, apa, siapa, mengapa...?

Pagi Rabu saya membaca berita mengenai tindakan polis menangkap 13 orang yang dipercayai telah dipengaruhi kumpulan militan yang menggelarkan diri mereka Negara Islam (IS).

Pada sebelah malamnya saya terbaca pula berita dunia bahawa 60 negara telah sepakat untuk menyertai pakatan menentang IS.

Berita AP itu melaporkan Amerika Syarikat akan mengetuai kempen tersebut selepas Obama dengan ketua angkatan tentera lebih 20 negara berkumpul bagi menunjukkan kesatuan dalam usaha menentang IS.

“Di peringkat ini, 60 negara bersetuju menyumbang kepada pakatan ini termasuk 20 wakil negara yang hadir pada hari ini.

“Antaranya, Iraq, negara-negara Arab, Turki, sekutu NATO dan rakan-rakan dari seluruh dunia. Jadi ini adalah operasi yang melibatkan dunia menentang IS,” kata Barack Obama.

22 Julai lalu saya menulis mengenai strategi kumpulan Negara Islam Iraq dan al-Sham (ISIS) menawan Iraq dan meramalkan ancaman besar kepada umat Islam.

Di dalam tulisan kali ini saya ingin berkongsi mengenai apa, siapa dan mengapa Negara Islam ini.

Ia merupakan persoalan asas supaya kita tahu dipihak mana kita hendak memposisikan diri dalam konflik besar akan datang tidak lama lagi.

Jika susul balik semuanya berakar dari 'Arab Spring' revolusi media baru yang menjatuhkan beberapa kerajaan authoritarian negara Arab-Afrika.

Tunisia, Mesir, Libya mangsa teknologi yang menggerakkan rakyat melawan kerajaan authoritarian dan berjaya tapi tanpa penyelesaian, selepas rejim jatuh, siapa yang berkuasa...?

Barat melihat peluang yang ada untuk menjatuhkan rejim Bashar al Assad yang menguasai Syria sejak zaman ayahnya Hafiz Al Assad.

Bashar adalah pemimpin yang tidak tunduk pada Amerika, beliau memimpin Syria sebagai negara anti blok Barat dan lebih cenderung pada Iran, Russia dan China.

Selain itu, Bashar bermazhab Syiah, yang minoriti tapi menguasai Syria, jadi dibuat satu gerakan rahsia menjatuhkan kerajaan beliau.

Media Barat mengapi-apikan rakyat Syria yang bermazhab Sunni untuk bangkit menentang Bashar tapi tidak berjaya kerana pemimpin Sunni Syria Dr. Said Ramadan Al Buti menyokong kerajaan Bashar.

Sehinggalah satu hari 21 March 2013 Said Ramadan terbunuh dalam satu letupan bom, dalam masjid, dilakukan oleh penyerang misteri.

Selepas gagal mempengaruhi Sunni melawan Bashar di Syria, Blok barat menggunakan CNN, BBC, Al Jazeera untuk memomokkan kekejaman Bashar kepada penentangnya dan 'memanggil' kaum jihadist seluruh dunia berjuang menentang diktator Bashar.

Amerika, NATO dan Turki menutup sebelah mata ketika jihadist salafi berbondong-bondong ke Syria melintasi sempadan Turki dan Lubnan.

Rancangan mereka adalah supaya Bashar jatuh seperti USSR jatuh di Afghanistan apabila mujahiddin seluruh dunia berkumpul dan melawan USSR.

Kumpulan jihadist salafi yang anti Syiah berkumpul dan berperang di Syria, mereka ini terpecah kepada banyak kumpulan.

Sehinggalah kumpulan serpihan Al Qeada di Iraq melihat 'aosis' di Syria dan campur tangan di sana berdasarkan pengalaman perang mereka di Iraq selepas kejatuhan Saddam Hussein.

Kumpulan ini diketuai Abu Bakar Al Baghdadi (Khalifah Ibrahim) yang dengan cepat merebut peluang dan menang banyak pertempuran.

Ini kerana mereka sudah masak dengan taktik perang gerila selepas kejatuhan Saddam dan kemudian menjadi kumpulan paling berpengaruh dan menyatukan kumpulan-kumpulan lain.

Kebodohan Amerika dan Nato adalah memandang rendah kebijaksanaan kumpulan Al Baghdadi yang ketika itu namanya Negara Islam Iraq dan Syam (ISIS).

Amerika mahu menunggang ISIS untuk jatuhkan Bashar, tapi ISIS ada agenda lain, dalam perjalanan menuju Syria mereka menawan mukim, daerah, negeri dan mengawalnya melalui pemimpin tempatan yang patuh kepada undang-undang mereka.

ISIS menguasai setiap laluan mereka dari Iraq ke Syria, membuat diplomasi, berunding dengan ketua kabilah dan puak, melaksanakan undang-undang sendiri seperti kerajaan kepada sebuah negara.

Pemimpin ISIS al-Baghdadi seumpama Alexander The Great meninggalkan 'benih' Rom di setiap laluannya dan 'benih' menjadi pokok dan kemudian hutan.

al-Baghdadi dan kumpulannya yang semakin menguat kemudiannya kembali ke Iraq dengan sumber baru hasil dari rampasan perang, berunding dengan kumpulan pro Saddam dan menawan Mosul, bandar kedua Iraq dalam masa enam hari tanpa perlawanan hebat Jun 2014.

Dunia terkejut selepas mengetahui ISIS menguasai kawasan seluas Jordan dari Iraq ke Syria dan mengisytihar kawasan ditadbir mereka sebagai Negara Islam.

Ia merupakan perubahan taktikal paling besar dari sebuah kumpulan militan menjadi kerajaan dan pemimpinnya al-Baghdadi menukar nama menjadi Khalifah Ibrahim dan berkhutbah menyeru 'saudara-saudara' Islam sedunia ke Negara Islam.

Negara Islam bukan lagi nama kumpulan sebaliknya adalah nama kepada satu NEGARA sebesar Jordan dan Perdana Menterinya dipanggil Khalifah Ibrahim.

Apabila ini berlaku empat bulan lalu, Amerika melihat ia hanya soal kecil dan IS tidak mampu mentadbir sebuah NEGARA. Kini terkejut dengan kecepatan IS memperluaskan jajahannya sehingga ke Kobani sempadan Turki.

IS berkembang dan ribuan 'saudara-saudara muslim' datang dari seluruh dunia untuk tinggal dalam Negara Islam yang khalifahnya orang AlQaeda.

Di Malaysia juga fenomena ini sampai, sebab itu kita lihat, puluhan (mungkin ratusan) rakyat negara ini ke IS atas berbagai tujuan.

Ada yang pergi untuk berperang, ada yang hendak jadi doktor, ada yang nak jadi arkitek, banyak kerja kosong dalam kerajaan yang muda.

Ada lelaki, ada perempuan, mereka 'menyahut' panggilan Khalifah untuk bernaung di bawah Negara Islam dan inilah punca kekuatan IS.

Amerika akhirnya sedar IS ancaman yang serius selepas melihat panggilan itu disambut, ia bimbang keadaan semakin tidak terkawal dan kini mahu membentuk pakatan memerangi IS.

Inilah masalah dengan Amerika, tahi dia buat, satu dunia kena cuci, dari Khomeini, Saddam, Al Qaeda dan sekarang Negara Islam.

Sebulan dua akan datang kita akan lihat kawasan dalam jajahan IS akan dibom, setiap hari, dan orang awam yang tidak berdosa, seperti selalu, menjadi mangsa.

PBB akan menghalalkan pembunuhan beramai-ramai ini atas nama 'memerangi militan' tapi melupakan militan ini dicipta oleh blok Barat dan media antarabangsa yang dikuasai mereka.

Sekali lagi negara seperti Malaysia akan berada dalam dilema, apakah ia mahu menyokong Amerika atau berkecuali... dari segi dasar luar negaranya.

Menyokong Amerika akan menyebabkan kemarahan rakyat, berkecuali akan menyebabkan kemarahan Amerika (ingat balik Amerika sokong Pakatan Rakyat PRU13).

Kenapa Amerika mahu PR menang PRU13...? sebab kerajaan BN ini tidak dianggap sekutu Amerika seperti kerajaan PAP di Singapura.

Malaysia tidak menyertai pakatan Amerika menyerang Iraq ketika perang yang pertama dan kedua.

Sekian tulisan saya mengenai IS siri kedua, nanti akan ada lagi siri-siri lain, seperti dari mana asal muasal kumpulan jihadist yang menguasai Negara Islam ini.

Ini penting untuk kita berkongsi, supaya jelas siapa yang kita sokong dan kenapa kita sokong, siapa yang kita lawan dan kenapa?.

Pendirian saya mengenai IS, mesti dicegah ke akar umbi, dengan tindakan hinggalah kepada idealogi salafi yang memberikan 'roh' kepadanya.

Menyokong Khalifah Ibrahim tidak menjadikan kita lebih baik sebagai seorang Islam... ini fatamorgana dengan menjual nama Negara Islam.

Sesiapa saja boleh mendakwa mereka adalah 'Tentera Tuhan'... hakikatnya hanya Tuhan mengenal tenteranya.-15/10/2014 OLEH HELME HANAFI

@ayathelme

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 490  tetamu dalam talian