07Ogos2020

Agenda Daily

Membongkar misteri ikan mati di Pengerang...

dugongpengerangLAPORAN KHAS Sebelum 2004, Pengerang bukanlah satu nama kawasan yang sering kita dengar, orang Johor sendiri jarang menyebut Pengerang, asalnya ia hanyalah satu daerah di dalam Parlimen Kota Tinggi.

Hanya setelah persempadanan semula kawasan pilihanraya dibuat oleh SPR, Pengerang menjadi kawasan Parlimen sendiri dan diwakili pula oleh Datuk Seri Azalina Othman Said.

Azalina yang pada ketika itu baru melepaskan jawatan Ketua Puteri UMNO menang tanpa bertanding di Pengerang.

Secara tradisinya, tidak ada pembangkang di kawasan tersebut, pada pilihanraya 2004 dan 2008, kedua-duanya dimenangi oleh Azalina tanpa bertanding.

Mempunyai seorang pemimpin yang dominan (Azalina adalah Menteri Kabinet sehingga April 2009) sedikit sebanyak membantu memperkenalkan Pengerang.

Daerah yang dulu jarang disebut dan sering digelar tempat 'jin bertendang' mula menarik perhatian masyarakat.

Kini dengan adanya projek hab minyak dan gas bersepadu dan tercanggih di Asia Pasifik, nama Pengerang sudah jadi tajuk berita antarabangsa.

Apabila ada projek besar dan berkepentingan nasional di situ, maka cepatlah pembangkang datang berkempen.

Ada macam-macam agenda yang dibawa, bagi DAP, seperti kenyataan media Lim Guan Eng pada 26 Oktober lalu, perjuangan parti itu mudah "mengkaji semula lokasi RAPID di Pengerang, Johor."

Semua maklum projek tersebut bakal menjejaskan ekonomi Singapura yang bergantung kepada eksport minyak walaupun negara tersebut tidak ada setitik minyak.

40 peratus dari hasil eksport di perlabuhan Singapura adalah minyak dan dengan adanya RAPID di Pengerang, baik dari segi lokasi dan kos, pengimport minyak sudah pasti memilih Pengerang.

Kempen pembangkang membawa tema alam sekitar, sesuatu yang lawak, jika Singapura hendak diambik kira, hab minyak di republik tersebut terletak di Perlabuhan Jurong, juga di tengah-tengah bandar, tidak pula kita dengar soal pencemaran?

Soalnya untuk semua projek seperti RAPID, ia sudah tentu melibatkan teknologi terkini dan canggih. Keselamatan adalah perkara utama apabila kita bercakap soal projek ratusan bilion.

ngauboonkeatBagi Pengerusi Independent Terminal Sdn Bhd Ngau Boon Keat (gambar), berdasarkan pengalaman Dialog Group Berhad (Dialog) syarikat pertama yang menjalankan pembinaan di kawasan tersebut, kajian-kajian telah dilaksanakan mengambil kira keadaan alam sekitar, trafik marin dan darat serta impak sosial di dalam kawasan pembangunan.

Sebagai contoh, Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) telahpun dijalankan sebelum kerja pembinaan bermula.

"EIA telah dijalankan antara 2010 hingga 2011 sebelum kerja-kerja ke atas kawasan tebus tanah mula dijalankan akhir tahun lalu.

"Selain itu, langkah pengawalan pencemaran yang merangkumi udara, air, darat, bunyi dan bahan toksik telah diberi perhatian sebelum kerja pembangunan dijalankan," ujar beliau.

Menurutnya, dari segi kesihatan, keselamatan, sekuriti dan alam sekitar (HSSE) pembangunan Pengerang akan mematuhi semua piawaian dalam negara dan antarabangsa, iaitu Stadard and Industrial Reseach of Malaysia (SIRIM), Internasional Association of Oil and Gas Producers (OGP) International Organization for Standardzition (ISO) American Petroleum Institute (API) dan International Labour Organisation (ILO).

Mudah cerita, semua aktiviti yang dijalankan tidak membahayakan kesihatan pekerja dan penduduk.

Ngau Boon Keat bercakap berdasarkan fakta, cuma pemimpin pembangkang yang jual isu berdasarkan auta.

Contohnya pemimpin PKR Johor dalam sesi dialog dengan penduduk Pengerang pada 17 Mac lalu mendakwa kilang yang hendak dibina di Pengerang merupakan kilang radioaktif yang sama dengan Lynas di Pahang.

Faktanya tidak ada kilang tersebut dan tuntutan Chua juga berubah seiring dengan masa, memula hapuskan, kemudian pindah ke tempat lain, akhir sekali tanggung pulak.

Di internet, blog-blog pembangkang heboh cerita tentang penemuan bangkai ikan di persisiran Sungai Buntu, Pengerang 7 Oktober lalu.

Kononnya bukan ikan saja mati, tetapi anjing yang makan ikan pun mati juga.

Agendadaily yang berkunjung ke Pengerang baru-baru ini tanya sendiri orang tua-tua di kawasan tersebut.

ikanmati

Semuanya senyum apabila buka cerita pasal bangkai ikan di Sungai Buntu dan Sungai Kapal yang ditemui pada 7 Oktober lalu.

hajighazaliSeorang dari mereka, Haji Ghazali Abas (gambar kanan) kemudiannya buka cerita.

Menurut beliau, semua itu hanya perang propaganda orang yang tidak senang dengan projek RAPID di Pengerang.

Jelas beliau, sebelum kejadian ikan mati di dua kawasan kecil di Pengerang itu, terdapat enam aktivis dari negara luar telah datang ke Pengerang menggunakan visa pelancong. (gambar kiri, bawah)

"Enam orang aktivis luar negara ini ajar cara-cara hendak lawan berdasarkan pengalaman projek yang hampir sama pernah dicadangkan di Taiwan tetapi dibatalkan.

"Sebab utama pembatalannya adalah kerana kawasan yang dicadangkan itu merupakan tempat pembiakan ikan lumba-lumba, jadi perlawanan penduduk tempatan, aktivis alam sekitar dan aktivis haiwan menyebabkan kerajaan Taiwan batalkan projek di sana.

"Tidak lama selepas kumpulan tersebut balik, ikan tiba-tiba mati di Sungai Buntu dan Sungai Kapal. Dua tempat itu sahaja, ini agak pelik memandangkan jika pencemaran air, ia patut meliputi kawasan yang lebih luas, bukan hanya dua kawasan kecil saja.

"Ikan yang mati itu pulak sama saiz dan kebanyakkannya dari jenis yang sama.

"Bila kita periksa, kita tengok yang mati tu ikan saiz besar, mata merah, mungkin kena racun, sebab itu bila anjing makan, anjing pun mati.

"Kalau benar pencemaran, nelayan di Pengerang sudah lama berhenti tangkap ikan, sebab jika anjing makan anjing mati, kalau manusia makan kurang-kurang sakit perut? tapi tidak pernah pulak kita dengar ada kejadian macam itu.

"Malah ia jadi sekali sahaja, beberapa hari, kemudian terus senyap," katanya.

Ada nelayan Pengerang yang beritahu, kejadian ikan mati selama lima hari tersebut, adalah kali pertama yang mereka saksinya sejak puluhan tahun dulu.

aktivisasingDan yang Haji Ghazali dan orang kampung peliknya, kalau benar kata ikan mati sebab pencemaran, projek baru mula tambak tanah, mana ada kilang lagi, kot mana datang sisa toksid?

Kesimpulannya mudah, bagi Haji Ghazali yang juga merupakan Setiausaha UMNO Bahagian Pengerang, semua itu diada-adakan sahaja.

"Perang propaganda bagi membentu persepsi bahawa projek tersebut tidak selamat,"ujarnya.

Macam juga cerita kononnya ikan dugong mati di Pengerang, semuanya lebih bersifat sensasi untuk tarik perhatian orang luar, sebab orang Pengerang sendiri tahu, tak ada dugong di perairan tersebut.

"Dugong apanya, tengok ratusan kapal di sepanjang peraiaran ini, kalau ada dugong dah lama mati, laluan ini sibuk dengan kapal yang keluar masuk port Singapura, ada yang berlabuh, sejak puluhan tahun dulu,  bukan kawasan dugong, tiba-tiba ada bangkai dugong, sekor saja, tak pelik ke?," soalnya ketawa.

anjingmatiKetika Agendadaily ke Pengerang pada 16 hingga 18 Disember lalu, tidak ada laporan ikan mati. Bahkan nelayan di sana sudah melupakan kejadian tersebut, mereka meneruskan rutin biasa menangkap ikan dan menjualnya di pasar. Dugong pun hanya mati sekali itu sahaja. Tidak ada Dugong lain yang mati di Pengerang sebelum dan selepas, hebohnya dugong mati di situ oleh blog-blog pembangkang.

Mungkin ada orang luar yang termakan cerita itu, sebab itu apabila pembangkang buat Himpunan Hijau di Pengerang September lalu, 80 peratusnya orang luar yang datang ke situ.

Bagi orang Pengerang, yang 70 peratus dari kawasan tersebut adalah gugusan FELDA, kehadiran RAPID adalah rahmat dari Allah SWT kepada mereka.

Pembangunan yang dibawa ke kawasan tersebut sudah tentu, sedikit sebanyak, akan mengubah kehidupan mereka.

"Bagi kami, kehadiran RAPID adalah anugerah Allah SWT kepada masyarakat Pengerang, anak-anak kami, di masa akan datang tidak perlu lagi berhijrah untuk mencari rezeki,"ujar Haji Ghazali.-28/12/2012

Siri kedua dari lima bahagian. Laporan khas mengenai projek RAPID Pengerang oleh wartawan Agendadaily Helme Hanafi akan disiarkan hari Jumaat setiap minggu. Siri ketiga nanti akan menjelaskan impak ekonomi dan soal peluang anak muda Pengerang.

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 585  tetamu dalam talian