13Julai2020

Agenda Daily

PTPTN: Senang sangat memerintah kalau macam ini...

Berjanji gagal laksana, kemudian minta maaf.
 
Kemudian menyalahkan pentadbiran BN kerana kegagalan itu. Sedangkan mereka sendiri yang lemah.
 
Senang sangat memerintah kalau macam ini.
 
Saya ingin beritahu Pengerusi PTPTN Wan Saiful Wan Jan - sejak dulu lagi iaitu sebelum Kerajaan Pakatan Harapan (PH) memerintah - PTPTN sudah tahu bahawa sukar untuk melaksanakan dasar memulakan bayaran pada tangga gaji RM4,000.
 
PTPTN sudah lama membuat kajian. Waktu BN mengendalikan PTPTN, kita menghantar pegawai ke luar negara untuk mengkaji pelbagai perkara termasuk cadangan ini. Jadi PTPTN sudah tahu ia sukar kerana membebankan badan itu.
 
Namun dengan hebatnya pengerusi PTPTN kerajaan PH mengumumkan untuk membuat reformasi pada PTPTN. Saya teruja juga mahu mengikutinya sebab mungkin ada idea baik yang akan Wan Saiful bawa, yang gagal saya lakukan sewaktu mengendalikan PTPTN.
 
Namun yang kita dengar hari ini ialah permohonan maaf.
 
Sebenarnya saya ingin beritahu - Wan Saiful hanya minta pengurusan dan pegawai PTPTN mengkaji manifesto PH. Pastilah jawapannya "gagal dilaksana" kerana PTPTN sudah lama membuat kajian tentangnya.
 
Sewaktu pentadbiran dulu, PTPTN ke arah menjadi badan pembiaya pendidikan utama di Malaysia. Pelbagai jabatan dan agensi yang menyediakan pinjaman pendidikan mendapat nasihat dan kerjasama daripada PTPTN.
 
Malah banyak negara luar yang datang untuk mengkaji apa yang PTPTN lakukan serta meminta bantuan dan pandangan berhubung bagaimana melaksanakannya, termasuk Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPNi). Ini menunjukkan dasar PTPTN memang baik.
 
Namun begitu saya tak nafikan ada penambahbaikan yang perlu dibuat.
 
Tetapi sehingga hari ini tiada dasar baru yang jelas daripada Wan Saiful. Dulu kita lakukan pelbagai pendekatan. Saya ingat ada banyak sidang meja bulat oleh PTPTN dengan pelbagai pihak.
 
Kita ada banyak cadangan dan semua dikaji PTPTN. Sebab itu PTPTN ketika pentadbiran BN hanya melaksanakan dasar yang memberi kebaikan kepada rakyat.
 
Memang baik meminta maaf. Namun pelajar dan rakyat yang mengundi PH kerana terpengaruh dengan janji mereka tetap ditipu.
 
SHAMSUL ANUAR NASARAH
 
Ketua Penerangan UMNO
 
Bekas pengerusi PTPTN

10/11/2018
 
 
PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 300  tetamu dalam talian