24Mei2019

Ketua Hakim Negara letak jawatan...

Akhirnya... seperti desakan pemimpin 'agung' DAP Lim Kit Siang, dua hakim kanan negara pada Rabu mengumumkan letak jawatan.

Mereka adalah Tun Md Raus Sharif yang meletakkan jawatan sebagai Ketua Hakim Negara.

Manakala Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin juga meletakkan jawatan sebagai Presiden Mahkamah.

Kemudian Yang Di-Pertuan Agong (YDPA) setelah mempertimbangkan surat peletakan jawatan yang disampaikan padanya  7 Jun yang lalu mengambil keputusan untuk menetapkan tarikh penamatan perkhidmatan Raus dan Zulkefli pada 31 Julai ini.

Kedua-dua mereka terdahulu menyampaikan hasrat melepaskan jawatan itu pada 15 Mei yang lalu.

“Pada 15 Mei 2018, Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan telah bertemu dengan YAB Perdana Menteri (dan telah menyampaikan hasrat Yang Amat Arif-Yang Amat Arif untuk meletakkan jawatan.

“Selaras dengan pertimbangan sedemikian, Ketua Hakim Negara dan Presiden Mahkamah Rayuan telah mengutus surat peletakan jawatan masing-masing kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada 7 Jun 2018 dan peletakan jawatan itu akan berkuat kuasa pada 31 Julai 2018,” kata Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia menerusi kenyataan media hari ini.

Kit Siang sebelum ini mendesak Tun Md Raus Sharif dan Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin meletak jawatan bagi menamatkan ‘krisis perlembagaan’.

 "Peletakan jawatan dari Md Raus sebagai Ketua Hakim dan Zulkefli sebagai Presiden Mahkamah Rayuan membolehkan satu permulaan yang tepat untuk pembaharuan kehakiman dan undang-undang yang sangat diperlukan di negara ini," katanya Kit Siang.

Pada 2017, Pakatan Harapan mengemukakan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong untuk campur tangan dalam pelantikan semula Md Raus dan Zulkefli.-13/6/2018

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 510  tetamu dalam talian