14Julai2020

Agenda Daily

Petronas bantu cari MH370, tak bincang kos...

petronas100Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata hari Rabu Petronas tidak keberatan mendapatkan aset baru bagi operasi mencari pesawat MH370, yang memasuki hari ke-47, dan syarikat minyak dan gas itu tidakpun membincangkan soal wang.

Bercakap pada sidang media untuk memberi maklumat terbaru mengenai operasi mencari itu, Hishammuddin berkata beliau telah berbincang dengan Petronas awal hari ini berhubung penglibatan badan komersial dalam operasi mencari.

"Dalam beberapa hari lagi, kami akan berunding dengan beberapa pihak lain untuk melihat kemungkinan menambah aset yang boleh dibekalkan untuk pencarian di laut dalam," tambahnya.

Beliau mengambil perhatian ketika operasi mencari memasuki fasa berikutnya, negara yang tidak dapat turut serta sebelum ini, kini tampil untuk memberi bantuan kepada pasukan mencari dan menyelamat (SAR).

"Ini memerlukan aset laut dalam, mungkin Bluefin-21, lebih banyak kenderaan selam yang agak mahal.

"Namun saya berterima kasih kerana banyak pihak di luar sana berminat menyertai operasi," kata beliau.

Mengenai rancangan untuk menyusun semula kumpulan dan strategi operasi mencari, Hishammuddin menyatakan tindakan itu tidak akan dilakukan segera dan masih terdapat 20 peratus kawasan pencarian yang belum diliputi oleh Bluefin-21.

Beliau berkata rancangan itu akan dibincangkan dengan Angus Houston, Ketua Penyelaras Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC). Ditanya sama ada pelantikan Pasukan Penyiasat Antarabangsa, yang diluluskan oleh Kabinet hari ini, akan melambatkan siasatan awal, Hishammuddin menjawab: "Tidak. Inilah peluang bagi semua pakar yang telah berhimpun di sini untuk melihat apa yang kita lalui dan bagaimana kaitannya dengan landskap penerbangan pada masa depan."

Menurut menteri itu, apa jua siasatan yang dibuat sebelum ini akan dilaporkan kepada pasukan pakar bebas itu untuk mereka nilai, agar tidak wujud unsur prasangka dan spekulatif.

"Apa yang kita mahu ialah penilaian bebas tentang siasatan yang telah dibuat," kata beliau.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA) Datuk Azharuddin Abdul Rahman berkata DCA telah menghantar laporan awal mengenai nahas itu kepada Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO).

"Kami belum buat sebarang keputusan sama ada akan menyiarkannya kepada media atau orang ramai," kata beliau.-24/4/2014

PERINGATAN: AgendaDaily tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
AgendaDaily.com adalah sebuah portal surat khabar elektronik yang menyalurkan maklumat terus ke skrin komputer anda dalam bentuk berita, analisis berita, laporan khas, fokus, komentar, wawancara dan segala macam yang ingin diketahui mengenai berbagai-bagai perkembangan hal ehwal semasa negara dan juga luar negara.

Kami mempunyai 347  tetamu dalam talian